Δημοκρατικό μέτωπο ανατροπής

Toυ Νίκου Φωτόπουλου

Κυβερνητική στρατηγική ο εγκλεισμός μας για ολόκληρο το 2021, με αντίδωρο ένα σύντομο και «πιστοποιημένο» θερινό εξιτήριο.

Η αναγκαία απάντηση στον αδίστακτο και προκλητικό «οδικό χάρτη» εξαπάτησης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στα σχοινιά.

Γενική κατακραυγή για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Μαζικές διαδηλώσεις. Ασφυκτική κοινωνική πίεση για τα εντεινόμενα φαινόμενα αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας, ανομίας και ατιμωρησίας. Διάχυτη πεποίθηση ότι οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν στον λαό. Νέα δημοσκοπική εικόνα με σημαντική φθορά του Μητσοτάκη, κατρακύλα στα ποιοτικά στοιχεία και σημαντική πτώση της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

Γκρίζο τοπίο στα ελληνοτουρκικά και σαφείς ενδείξεις ότι, αντί για συνεννόηση, συνεργασία και καθαρούς λογαριασμούς στη βάση κόκκινων γραμμών, προετοιμάζεται μια ετεροβαρής συνολική διευθέτηση. Μαύρες προοπτικές για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας με μεγάλη ύφεση, γιγάντωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, διεύρυνση της ζώνης φτώχειας και κανονικοποίηση της επισφάλειας. Αντικυβερνητική στάση των εγκλείστων φτωχών και των νέων ανθρώπων.

Κυβερνητική επίθεση εναντίον των social media όχι για το ύφος και την αιχμηρή γλώσσα τους, αλλά διότι εκείνα αποκαλύπτουν όσα άλλοι δίαυλοι ενημέρωσης αποκρύπτουν. Ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην παρουσίαση ενός πειστικού αφηγήματος. Πλήρης πολιτική δυστοκία.

Ο Μητσοτάκης, σε δεινή θέση, αναζητεί οδό διαφυγής. Γνωρίζει ότι το νέο κοινωνικό ξέσπασμα των επόμενων ημερών θα τον αποδυναμώσει πολύ.

Η πρώτη πρόχειρη γραμμή άμυνας ήταν η επίσπευση της συνεδρίασης του ΕΟΔΥ (άλλη μια απόδειξη της δήθεν «ανεξαρτησίας» του από τις πολιτικές επιλογές του Μαξίμου…), η οποία εντός ολίγων ωρών ανεκλήθη! Σπασμωδική κίνηση πανικού και δείγμα αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης. Εν συνεχεία, ύστερα από πολλές αντιφατικές διαρροές που είχαν σκοπό τη χειραγώγηση του πλήθους, έβαλε τον Χαρδαλιά και τον Σκέρτσο να ανακοινώσουν έναν αδίστακτο και προκλητικό «οδικό χάρτη» εξαπάτησης.

Στ’ αλήθεια νομίζει ότι μπορεί να εξαπατήσει την οργισμένη κοινωνία με το άνοιγμα 2 ΚΑΔ και με τις βόλτες στον καθαρό αέρα! Έτσι θεωρεί ότι θα κερδίσει χρόνο και θα αποφύγει τα…αναπόφευκτα : τις επικείμενες λαϊκές κινητοποιήσεις που τρέμει. Αυταπατάται. Βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Ο εμπαιγμός της κοινωνίας θα δυναμώσει το κύμα της αγανάκτησης και θα φουσκώσει το ποτάμι των διαδηλωτών.

Κανένας πλέον δεν ασχολείται με την καθημερινή μιντιακή τρομοκρατία. Άλλωστε, έχει καταστεί σαφές ότι τα κυβερνητικά μέτρα όχι μόνο δεν αναχαιτίζουν την αρνητική επιδημιολογική εικόνα, αλλά την επιδεινώνουν.

Eάν δεν υπάρξει σφοδρή και μαζική κοινωνική αντίδραση διαρκείας, τότε ο Μητσοτάκης θα μας επιφυλάξει για το 2021 ό,τι έπραξε το 2020. Δηλαδή τον διαρκή εγκλεισμό μας, με αντίδωρο ένα σύντομο και «πιστοποιημένο» θερινό εξιτήριο για χάρη της TUI. Η εμμονή στο δίπολο «εμβόλια-lockdown», η αργή πορεία των εμβολιασμών, η αρκετά περιορισμένη ποσότητα εμβολίων και η σχετικά μικρή διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν, η άρνηση των συνδυαστικών μέτρων  αντιμετώπισης της πανδημίας και η υπερπροβολή του προβληματισμού για τις μεταλλάξεις του ιού οδηγούν σε διαδοχικές παρατάσεις των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις λύσεις που της προτείνει μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας. Δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αδιαφορεί για την πρωτοβάθμια υγεία. Δεν ελέγχει τις εστίες υπερμετάδοσης. Δεν θωρακίζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κλείνει αδιακρίτως τους πολίτες στο σπίτι τους. Τους αποκλείει ή τους περιορίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στον πολιτισμό, στην άθληση, στην ψυχαγωγία. Τους φτωχοποιεί βίαια. Αρνείται να προμηθευτεί τα αναγκαία, εγκεκριμένα και αποτελεσματικά φάρμακα. Δεν προμηθεύεται εμβόλια από διαφορετικούς παρόχους, ούτως ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία μαζικού εμβολιασμού. Δεν αυξάνει το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές. Δεν εξασφαλίζει νέες ΜΕΘ. Αρνείται επί έναν ολόκληρο χρόνο τη μαζική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε τεστ (επ’ αυτού, μόλις τώρα προέβη σε σχετική εξαγγελία!).

Εδώ ανακύπτει, εκτός των άλλων, και σοβαρό ζήτημα συνταγματικότητας των περισσότερων περιοριστικών μέτρων. Δεν επιλέγονται τα αναγκαία, πρόσφορα και εφαρμόσιμα μέτρα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Αντί αυτών, αποφασίζονται έσχατα, ύστατα και γενικού χαρακτήρα μέτρα αόριστης χρονικής διάρκειας. Πρόκειται για παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (και αναγκαιότητας). Η δε γενική επίκληση της ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας δεν αρκεί για την αιτιολόγηση των μέτρων. Προαπαιτείται (και, δυστυχώς, λείπει…) η επιστημονική τεκμηρίωση (βάσει ερευνών, μελετών και βιβλιογραφίας) για τη θεμελίωση του ισχυρισμού ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, εξεταζόμενα κατ’ αρχήν χωριστά αλλά και εν συνόλω, δύνανται να επιφέρουν συγκεκριμένο, μετρήσιμο και καθορισμένο κοινωνικό αποτέλεσμα (μείωση δεικτών επιδημιολογικού κινδύνου, αποσυμφόρηση των δομών του συστήματος υγείας)  σε, σχετικά έστω, ορισμένο χρονικό διάστημα).

Είναι προφανής, πρωτοφανής και παταγώδης η κυβερνητική αποτυχία. Επί 5 μήνες εφαρμόζεται ένα μοντέλο που αύξησε δραματικά τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς. Αυτό αποδεικνύεται από την απλή σύγκριση των στοιχείων του Νοεμβρίου με τα σημερινά. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το lockdown στο DNA της, δεν πρόκειται να στραφεί αυτοβούλως προς διαφορετικά, ουσιαστικά, υγειονομικά και όχι αστυνομικά μέτρα. Θα την αναγκάσουν, ή αλλιώς θα τη ρίξουν, οι χιλιάδες των πολιτών που γεμίζουν τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας.

Αυτή είναι η λύση για να «σπάσει» η ομηρία της κοινωνίας : οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια. Η αντίδραση στην παράταση της κατάστασης εξαίρεσης. Η συγκρότηση δημοκρατικού μετώπου ανατροπής.

Σύγκρουση εδώ και τώρα. Να τελειώνουμε με την αντιδημοκρατική εκτροπή. Για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.