Διαγραφή χρέους ή τα δάνεια στους ανέργους…

Του Χρήστου Μέγα

Η τεράστια διαδρομή, από το έλλειμμα των διψήφιων ποσοστών στο θηριώδες πλεόνασμα του 3,5%, είναι το νέο αιματηρό πακέτο μέτρων που άρχισε να συσκευάζεται. Φυσικά θα ανοιχτεί μετά από (πρόωρες) εκλογές…

Το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι θα δαπανηθούν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους από το «μαξιλάρι» των 37,5 δις ευρώ (Σταϊκούρας). Κοινώς, τρώμε από τα έτοιμα…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 207% του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο, ποσοστιαία, στον κόσμο!

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ύφεση θα είναι σε διψήφιο ποσοστό φέτος. Από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη!

Κάνοντας μια απλή αριθμητική πράξη, όλα αυτά σημαίνουν Εγχώριο Προϊόν στα 165 δισ. ευρώ, άρα μειωμένο κατά 77 δισ. εν σχέση με το 2008.

Και εάν στην οικονομική κρίση 2008-2018 το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 25,6%, δηλαδή χάσαμε 1 στα 4 ευρώ, τώρα μόνο μέσα σε 9 μήνες πήγαμε ακόμη πιο χαμηλά: στο -32%. Κοντολογίς χάσαμε 1 στα 3 ευρώ εν σχέσει με το 2008.

Για να μην μιλήσουμε για τους ανέργους ή τους μικρομεσαίους που έκλεισαν. Αυτοί, απλώς… έχασαν το 100%. Και πτωχευμένοι καθώς είναι, περιμένουν στωικά να χάσουν και το σπίτι τους με τους πλειστηριασμούς του 2021.

Και, κάποιες φορές, δεν είναι κακό να «τρως από τα έτοιμα». Αρκεί να ξέρεις ότι αμέσως μετά (κάποια στιγμή) θα τα πληρώσεις. Εν προκειμένω θα (κληθούν να) τα πληρώσουν τα άνεργα παιδιά μας…

Το παιχνίδι με το ΑΕΠ

Αντιθέτως με την επανάληψη της σκληρής δημοσιονομικής κατάστασης, εδώ βλέπουμε ένα περιέργως επαναλαμβανόμενο παιχνίδια με το Εθνικό Προϊόν. Το ξεκίνησε το 2008 ο κ.Αλογοσκούφης, που ουσιαστικά πτώχευσε τη χώρα όταν επέτυχε έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ (κάπου 36 δισ. «άνοιγμα» στη γενική κυβέρνηση μεταξύ εσόδων και δαπανών), προσομοιάζει τώρα με τα νέα δεδομένα που συμπίπτουν με την ηγεσία του κ.Σταϊκούρα:

-Το 2008 για να κρυφτεί κάτω από το στατιστικό χαλί (ή μήπως χάλι;) το έλλειμμα, αναπροσαρμόστηκε το ΑΕΠ συνυπολογίζοντας περισσότερη παραοικονομία. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είχε επισημάνει τότε ο αρμόδιος υπουργός, την πορνεία. Η οποία ελέχθη ότι εισέφερε σημαντικά στο Εθνικό Εισόδημα και έπρεπε να υπολογιστεί με περισσότερους πόντους…

-Πριν λίγες εβδομάδες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την μείωση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή αφορά την περίοδο 2016-19. Χωρίς να μπει κανείς σε λεπτομέρειες, αξίζει να σημειωθεί: Όταν το (φετινό) ΑΕΠ μετρηθεί και υπολογιστεί, θα συγκριθεί με το νέο (μειωμένο) ΑΕΠ του 2019. Κατά συνέπεια, θα είμαστε το ίδιο (πιο) φτωχοί, αλλά ποσοστιαία το 2020 η κρίση της πανδημίας και η χρήση της ΝΔ θα είναι ποσοστιαία μικρότερη. Η μείωση δεν θα ξεκινά από τα 186 δισ. του ΑΕΠ προ της αναθεώρησης (2019), μέχρι τα φετινά 165 δις (ύφεση 11,3%), αλλά από τα 182 δισ. του αναπροσαρμοσμένου ΑΕΠ στα 165 δισ. (-9,35%).

Βεβαίως έτσι αυξάνει ποσοστιαία το έλλειμμα, κάτι που σχετικά εύκολα μπορεί να αποδοθεί στον κορονοϊό.

Μόνο που η επόμενη χρονιά, η φορολογία και οι δημόσιες δαπάνες θα εξαρτηθούν από το φετινό έλλειμμα. Από εκεί ξεκινάει ο (εκάστοτε) υπουργός Οικονομικών να χτίζει τον προϋπολογισμό. Ειδικά για το 2022, που θα επανέλθει η κανονικότητα, καθώς ακόμη υφίσταται η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Οπότε αυτή η τεράστια διαδρομή, από το έλλειμμα των διψήφιων ποσοστών στο θηριώδες πλεόνασμα του 3,5%, είναι το νέο αιματηρό πακέτο μέτρων που άρχισε να συσκευάζεται. Φυσικά θα ανοιχτεί μετά από (πρόωρες) εκλογές…

Οι προϋποθέσεις

Εκτός και εάν η χώρα διαπραγματευτεί:

α/Καθαρή μείωση του χρέους, γιατί όταν χρωστάς πάνω από δύο εθνικά προϊόντα (συν το ιδιωτικό χρέος, συν το χρέος Χατζηδάκη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συν το χρέος με την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων κ.λπ.), απλώς δεν υπάρχεις σαν κράτος, σαν Έθνος, σαν πολίτης.

β/Αλλαγή του στόχου για τα πλεονάσματα στην κατεύθυνση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Αυτές είναι οι δύο πτυχές μιας εθνικής διαπραγμάτευσης. Όχι η αποσιώπηση αυτών των, καθοριστικών για την πατρίδα μας, ζητημάτων στο όνομα των «καθαρών» μεταβιβάσεων 18 δισ. (από ένα σύνολο 30 δισ. ευρώ) του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί αυτά τα, οπωσδήποτε καλοδεχούμενα, χρήματα ελάχιστα φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας. Προμήθειες και εισαγωγές (σε μεγάλο βαθμό) θα γίνουν… Ποιοι θα τολμήσουν να θέσουν το βάρος του χρέους και την θηλιά των πλεονασμάτων;

(Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος)

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR