Δημοσκόπηση MARC: Ο Κασσελάκης κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη συνεχίζει να βουλιάζει δημοσκοπικά, σε βαθμό που να συγκρατεί στις τάξεις του μόλις και μετά βίας έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Μικρότερες διαρροές παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση προς τη Ν.Δ. (3,4%) και τα μικρότερα κόμματα (4,9%), ενώ στον αντίποδα είναι πολύ περιορισμένες οι εισροές που έχει από άλλους χώρους, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι αρνητικό για την Κουμουνδούρου.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους κυρίους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Η μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται στη μέτρηση της Marc είναι στο προσπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται ανοδικά και με 12,4%, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, εκτιμάται ότι η δύναμή του είναι πλέον στο 14,3%, καθώς έχει συσπείρωση της τάξης του 76,6% και προσελκύει σχεδόν έναν στους δέκα ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

galop-1
galop-2

Δύο στους τρεις από το σύνολο του πληθυσμού, ή ποσοστό 66,7%, απάντησαν ότι ο νέος αρχηγός τα πηγαίνει μάλλον χειρότερα του αναμενομένου. Ενώ και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπερέχουν με ποσοστό 46,4% έναντι 36,6% όσοι κρίνουν ότι τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν. Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτηθέντων, θετικές προσδοκίες για τον νέο αρχηγό έχει το 26,6% όσων δηλώνουν κεντροαριστεροί, το 24% των αριστερών, το 16,4% των κεντρώων, το 14,8% των δεξιών, το 14,4% όσων δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδεολογική ταύτιση και το 6,8% των κεντροδεξιών.

Ζημιά από τη φυγή της «Ομπρέλας»

Η πλειοψηφία των πολιτών, εξάλλου, φαίνεται να αποτιμά αρνητικά και το πρώτο ρήγμα που σημειώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της ομάδας του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, της αποκαλούμενης «Ομπρέλας». Το 51,7% του συνόλου των πληθυσμού, καθώς και το 40,8% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν ότι η εξέλιξη αυτή θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, την άποψη ότι «θα κάνει καλό στον ΣΥΡΙΖΑ» συμμερίζονται το 28,4% όσων ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 15,2% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων. Από άλλο ερώτημα της έρευνας προκύπτει ότι οι πρωτοβουλίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αμφισβητούν τον κ. Κασσελάκη βρίσκουν σύμφωνο το 23,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, καθώς και το 15,6% όσων εξακολουθούν να δηλώνουν ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

galop-5