Δημήτρης Παπαδημούλης: Πεθερές

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Υπάρχει απόφαση των «11» για να τους «εκπροσωπήσει» ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Ευρωκοινοβούλιο; ‘Η προσφέρεται ο ευρωβουλευτής, ως «δώρο», για τα καλορίζικα;

   

Βουλωμένο γράμμα διαβάζει: «Όταν μίλαγε ο κ. Κασσελάκης – στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ο Τσίπρας ήταν κατσουφιασμένος».

Η διάγνωση – από τον ΑΝΤ1 – των διαθέσεων του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον διάδοχό του, ανήκει στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Υποστηρικτής της Αχτσιόγλου στις κομματικές αρχαιρεσίες, αποχώρησε με τους «11» χωρίς, να προκαλέσει προσωπικές εντάσεις με τον Κασσελάκη.

Ωστόσο δεν λείπουν όσοι ψιθυρίζουν ότι μάλλον θα τους πρόσφερε υπηρεσίες αν κρατούσε αποστάσεις, από το εγχείρημα.

Έκανε το αντίθετο: έσπευσε να ανακοινώσει ότι «στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπήσω αυτόν τον χώρο».

Προφανώς γνωρίζει ότι στο Στρασβούργο δεν εκπροσωπούνται «χώροι», αλλά κόμματα.

Με ηγεσίες, δομή και επιλογές ένταξης στην πολιτική γεωγραφία του Ευρωκοινοβουλίου, που αποφασίζονται και ανακοινώνονται από τους επικεφαλής τους.

Ο Παπαδημούλης προκαταλαμβάνει την «εκπροσώπηση», προφανώς και την επιλογή ευρωομάδας στο Στρασβούργο.

Τον εξουσιοδότησε ο Χαρίτσης γι’ αυτή την ανακοίνωση; Υπάρχει απόφαση των «11» για να τους «εκπροσωπήσει»; ‘Η τους την προσφέρει ως δώρο, για τα καλορίζικα;

Η περίπτωση του επικεφαλής της διαλυθείσας πλέον ευρωομάδας που ανέδειξε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ιδιόμορφη.

Όπως ουδείς ζημιώθηκε αγοράζοντας γη, δεν ζημιώθηκε αγοράζοντας ακίνητα σε καλές τιμές. Διαφανώς και με την ευρωβουλευτική αποζημίωση, όπως εξήγησε.

Αλλά αυτές οι επενδύσεις δεν σε κρατάνε στον αφρό της πολιτικής και κατετάγη στα «βαρίδια» του κόμματος.

Ουδόλως ωστόσο επηρεάσθηκε η κομματική θέση του. Ούτε η επιμονή του να παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των γκρουπούσκουλων της φθίνουσας «Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Η επιλογή ήταν αντιφατική. Ως αρχηγός του κόμματος, ο Τσίπρας δεν πήγε ποτέ σε σύνοδό της. Προτιμούσε να μιλάει με τον Σολτς, τον Κόστα, τον Σάντσεθ και τον Τζεντιλόνι.

Το «οικιστικό πρόγραμμά» του – εξ οφίτσιο – αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού, τον «έκαψε» και έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει ανανέωση της θητείας του.

Ο χειρισμός ενείχε υπολογισμό: μέχρι να λήξει η πενταετία ποιος ζει, ποιος πεθαίνει.

Δεν έπεσε έξω. Μιλάμε πλέον για δυο κόμματα και ο ίδιος δεν περιμένει να αποφασίσει και να ανακοινώσει η ηγεσία του όσα τον αφορούν.

Κατ’ ουσίαν προκαταλαμβάνει να οριστεί εκπρόσωπος ο Στέλιος Κούλογλου, της πλευράς Τσακαλώτου.

Έτσι προστέθηκε στον κύκλο όσων αναλαμβάνουν από μόνοι τους ρόλους και προδικάζουν το προφίλ του κόμματος.

Προτού γίνει γνωστό το λογότυπο και ο Χαρίτσης αναδείξει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί – όπως επίσης η οργανωτική δομή του και η κατανομή αξιωμάτων – κάποιοι αποφασίζουν πριν από αυτόν, γι’ αυτόν.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR