Δήλωση του Δημ. Βερβεσού για την επιστολή Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, έκανε στην «Εφ.Συν.» την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επιστολή Μητσοτάκη:

«Η λειτουργία της Δικαιοσύνης και ο τρόπος απονομής της προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο. Οπου ο νομοθέτης, συνταγματικός ή κοινός, ήθελε τη διαδικαστική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, το προέβλεψε ρητώς.

Η σημερινή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με την αποστολή επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία, επί της ουσίας, προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες ως προς την ποινική έρευνα για το πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εγείρει ζητήματα διάκρισης εξουσιών.

Λαμβανομένου υπόψη δε, του μείζονος εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος του θέματος στο οποίο αναφέρεται και στον χρόνο που εκδηλώθηκε, εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για την τελολογία της.

Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να πράξει το καθήκον της, σύμφωνα με τον νόμο στο όνομα του ελληνικού λαού, χωρίς να επηρεάζεται από οποιαδήποτε κατεύθυνση, προβαίνοντας σε όλες τις καθορισμένες εκ του νόμου ενέργειες που θα οδηγήσουν με πληρότητα και σε εύλογο χρόνο στη δικαστική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος».