Γρηγόρης Δημητριάδης: Κλειδί

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αν συκοφαντούν τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ευλόγως θα τους ξετινάξει. Προς το παρόν είναι το κλειδί της υπόθεσης.

Λίγη προϊστορία. Ο Κώστας Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, είχε στήσει ιδιωτικό παρακράτος.

Το συντόνιζε ο μακαρίτης στρατηγός Γρυλλάκης και το απεκάλυψε ο διαβόητος Μαυρίκης.

Έδινε αναφορά στο ντουέτο πατήρ και κόρη Μητσοτάκη, για τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντίπαλων τους που έκανε από τα ΚΑΦΑΟ.

Πολύ αργότερα, η επιχείρηση του «υιού του πατρός» να φτάσει το ρετιρέ της πολιτικής, συνδέθηκε με περίεργα φαινόμενα, στα οποία δεν έδωσαν πολλοί σημασία.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την ηγεσία της ΝΔ, έπεσε το ηλεκτρονικό σύστημα -όταν φάνηκε ότι κερδίζει ο Μεϊμαράκης. Στη δεύτερη «έπεσε» ο ίδιος ο Μεϊμαράκης.

Ο Κυριάκος έγινε πρόεδρος και Πρωθυπουργός. Αλλά εξ αρχής κάποιοι έλεγαν: «κάτι δεν πάει καλά στο μέγαρο Μαξίμου».

Δεν ήταν μόνο η έδρα του «επιτελικού κράτους» που μετέφερε προσωπικά στον ίδιο όλες τις εξουσίες- ακόμη και την ενημέρωση από τα κρατικά ΜΜΕ και την Αντικατασκοπία.

Αρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για «παρακράτος», και υπόγειες διαδρομές, που οδηγούσαν στον υπόκοσμο. Στο υπουργικό Συμβούλιο υπήρχε ατμόσφαιρα ανεξήγητου φόβου, που μεταφραζόταν σε δουλικές συμπεριφορές των υπουργών.

Όταν έσκασε το σκάνδαλο των υποκλοπών όλοι κατάλαβαν -ιδίως στο εξωτερικό- ότι πρόκειται για μέθοδο διακυβέρνησης.

Με σπουδή – που εμφανώς έκρυβε ανασφάλεια- ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε τον Κοντολέοντα- για τον οποίο είχε κάνει λάστιχο το νόμο- και τον ανεψιό του που «έλυνε και έδενε».

Τους αφαίρεσε ακόμη και το αρχικό «προνόμιο» της παραίτησης, διευκρινίζοντας ότι τους ξήλωσε ο ίδιος. Σε μια συνέντευξη του σε ξένη εφημερίδα άφηνε υπόνοιες για… προβοκάτσια εκ μέρους τους.

Το ένα φέρνει το άλλο. Αυτή τη φορά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που «δημιουργεί τοξικό κλίμα». Είναι η πιο φιλο-Μητσοτακική εφημερίδα, του πιο φιλοκυβερνητικού μιντιακού Συγκροτήματος.

Το ρεπορτάζ– του Βασίλη Λαμπρόπουλου -στα «Νέα» είναι ανατριχιαστικό. Συνοπτικά: «ύποπτο κέντρο» έστηνε παρακολουθήσεις με παράνομο λογισμικό σε βάρος υπουργών- αναφέρεται ο Χρυσοχοΐδης- και επιχειρηματιών, που «φωτογραφίζονται».

Υπάρχουν αναφορές για σχέσεις του «κέντρου» με το οργανωμένο έγκλημα: ««θολές» επαφές ανθρώπων σε θέσεις κρίσιμης σημασίας με άτομα κι από τον ποινικό χώρο».

Δεν το βάζει ο νους. Εδώ τα μολύβια κατεβαίνουν. Ανάλογη υπόθεση δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα ή στη Δυτική Ευρώπη- με εξαίρεση την Ιταλία του Ανδρεότι.

Το ρεπορτάζ εμπλέκει και τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη.

Αν τον συκοφαντούν, ευλόγως θα τους ξετινάξει. Προς το παρόν είναι το κλειδί της υπόθεσης.

Πέραν όσων θα κάνει η Δικαιοσύνη, στο πολιτικό πεδίο δεν είναι ώρα για παιχνίδια στο τρίγωνο: επιχειρηματίες, κατάσκοποι, πολιτικοί.

Επείγει να κληθεί ο ίδιος στη Βουλή. Όχι μόνο από την αντιπολίτευση. Αλλά και από όσους βουλευτές της ΝΔ έχουν συνείδηση του ρόλου τους.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR