Γ. Σγουρός: Αδιαφανείς αναθέσεις της διοίκησης Πατούλη με πρόσχημα τον Covid 19

ΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ!

Νέο χτύπημα στη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τη νομιμότητα επέφερε η Διοίκηση Πατούλη με αφορμή την αντιμετώπιση του Covid.

Αυτή τη φορά με την ανάθεση σε εταιρεία, με κύριο αντικείμενο τις… εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, αντί ποσού που υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ, της προμήθειας μασκών και αντισηπτικών και κρεμοσάπουνων για τις «ευπαθείς» ομάδες των κατοίκων της Αττικής.

Πρόκειται για την προμήθεια 100.000 υφασμάτινων μασκών, 250.000 συσκευασιών αντισηπτικών και 100.000 συσκευασιών κρεμοσάπουνων η οποία προϋπολογίστηκε από την Περιφέρεια στα 890.000 ευρώ + ΦΠΑ.

Είναι άραγε τυχαίο ότι ο προϋπολογισμός της προμήθειας έφτασε στα 890.000 ευρώ; Μήπως αυτό έγινε επειδή για προϋπολογισμούς κάτω από 900.000 ευρώ οι σχετικές διαδικασίες και οι συμβάσεις δεν ελέγχονται κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Και αυτό γίνεται χωρίς να έχουν προηγηθεί και κατατεθεί στην Περιφέρεια εισηγήσεις των Υπηρεσιών της και αιτήματα των φορέων της Αυτοδιοίκησης ή άλλων δημόσιων φορέων για το είδος και την ποσότητα των υλικών για τα οποία υπάρχει ανάγκη, χωρίς μάλιστα να υπάρχει μια στοιχειώδης εικόνα του αριθμού των πολιτών στους οποίους τα είδη θα διανεμηθούν και χωρίς καν να προβλέπεται η διαδικασία της διανομής τους.

Το πιο σημαντικό: έγινε προκλητική υπερκοστολόγηση των ειδών! Για παράδειγμα τα αντισηπτικά τα οποία η Διοίκηση Πατούλη είχε προϋπολογίσει στα τρία ευρώ και εν τέλει προμηθεύτηκε το Μάιο του 2020 με 2,5 ευρώ (συσκευασίες των 500 ml) σήμερα τα κοστολόγησε και τα προμηθεύτηκε με 5 ευρώ!

100% πάνω!

Οι υφασμάτινες μάσκες διπλής επίστρωσης που στο εμπόριο τις βρίσκει κανείς στα 0,80- 1 ευρώ (ανά τεμάχιο) η Περιφέρεια σήμερα τις κοστολόγησε και τις αγοράζει στα 1,5 ευρώ.

50% πάνω από τη μέση τιμή της αγοράς.

Για τη διαδικασία αυτή, με εντολή της Διοίκησης Πατούλη και με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη κ. Πέππα, κλήθηκαν στις 28/12/2020 μόνον τρείς εταιρείες -που θα έπρεπε να είναι εξειδικευμένες στο αντικείμενο της προμήθειας-  για να υποβάλουν εντός μόλις τριών ημερών (!), την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, «προσφορές»:  

Πρόκειται για μία εταιρία με κύριο αντικείμενο την….. εξαγωγή φρούτων και λαχανικών (!), μια εταιρεία που κύριο αντικείμενο έχει το εμπόριο πετρελαιοειδών (!) και μια εταιρεία που έχει αντικείμενο την…κατασκευή μπαλονιών(!). 

Δύο άλλες εταιρείες που δεν περιέχονταν στη πρόσκληση του κ. Πέππα, και υπέβαλαν παρά ταύτα φάκελο προσφοράς, καθώς δραστηριοποιούνται στο χώρο των προς προμήθεια ειδών εδώ και πολλά χρόνια, αποκλείστηκαν χωρίς να ανοιχθεί καν η προσφορά τους!

Στη «διαδικασία» που ακολουθήθηκε αποκλείστηκε και η εταιρεία των… μπαλονιών αφού ακόμη και η ίδια η Επιτροπή Αξιολόγησης της Περιφέρειας αναγκάστηκε να δεχθεί ότι δεν προέκυπτε πως είχε αντικείμενο σχετικό με την προμήθεια.

Οι άλλες δύο εταιρείες προσέφεραν στην Περιφέρεια τις…. «θηριώδεις» εκπτώσεις των 2,81% και 2,98% αντιστοίχως!

Η προμήθεια κατέληξε στον μειοδότη, κατόπιν υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης, δηλαδή στην εταιρεία με κύριο αντικείμενο τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αντί του ποσού των 863.500+ΦΠΑ, σύνολο δηλαδή 915.310 ευρώ!

Έτσι αντιλαμβάνεται η Διοίκηση Πατούλη τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος!

Με διαδικασίες express, με πρόσκληση του ελάχιστου δυνατού αριθμού εταιρειών για διαπραγμάτευση, των οποίων το κύριο αντικείμενο είναι τα… μπαλόνια, οι… βενζίνες, τα… φρούτα και τα… λαχανικά, με υπερκοστολογήσεις των ειδών και με προϋπολογισμούς φτιαγμένους με τέτοιο τρόπο ώστε η διαδικασία να μην ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να μην επιτρέψουν τη σύναψη αυτής της σύμβασης, που γίνεται με πρόσχημα την πανδημία, με διαδικασίες που αποτελούν την επιτομή της καταστρατήγησης, σε βάρος του δημοσίου χρήματος αλλά και των φορολογούμενων πολιτών της Αττικής.