Γιάννης Σγουρός: «Επιστρέφουμε για να βγάλουμε την Περιφέρεια από το τέλμα»

Συνέντευξη στο Καρφί

Τους δύο βασικούς λόγους, που πρέπει κατά την άποψή του οι πολίτες να τον ψηφίσουν, εξηγεί στο «Καρφί» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, προσθέτοντας ταυτόχρονα ποιες είναι οι δικές του δεσμεύσεις απέναντί τους.

Κε Σγουρέ έχουμε μπει σε τροχιά εθνικών αλλά και αυτοδιοικητικών εκλογών. Τι σας ώθησε να είστε εκ νέου υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής και να μην μεταπηδήσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Από τότε που αποφάσισα να γυρίσω σελίδα στη ζωή μου, το 2002 και από το μετερίζι του αθλητισμού να μεταπηδήσω σε αυτό της αυτοδιοίκησης αφιερώθηκα ολοκληρωτικά στην πρόκληση της αιρετής – τότε νομαρχίας και νυν περιφέρειας. Ψυχή τε και σώματι. Στόχος μου – όπως και στον αθλητισμό – ήταν να ανεβάσουμε σταδιακά επίπεδο τον θεσμό, να μην συμβιβαστούμε με την μετριότητα, να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, να υλοποιήσουμε έργα υποδομών και κοινωνικής αλληλεγγύης, σεβόμενοι μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα χρήματα των φορολογουμένων. Καταφέραμε μέσα σε μία θητεία 11,5 ετών (2003-2010 αιρετή νομαρχία, 2011-2014 αιρετή περιφέρεια) να κάνουμε πρωταθλητισμό υλοποιώντας πάνω από 1.000 έργα αφήνοντας ταμείο 350 εκ. € όταν όλη η Ελλάδα χρεοκοπούσε και έμπαινε στα μνημόνια. Αυτό λέει πολλά.. Σήμερα 20 χρόνια μετά, η παράταξή μας είναι ακόμη εδώ, δηλώνουμε παρόντες, ενεργοί, με εμπειρία και γνώση, είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε για να βγάλουμε την περιφέρεια από τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Είπατε τέλμα. Πως αποτιμάτε τη θητεία Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής;

Η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία χρόνια είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Οικονομικά και κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά, επιχειρησιακά και πολιτικά βρίσκεται σε πρωτοφανή παρακμή και διάλυση. Θυμίζω ότι κανένα μεγάλο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί στη θητεία της. Καμία διεκδίκηση και αναβάθμιση δεν έγινε στον θεσμό. Κανένα μέτρο κοινωνικής προστασίας δεν λήφθηκε.  Αποδείχθηκε ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους απέναντι στα καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν. Φτάσαμε στο σημείο χάρη στην ανεπάρκειά τους, να εγκλωβίζονται πολίτες από τα χιόνια στη Μεσογείων και στην Κατεχάκη και η Αττική να χωρίζεται σε Βορρά και Νότο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εκφυλιστεί και οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από εύθραυστες πλειοψηφίες συμβούλων – ακόμη κι αυτών που εκλέχτηκαν με τη σημαία νεοναζιστικών μορφωμάτων – που στηρίζονται σε υπόγειες ανήθικες συναλλαγές του τύπου : σου δίνω «έμμισθη θέση» μου δίνεις «ψήφο». Η  θητεία Πατούλη απέτυχε σε όλα τα επίπεδα χωρίς καμία αμφιβολία και οι πολίτες στις επόμενες εκλογές πρέπει να της στείλουν ένα ηχηρό όσο και σκληρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιο ήθος και ύφος διοίκησης δεν έχουν θέση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Δίνετε μεγάλη έμφαση στην οικονομική διαχείριση που ασκεί η διοίκηση Πατούλη, αφήνοντας υπόνοιες για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Η εικόνα που εκπέμπει η Περιφέρεια Αττικής είναι μία εικόνα παράταιρη σε σχέση με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της. Παντού βλέπουμε και ακούμε πολίτες να αγωνιούν και να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια και το εισόδημά τους που συρρικνώνεται, για το πως από τις 15 του μήνα ο μισθός ή η σύνταξη έχει τελειώσει, για τους απλήρωτους λογαριασμούς που φουσκώνουν. Και δείτε τι γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής. Η διοίκησή της και ο κ. Πατούλης «πετάνε» δεξιά και αριστερά το δημόσιο χρήμα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς λογοδοσία, χιλιάδες ευρώ κατευθύνονται σε αμφιλεγόμενες δαπάνες, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε κιτς εμφανίσεις, σε επιχορηγήσεις, σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε ημέτερους. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια διοίκησης να έχει δημιουργήσει πρωτοφανές πρωτογενές έλλειμμα-ρεκόρ 170 εκ. €. Πρόκειται για ρεκόρ κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με την ανοχή και συνενοχή της κυβέρνησης που κάνει τα στραβά μάτια.

Εσχάτως εξάγουμε διαφθορά και στο εξωτερικό…

Η διαφθορά δεν έχει χρώμα, είναι διαχρονικός κανόνας αυτός. Με αφορμή όμως αυτό το ερώτημα και επειδή το στέλεχος που διώκεται στο ευρωκοινοβούλιο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, προσωπικά αυτό που περιμένω από τη νέα ηγεσία είναι να οριζοντίως άτεγκτη σε θέματα ηθικής κι αν μη τι άλλο να τελειώνει με τους περιφερόμενους από κόμμα σε κόμμα επαγγελματίες πολιτευτές και τυχοδιώκτες, των οποίων η παραμονή στο κόμμα στέλνει λάθος μηνύματα. 

Σας ενδιαφέρει να κατεβείτε ως υποψήφιος υπό την ομπρέλα κάποιου κόμματος κι αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις; 

Η κομματική στήριξη δεν ήταν ποτέ και δεν είναι ούτε και σήμερα αυτοσκοπός. Ωστόσο πιστεύω ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η ώρα των δημοκρατικών συγκλίσεων. Η αυτοδιοίκηση αποτελούσε και αποτελεί παραδοσιακά πρόσφορο έδαφος για γόνιμες και εποικοδομητικές συνεργασίες. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει και μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό αρκεί να προταθούν επιλογές και λύσεις που έχουν αποδεδειγμένα εχέγγυα επιτυχίας. Εάν θέλουμε οι πολίτες να κάνουν το μεγάλο βήμα να έρθουν στις κάλπες ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς.

Ποιο είναι το στίγμα που εκπέμπει η παράταξη Σγουρού;

Δεν έχουμε κρύψει τις πολιτικές μας καταβολές, ούτε την ιδεολογική μας αφετηρία. Αυτές οι καταβολές, που έχουν τις ρίζες τους στην κεντροαριστερά, είναι οι αρχές και οι αξίες μας, που παραμένουν μέσα μας ζωντανές και απαράλλαχτες. Η πίστη στην ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αποφυγής των πάσης φύσεως διακρίσεων, της παροχής ίσων ευκαιριών προς όλους, της προστασίας των αδυνάτων, της λειτουργίας ενός κράτους δικαίου και όχι του κράτους των λίγων και ισχυρών. Γι’ αυτές τις αρχές και αξίες αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από την Περιφέρεια Αττικής.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR