Δημοσκόπηση Palmos για Tvxs.gr: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Διαρκώς μειούμενη βαίνει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. Ειδικότερα η διαφορά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βρίσκεται πλέον στο 6,5% και λίγο πάνω από 8% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ρευστές καθώς το ποσοστό της “μετέωρης ψήφου”, που προέρχεται κυρίως από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει πολύ υψηλό. Παράλληλα οι πολίτες φαίνεται πως διαφωνούν με το αίτημα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ και ΝΔ) για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του 2018, ζητώντας στην πλειονότητά τους ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ή διπλές κάλπες το 2019.

Αναλυτικά σχετικά με το ζήτημα του χρόνου των εκλογών το 44% δηλώνει πως επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το 2019, ενώ το 8% εμφανίζεται θετικό σε διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές το 2019.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 23,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,7%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,3% και το ΚΚΕ με 4,4%. Κάτω από το 3% στην πρόθεση ψήφου βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων (1,6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,6%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (1,3%) και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (1,2%), ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, συγκεντρώνει μόλις το 0,6%.

Βάσει των στοιχείων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται διαρκώς. Ειδικότερα από το 13,3% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2017 σήμερα βρίσκεται στο 8,2%.

Σημείο κλειδί που καθιστά απρόβλεπτες τις εξελίξεις είναι η “μετέωρη ψήφος”, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η συσπείρωση της ΝΔ, σε σχέση με τις εκλογές του 2015 ανέρχεται στο 76%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 33% και μάλιστα όπως καταγράφεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν έχει μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα αλλά βρίσκονται στο χώρο της “μετέωρης ψήφου” (όσοι δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή κάποιο κόμμα). Το γεγονός πως η “μετέωρη ψήφος” παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα (33,3%) – και με μεγάλη “συμμετοχή” ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – καθιστά πιθανή κάθε ανατροπή αποτελέσματος, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει το 33,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 27%. Το Κίνημα Αλλαγής κινείται στο 10%, η Χρυσή Αυγή στο 7%, το ΚΚΕ στο 6,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 3%. Κάτω από το όριο του 3% κινείται η Ένωση Κεντρώων με 2,5%. Και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η ψαλίδα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς κλείνει και πλέον βρίσκεται στο 6,5% από το 10,5% που ήταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Μικρή είναι η διαφορά στο ερώτημα για καταλληλότερο πρωθυπουργό, όπου βέβαια ο “κανένας” συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία με 37%. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 27% των προτιμήσεων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 32%. Αντίθετα στην παράσταση νίκης η ΝΔ διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα καθώς το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στο μέτωπο της οικονομίας αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό όσων βλέπουν πλέον βελτίωση μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Συγκεκριμένα το 28% εκτιμά πως η έξοδος θα φέρει μια σταδιακή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, ενώ το 29% δηλώνει πως αυτή θα παραμείνει ίδια. Αντίθετα το 34% εξακολουθεί να βλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών ακόμη και μετά την έξοδο από τα προγράμματα.

Τέλος, συντριπτικό είναι το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ του αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την αναβολή ή ακύρωση των μέτρων για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου που έχουν ψηφιστεί για το 2019 -2020. Το 82% των πολιτών καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση, με μόλις το 13% να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβεί.

Η Ταυτότητα της έρευνας