Γιώργος Πατούλης: Ιλουστρασιόν

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η απίστευτη δήλωση αποποίησης ευθύνης: «Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι Πυροσβεστική. Συνεπικουρεί στο έργο κατάσβεσης εφόσον της ζητηθεί»!

Εν όψει του θέρους η κυβέρνηση προσέλαβε 2.500 ιερείς και 1.000 αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια. Όχι όμως δασοπυροσβέστες και η Αττική κάηκε – πάλι.

Ωστόσο ο «καλυτέρα προετοιμασμένος» Πρωθυπουργός βρήκε ότι έγινε η «καλυτέρα προετοιμασμένη επιχείρηση» πυρόσβεσης.

Εννοείται ότι θα ακολουθήσει και η «καλύτερη δυνατή αποκατάσταση» των πληγέντων και της περιοχής.

Προφανώς κατά προηγούμενο της Εύβοιας: από όσα ανήγγειλε πέρυσι, μετά την πυρκαγιά, δεν έγινε τίποτε. Ούτε καν οι… υιοθεσίες δασών από επιχειρηματίες.

Στην πυρκαγιά της Πεντέλης, δεν περίμεναν την «καλή προετοιμασία» του Μητσοτάκη. Όσοι μπορούσαν κινητοποιήθηκαν και έσωσαν τις περιουσίες τους – με λάστιχα και ποτιστήρια.

Ένας από αυτούς έτυχε να είναι επώνυμος – για την ακρίβεια να έχει κόρη επώνυμη και η φωνή του ακούσθηκε περισσότερο.

Ο πατέρας της Κατερίνας Στεφανίδη – που έσβησε με τη συνδρομή των γειτόνων του τη φωτιά στο σπίτι του – αγανάκτησε με την απουσία του περιφερειάρχη.

– «Είναι ένας άχρηστος και πρέπει να παραιτηθεί αν έχει λίγη τσίπα… Ανύπαρκτος, μόνο για φωτογραφίες».

Η περιγραφή είναι σκληρή αλλά ακριβής: ο Πατούλης της πυρκαγιάς, επανέλαβε τον Πατούλη της χιονόπτωσης. Είναι ιλουστρασιόν περιφερειάρχης. Ατσαλάκωτος…

Παρατηρούσε, έδινε καμία συνέντευξη και γενικά κρατήθηκε μακριά – «από τη στραβή στη βάρδια του», που θα έλεγε και η Δούρου.

Είναι άλλωστε η βασική έννοια του να φροντίζει την εικόνα του πρωτίστως. Ο Γιάννης Σγουρός τον έχει περιγράψει ως «μονάρχη» σε μια Περιφέρεια που «με ασύστολες δαπάνες ενώ επικεντρώνεται στην προσωπική προβολή του Περιφερειάρχη».

Ένας πυρόπληκτος του καταλόγισε ότι δεν βρέθηκε κοντά τους τη δύσκολη ώρα. Αλλά αντί να δείξει ευαισθησία, στράφηκε ανοίκεια εναντίον του:

«Το τοξικό του μίσος και η αναφορά του πάνω από 5 φορές στο όνομά μου, ως άχρηστο και ανίκανο, είναι στοιχείο που τον χαρακτηρίζει…».

Επίδειξη ανωτερότητας από τον πρώτο αυτοδιοικητικό της χώρας, απέναντι σε κάποιον που κινδύνευσε στην πυρκαγιά δεν το λες.

Ο Πατούλης αντί να δικαιολογήσει πειστικά την απουσία που του καταλογίσθηκε, το γύρισε στην πολιτική αντιπαράθεση μιλώντας για «οικογενειακή ενασχόληση με την παράταξη της Δούρου και μηδενιστικό μίσος που τυφλώνει». Τον Στεφανίδη.

Τύφλωση; Ήταν παρών και δεν τον είδαν, εννοεί;

Ότι η μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη υπήρξε «περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ» – όπως της… καταλόγισε – μάλλον σε βάρος του αποβαίνει: δέχεται ότι οι Στεφανίδηδες ξέρουν τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας.

Ο Πατούλης ρίχνει -πάλι- το μπαλάκι στην Πολιτική Προστασία και δεν παραιτείται, επειδή το ζητάει ένας πολίτης. Υπάρχει όμως ένας καλύτερος λόγος.

Η απίστευτη δήλωση αποποίησης ευθύνης: «Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι Πυροσβεστική. Συνεπικουρεί στο έργο κατάσβεσης εφόσον της ζητηθεί»!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR