Δημ. Αβραμόπουλος: ” Η Κύπρος δεν είναι μόνη της”

Νέο πλαίσιο συνεργασίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής προς την Κύπρο συμφώνησε η Λευκωσία με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά από διυπουργική σύνοδο στη Λευκωσία, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Νίκου Χριστοδουλίδη, Κώστα Πετρίδη και Ιωνά Νικολάου αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι κλιμάκιο συνεργατών του θα έρθει στην Κύπρο για συζήτηση του νέου πλαισίου, ώστε η Κύπρος να μην εκτεθεί στο μέλλον σε μεγαλύτερες πιέσεις. Ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα είναι σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, προσωπικού και εξοπλισμού.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι «η Κύπρος έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος στις προσφυγικές ροές, γιατί βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη». Δεν θα είναι όμως, τόνισε, «μόνη σε μια δύσκολη στιγμή για τη διαχείριση του ζητήματος».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι από την ΕΕ ζητήθηκε η εκπόνηση σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής.

Ζητήθηκε, πρόσθεσε, στήριξη για ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή, συζητήθηκε νωρίτερα σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον κ. Αβραμόπουλο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Αβραμόπουλος «αντάλλαξαν απόψεις, εκτέθηκε το ζήτημα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος και θα γίνει διερεύνηση για μια συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κυπριακή Δημοκρατία». Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, που δυστυχώς ακόμα παραμένει ανοικτό, σημαίνουν μια αυξημένη πίεση, ειδικά για την Κύπρο, πρόσθεσε.

Μετά το πέρας συναντήσεών του, ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Πετρίδη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε όλον αυτό τον καιρό αλλά και για την πρόσκληση που μου απηύθυνε εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης να επισκεφθώ και πάλι την Κύπρο.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από την συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των θεμάτων της μετανάστευσης και της ασφάλειας, η Κύπρος δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της: έμπρακτα, επιχειρησιακά και οικονομικά.

Η Κύπρος έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος γιατί είναι πολύ κοντά στην επικίνδυνη ζώνη. Όλον αυτόν τον καιρό, που από κοινού προσπαθούμε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, η Κύπρος έχει επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης, συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες, στηρίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και είναι από τους βασικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των κοινών μας πολιτικών.

Σήμερα συζητήσαμε θέματα που αφορούν άμεσα στην Κύπρο, κυρίως λόγω των νέων πιέσεων που εκδηλώνονται από την αύξηση των προσφυγικών ροών. Συμφωνήσαμε να σταλεί άμεσα κλιμάκιο συνεργατών μου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συζητήσουν με τις αρχές της Κύπρου για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας, έτσι ώστε να μην εκτεθεί στον μέλλον η Κύπρος σε μεγαλύτερες πιέσεις. Η βοήθειά μας καλύπτει όλα τα επίπεδα: εξοπλισμό, προσωπικό, τεχνικά και οικονομικά μέσα.

Γνωρίζετε ότι πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσα την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων, σε μια Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία. Στελέχη της μπορούν να έρθουν και στην Κύπρο. Όλα αυτά εξαρτώνται από το τι θα ζητήσει η Κύπρος έτσι ώστε να τύχουν αποτελεσματικότερης διαχείρισης τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Η γενικευμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή προαναγγέλλει, δυστυχώς, όχι πολύ αισιόδοξες εξελίξεις. Θέλω να πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους παγκόσμιους συντελεστές θα βοηθήσουν ώστε να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Όπως γνωρίζετε η Κύπρος βρίσκεται στον πυρήνα ενός τόξου αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία. Χρειάζεται λοιπόν να αισθάνεται η χώρα ασφαλής, προστατευμένη και να έχει τη δική μας αμέριστη στήριξη. Η Κύπρος βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σίγουρα δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές και πολλές βελτιώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απομένουν να κάνουμε πολλά στο μέλλον. Τον τελευταίο καιρό, η κριτική που ασκείται για τις ευρωπαϊκές πολιτικές δεν είναι σωστή. Το αντίθετο, καθώς έχουν όλες οι χώρες υποχρέωση και είναι προς όφελός τους να συνδράμουν και να συμμετέχουν θετικά για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και αποτελεσματικότερης προστασίας των κοινών ευρωπαϊκών μας συνόρων.

Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις που αφορούν στην Κύπρο σε σχέση με το μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Και τα δύο αυτά ζητήματα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι θέματα που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ατζέντα. Θα είναι, επίσης, και τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Εμείς συνεργαζόμαστε με όλα τα Κράτη Μέλη από την πρώτη στιγμή. Το 2015 η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη, αλλά από τότε και στα δύο ζητήματα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, έχουν γίνει θεαματικά βήματα προόδου για την αντιμετώπισή τους, με τα όσα μεσολάβησαν ενδιάμεσα με τις αθρόες, ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές και τα τρομοκρατικά κτυπήματα.

Σήμερα, ευρισκόμενος στην Κύπρο, θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και προσωπικά από εμένα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να ανταποκριθώ στα επείγοντα αιτήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Σήμερα, μετέφερα αυτό ακριβώς το μήνυμα της συνεχούς στήριξης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκα.

Προχωράμε μπροστά, συνεργαζόμενοι ακόμα περισσότερο. Το κλιμάκιο φτάνει σε λίγες μέρες, τα ζητήματα αυτά είναι στη κορυφή της διμερούς μας συνεργασίας. Για ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα βρει στην Επιτροπή και στο πρόσωπό μου όχι μόνο υποστηρικτές, ετέρους και συμμάχους, αλλά και εκείνους που αντιλαμβάνονται την ξεχωριστή σημασία που έχει η Κύπρος για την Ευρώπη μπροστά σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Η στήριξη είναι συνεχής και δεδομένη, και σύντομα θα είμαστε σε θέση με τον Υπουργό να ανακοινώσουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτών που από κοινού αποφασίσαμε σήμερα.

Η Κύπρος δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και τούτη την ώρα, μπροστά στις πιέσεις που δέχεται, θα είμαστε στο πλευρό της για να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία.