Σακελλαροπούλου: ανήγγειλε παρασημοφορήσεις προσωπικοτήτων που μπλοκάρει ο Δένδιας

Του Γ. Λακόπουλου

Παραμονή της τελευταίας επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα με τον απαιτούμενο επικοινωνιακό στόμφο:

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας την επέτειο ως αρχηγός του κράτους, θα παρασημοφορήσει 30 σημαντικούς Έλληνες. 

Μόνο που αυτή η παρασημοφόρηση δεν έγινε ως τώρα και δεν φαίνεται ότι θα γίνει στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ ο “πρώτος τη τάξει” από τους τιμώμενους, ο Μίκης Θεοδωράκης, δεν θα την παραλάβει ούτως ή άλλως.

Η προεδρική αναγγελία έλεγε ότι οι βραβεύσεις  θα απονεμηθούν “μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια” -όπως ορίζει ο Νόμος.

Σύντομα όμως αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Δένδιας δεν είχε ιδέα. Με κάποιον μανδαρίνο του υπουργείου έγιναν οι διευθετήσεις για την πρωτοφανές μαζική βράβευση.

Σ΄ αυτή συμπεριελήφθη και κάποιος  για τον οποίο κανείς δεν κατάλαβε τι άξιο λόγου έκανε εκτός από το να πλουτίζει από τα εμβόλια: ο Αλφρεντ Μπουρλά.

Αντιστοίχως δεν έγινε κατανοητή η βράβευση, του κατά τα λοιπά επιτυχημένου, Μαργαρίτη Σχοινά, πριν λήξει η θητεία τους την Κομισιόν, τον οποίο απλώς διόρισε ο Πρωθυπουργός  επίτροπο, όπως θα μπορούσε να κάνει με οποιονδήποτε άλλον.

Ο θόρυβος που δηλώθηκε όμως αφορούσε τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, Διασώστη, Συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές.

Ευλόγως. Αλλά δεν ρώτησαν τον τότε βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνο που χάλασε τον κόσμο και επέβαλε την ακύρωση- την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος, στραπατσάροντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από τότε συμπληρώνονται έξι μήνες. Αλλά τελετή παράδοσης των παράσημων, ούτε έγινε ούτε διαφαίνεται στον ορίζονται. Η Σακελλαροπούλου μένει εκτεθειμένη απέναντι σ’ αυτούς που η ίδια ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών αρνείται να επικυρώσει τον κατάλογο των βραβευμένων, όχι ακριβώς γιατί διαφωνεί για κάποιους, αλλά γιατί δεν ρώτησέ πριν το ανακοινώσουν και πολύ περισσότερο δεν τους πρότεινε, όπως ισχυρίσθηκε η προεδρία.

Η υπόθεση παίρνει διαστάσεις σκανδάλου, με τη πρόεδρο να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η κυβέρνηση να μην βρίσκει διέξοδο που να διασώζει έστω τα προσχήματα.

Για την ιστορία, η Πρόεδρος, αντί για τις διακρίσεις σε ένα ένα δυο πρόσωπα κάθε χρόνο,  εγκατέστησε βιομηχανία βραβεύσεων τριάντα Ελλήνων

Πλην του Μίκη που έφυγε και δεν θα πάρει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής  οι υπόλοιποι ήταν οι εξής:

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος θα έδινε στους:

  • Λίνο –Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος:  στον Βασίλειο Θεοχαράκη, Επιχειρηματία, Ζωγράφο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας:  στην Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου

Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος:  στον Θανάση Βαλτινό, Συγγραφέα

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος:  στους Κωσταντίνο Δασκαλάκη και τον έμπορο του εμβολίου μιας από τις εταιρείες που  παράγουν εμβόλια- με το πρόσχημα ότι είναι Έλληνας.

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής:  στους Νάσο Βαγενά, Ποιητή, Κριτικό, Μιχάλη Γκανά, Ποιητή, Αλέξανδρο Λεβίδη, Ζωγράφο, Γιώργο Ρόρρη, Ζωγράφο

 Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος: Στους Ιάσωνα Αποστολόπουλο, Διασώστη, Συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές-που ακυρώθηκε- Γεώργιο Βρακά, Γιατρό, Χειρουργό μεταμοσχεύσεων, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Αρχαιολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, Ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, Βασίλειο Πατέρα, Ιδρυτή της Axion Hellas, Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, Εθελοντή και εμπνευστή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» ,Άρη Χριστοφέλλη, Μουσικό.

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας:  Στους Ελένη Γαβριηλάκη, Γιατρό, Αιματολόγο, Ρέα Γαλανάκη, Συγγραφέα, Δόμνα Ευνουχίδου, Μουσικό, Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια – Επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα, Ντόρα Μπακοπούλου, Μουσικό, Ρένη Πιττακή, Ηθοποιό.

Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος στους:  Λεωνίδα Κουρσούμη, Βιβλιοπώλη, δημιουργό του Βιβλιοπωλείου των Αστέγων, Χρήστο Πετμεζά, Αστυνομικό.

Και τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας  στους  Μαρία Ανδρουλάκη, Νοσηλεύτρια και  Μαρία Τσιαλέρα, Εκπαιδευτικό.

Για το επικοινωνιακό σόου που επιχείρησε η προεδρία δεν έλειψαν και οι κακεντρεχείς ότι σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις, ως  κριτήριο της βράβευσης πρυτάνευσε ότι ήταν… φίλοι της Προέδρου.

Όπως και να είχαν τα πράγματα, όλοι πρέπει να περιμένουν. Ματαίως κατά τα φαινόμενα.