Γιώργος Φλωρίδης: Τερατουργίες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο εξωκοινοβουλευτικός Γιώργος Φλωρίδης εμβολιάζει με ακροδεξιούς ιούς τον νωτιαίο μυελό του δικαστικού συστήματος.    

Όσο ισχυρός και αν είναι ένας Πρωθυπουργός, για να νομοθετήσει ανοσιουργήματα χρειάζεται πρόθυμους να τα υπογράψουν. Ο ίδιος δεν υπογράφει νόμους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αντιμετωπίζει με υπουργοποιήσεις από δυο δεξαμενές: τους αδύναμους πολιτικά της ΝΔ και τους τελειωμένους από άλλους χώρους που περισυλλέγει.

Και στις δυο περιπτώσεις το χαρτοφυλάκιο πάει πακέτο με τη δουλικότητα.

Οι Νεοδημοκράτες τουλάχιστον έχουν το άλλοθι της πολιτικής και των ιδεών τους, από τότε που μπήκαν στην πολιτική.

Οι εισαγόμενοι -«Σημιτικοί» του ΠΑΣΟΚ- έχουν ταπεινότερα ελατήρια. Ορισμένοι ως βουλευτές της Δεξιάς πλέον, εκθεμελιώνουν ότι άφησε το κομμα που τους ανέδειξε.

Ο Χρυσοχοΐδης διαλύει το ΕΣΥ και ο Πιερρακάκης βάζει στο περιθώριο τη δημόσια εκπαίδευση.

Δίπλα τους πλέον, ο εξωκοινοβουλευτικός Γιώργος Φλωρίδης εμβολιάζει με ακροδεξιούς ιούς τον νωτιαίο μυελό του δικαστικού συστήματος.

Όπως τον καταγγέλλει ο νομικός κόσμος, καταργεί, μανιωδώς, το φιλελεύθερο ποινικό οικοδόμημα δεκαετιών.

Η -εβδόμη, από το 2019- τροποποίηση στους Ποινικούς Κώδικες, προτάσσει την αυστηροποίηση των ποινών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σε πλήρη αντίθεση με τις συναφείς επιστήμες, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.

Εγκληματολόγοι, δικαστικοί, νομικοί, κοινωνιολόγοι, επικρίνουν το «τερατούργημα» Φλωρίδη για τον τιμωρητισμό που μετατρέπει τη χώρα σε σωφρονιστήριο.

Διόλου τυχαία, δεν έχει προηγηθεί επιστημονική νομοθετική επεξεργασία. Αρκεί ο πολιτικός καιροσκοπισμός, που ανατρέπει την πυραμίδα του ποινικού δικαίου: η φυλάκιση, από εσχάτη λύση καθίσταται επιδιωκόμενη προτεραιότητα.

Το νομοσχέδιο Φλωρίδη εισάγει αντιλήψεις που θεωρούν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, «άσκοπη απασχόληση των δικαστηρίων».

Επιδιώκουν την «εύκολη» δίκη, από μονομελή δικαστήρια, ως επίσπευση στην απονομή Δικαιοσύνης. Περιέχουν ακόμη και -δίκην ιδιώνυμου- ποινικοποίηση της μεταναστευτική ιδιότητας.

Η υποβάθμιση πάγιων δικαστικών αξιών -όπως η αρχή της αναλογικότητας και το τεκμήριο αθωότητας- συμπεριλαμβάνει και τους εφήβους: θα φυλακίζονται εύκολα, για να αποφοιτήσουν προφανώς ολοκληρωμένοι στο έγκλημα.

Οι παρεμβάσεις στην ποινική δικονομία αλλοιώνουν την έννοια της δίκαιης δίκης και οδηγούν σε «παραμόρφωση το ποινικό σύστημα;» , όπως καταγγέλλουν η Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του οποίου ουδείς γνωρίζει τους συντάκτες. Οπισθοδρομικό, αντιμεταρρυθμιστικό, αντιφιλελεύθερο, λαϊκίστικο, με στοιχεία αντισυνταγματικότητας και αντιευρωπαϊσμού.

Με στοιχεία φαυλότητας επιπλέον: όπως η πρόνοια να επιδικάζουν τα ποινικά δικαστήρια αποζημιώσεις και να μην παρίστανται στην ακροαματική διαδικασία οι αστυνομικοί μάρτυρες. Θα καταθέτουν ότι τους καπνίσει, χωρίς αντίκρουση.

Ο Φλωρίδης- με στερητικά από την πολυετή αφάνεια- προσπαθεί να πείσει τον Μητσοτάκη ότι εκτελεί με ιεραποστολική βούληση όσα διαστροφικά κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου μετέτρεπαν σε νομικές διατάξεις.

Εάν ως δικηγόρος, ισχυριστεί ότι η τερατουργία είναι έργο των χειρών του, όσοι διακονούν τη νομική επιστήμη θα του ζητήσουν να καταθέσει το πτυχίο του…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR