Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Παγίδα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου περνάει από αρχηγό σε αρχηγό και από κόμμα σε κόμμα, χωρίς να μεταμορφώνεται. Μένει όπως ηταν όταν ξεκίνησε.    

Στην πολιτική είσαι το παρελθόν σου. Πώς το ψιμυθιώνεις κάθε φορά δεν σε αλλάζει. Φαίνεται σε όσους μετακινηθήκαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι είχαν συνάφεια με τον Ανδρέα Παπανδρέου διατηρούν την «ανδρεοπαπανδρεική παιδεία» και στον ΣΥΡΙΖΑ . Όπως οι σημιτικοί και οι «κηπουροί» του ΓΑΠ τη δική τους.

Σε αυτό το στερέωμα – που δεν έγινε τίποτε περισσότερο από το ακολούθημα «ΠΣ» στο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ- ξεχώρισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επειδή φρόντισε να… μην ξεχωρίζει.

Περνάει από αρχηγό σε αρχηγό και από κόμμα σε κόμμα, χωρίς να μεταμορφώνεται. Μένει όπως ηταν όταν ξεκίνησε.

Ως «Ανδρεϊκή» και alter ego του Χρήστου Παπουτσή στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν, ήταν ενταγμένη στο μπλοκ του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο Σημίτης την έκανε γενική γραμματέα και ο Γ. Παπανδρέου την έστειλε πισω στο Στρασβούργο ως ευρωβουλευτή και την έκανε Νο2 στο ΠΑΣΟΚ και υπουργό του.

Εγκατέλειψε στο μνημόνιό του , αφού είχε πάρει τη θέση του ο Βενιζέλος και μεταπήδησε στον Τσίπρα, που την υπουργοποίησε – και ας μην ειχε κουλτούρα Συριζαίας.

Αν και survivor πρόσωπο της πολιτικής, έχασε από την Τζάκρη τον τίτλο του μόνου κοινοβουλευτικού στελέχους από το ΠΑΣΟΚ, που μετέχει στη νέα Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο βρίσκονται μαζί στο Ε.Γ. – που μόνο ηγετική ομάδα δεν είναι.

Η Μαριλίζα ενσωματώνεται στην κυλιόμενη νομιμότητα , ακόμη και αν δεν έχει πάρει μέρος στη διαμόρφωσή της.

Προσχώρησε στον Κασσελάκη με τον οποίο τη χωρίζουν ποικίλα χάσματα, ιδεολογίας, πολιτικής, προϊστορίας και ύφους.

Υπερασπίζεται την παρουσία της στο νέο περιβάλλον, κυρίως με το χαρακτήρα της καλής μαθήτριας: μετρημένα, ήπια και πάντα στα όργανα.

Ωστόσο σαν να μην έχει εμπιστοσύνη στο νέο αρχηγό, ανακαλεί τον Αλέξη Τσίπρα ως σταθερά του κλυδωνιζόμενου συστήματος, με ανδροπαπανδρεϊκά μέτρα:

-«Είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακούγεται ωραίο. Αλλά τι ακριβως σημαίνει;. Και πόσο σχετίζεται με αυτό που πραγματικά δίνει προοπτική στον Τσίπρα;

Ανάμεσα σε όσους φεύγουν και σε όσους μένουν, την ενότητα ποιου ακριβώς ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται : του ΣΥΡΙΖΑ του 36%, ή του 17% και προς τα κάτω;

Διαισθάνεται ότι του ζητήθηκε να εγγυηθεί κάτι, ή το αναφέρει για να προκαλέσει την εγγυητική επιρροή του;

Είτε από νοσταλγία το λέει, είτε για παρηγοριά, η ευκολία με την όποια τον επικαλείται ως «εγγυητή» επανεγκλωβίζει τον Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ που άφησε.

Αν πράγματι τον άφησε πίσω, δεν είναι ούτε εγγυητής, ουτε μεσολαβητής, ουτε παιδονόμος.

Η -καλοπροαίρετη από τη Μαριλίζα- τοποθέτησή του στο βάθρο του εγγυητή, είναι παγίδα για τον Τσίπρα.

Μπορεί να εγγυηθεί κάτι, μόνο αν έχει αποστρατευθεί , ή αν παραμένει μέρος του κόμματος που τον χαντάκωσε…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR