Γ. Σγουρός : Η αυτοδιοίκηση να μπει πάνω από τα μικροκομματικά οφέλη

Καταδίκη της κυβέρνησης για αντισυνταγματική εκτροπή από το ΣτΕ –

Η με αρ. 1189/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η μετά τις εκλογές τροποποίηση του άρθρου 207 του Καλλικράτη (για τον ορισμό αντιδημάρχων στα νησιά) αποτελεί ένα ηχηρό και πρωτοφανές ράπισμα στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Δικαστήριο είπε ότι δεν μπορεί να αλλάζει ο νόμος για τον τρόπο λειτουργίας και συγκρότησης των οργάνων της αυτοδιοίκησης, μετά τις εκλογές γιατί παραβιάζονται οι αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος.

Με δυο λόγια: δεν μπορεί να ψηφίζει ο πολίτης έχοντας κατά νου ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάδειξης και λειτουργίας των οργάνων και να έρχεται μετά η όποια κυβέρνηση και να ανακατεύει την τράπουλα για τις δικές της μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Το Δικαστήριο δεν το είπε αλλά εμμέσως πλην σαφώς καταδίκασε την Κυβέρνηση για αντιδημοκρατική εκτροπή.

Η εκτροπή αυτή όμως δεν είναι η μόνη.

Οι νομοθετικές αλχημείες της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον προβληματικό εξ αρχής εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψαν από το 2019 και μετά οι υπόγειες συμφωνίες να γίνουν καθημερινότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για την πρόοδο και ευημερία των τοπικών κοινωνιών αλλά για  το πως θα χρησιμοποιήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση για να αποκομίσουν εφήμερα κομματικά οφέλη.

Οι πολίτες οφείλουν  να κρίνουν και να συγκρίνουν για το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ποιότητα της ζωής τους και της δημοκρατίας και ποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους θεσμούς για μικροκομματικά οφέλη.