Οι διώξεις δημοσιογράφων για το σκάνδαλο Novartis, η ελευθερία του τύπου και πώς η Δικαιοσύνη καλείται να αποδείξει πως είναι ανεξάρτητη

Του Νίκου Λακόπουλου

Το σκάνδαλο Novartis φαίνεται πως σιγά-σιγά ξεδιαλύνεται: κλήση σε απολογία και μάλιστα με βαρύ κατηγορητήριο έλαβε μετά την Γιάννα Παπαδάκου και o εκδότης του «Documento» Κώστας Βαξεβάνης!

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για “συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού διά της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή, συνέργεια διά της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα, συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και εγκληματική οργάνωση-συμμορία”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε». Η Νέα Δημοκρατία που “απέφυγε να σχολιάσει την κλήση σε απολογία του εκδότη του Documento K. Βαξεβάνη” στις δηλώσεις του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλου:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υποδυθεί τον συνήγορο υπεράσπισής του καλείται να απαντήσει ευθέως: θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στη χώρα, ο Άρειος Πάγος ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών; Εμπιστεύεται ή όχι την ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Ο κ. Βαξεβάνης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου παρά τα όσα έχουν καταγγελθεί εις βάρος του;”

Είναι σαφές πως εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι -καθώς μια τουλάχιστο αμήχανη αξιωματική αντιπολίτευση αντί να ξεσηκώσει γη και ουρανό απλώς σχολιάζει ότι “τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν».

Η “σκευωρία” και η “εγκληματική οργάνωση”

Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όταν υιοθετεί το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Eίναι ανεξάρτητη όταν αντί για τους υπεύθυνους για το σκάνδαλο διώκονται όσοι το αποκάλυψαν, σαν να το κατασκεύασαν;

H ζωή ξεπερνά την φαντασία όταν σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα της πλειοψηφίας «υπήρχε οργάνωση μεταξύ επτά τουλάχιστον προσώπων, των Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου, με συμπίπτουσες βουλήσεις για τη διενέργεια εγκλημάτων”.

“Η συγκεκριμένη συμμορία οργανώνονταν κάθετα, με δομή που ξεκινούσε από την εκτελεστική εξουσία, τον Δ. Παπαγγελόπουλο, βραχίονα την εισαγγελία διαφθοράς και όργανο από το οποίο εκκινούσαν έρευνες ή εκτοξεύονταν απειλές ή δημιουργούνταν κλίμα από τις εφημερίδες “Δημοκρατία”, “Documento” και τις τηλεοπτικές εκπομπές της Γιάννας Παπαδάκου».

Βέβαια όπως γράφει το Documento “σε ό,τι αφορά τους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη, ήδη η Δικαιοσύνη έθεσε τις κατηγορίες εναντίον τους στο αρχείο. Επίσης, η πλειοψηφία της Βουλής δε δέχτηκε καν να καταθέσει ο Κ. Βαξεβάνης, ενώ οι κατηγορίες εναντίον των «σκευωρών» προήλθαν από μηνύσεις των πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση του σκανδάλου και από μεταχρονολογημένες μαρτυρίες προσώπων που είχαν ήδη δοσοληψίες με τη Δικαιοσύνη ή αντιδικίες με τους κατηγορούμενους αλλά και από εισαγγελείς που ήρθαν αντιμέτωποι με πειθαρχικές ποινές.

Ενώ όμως το σκάνδαλο της Novartis δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, ενώ οι ένοχοι δεν έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο, ενώ οι δικογραφίες των Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου ακόμα εκκρεμούν –σε αντίθεση με εκείνη για τον Α. Λοβέρδο–, έχει προεξοφληθεί όχι μόνο η σκευωρία αλλά και οι ένοχοι.

Η φίμωση της ελευθερίας του τύπου

Σύμφωνα με τη δικαιολογημένα οργισμένη ανάρτηση της εφημερίδας «Documento», «Κόντρα σε κάθε νομική επιταγή που ισχύει στις ευνομούμενες Πολιτείες, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προκαταρκτική εξέταση και να έχει κληθεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, που η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis αρνήθηκε το αίτημά του να εξεταστεί ως μάρτυρας, κι ενώ το όνομά του δεν περιλαμβανόταν καν στα μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν τότε κλητευθεί με την πρωτοφανή διαδικασία των υπόπτων, είναι πλέον… κατηγορούμενος.

“Η κλήση του αφορά μια σειρά από κατηγορίες που με όποιο τρόπο κι αν τις αναγνώσει κάποιος, δεν είναι δυνατόν να βγάλει το παραμικρό νόημα. Το μόνο που είναι εξόφθαλμο είναι το ότι ο Κώστας Βαξεβάνης κλητεύεται γιατί επί σειρά ετών οι αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο της Novartis έγιναν ο εφιάλτης των εμπλεκόμενων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου».

Όπως γράφει η Άντα Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών “η δημοσιογραφία βρίσκεται ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τον Κ. Μητσοτάκη στο στόχαστρο, οι περιορισμοί στην ενημέρωση των πολιτών πολλαπλασιάζονται, το ίδιο και οι επιδοτήσεις ημετέρων ΜΜΕ, ενώ η Ελλάδα κατρακυλάει στις λίστες ντροπής του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου.

Η διεθνής κοινοπραξία των ερευνητών δημοσιογράφων OCCRP (Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος) τον Ιούλιο του 2021 σχολίαζε ότι:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση της Novartis με την υπονόμευση της έρευνας της εισαγγελέως Τουλουπάκη», ενώ το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου (Media Freedom Rapid Response), έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέλιο Πέτσα για τις σκανδαλώδεις λίστες χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Αν προσθέσουμε στον λογαριασμό πως η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ε΅λένη Τουλουπάκη έπεσε θύμα διαρρήξεων στο σπίτι της και αφαίρεσαν αρχεία και σημειώσεις που είχε στο αρχείο της, φαίνεται πως κάποιοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν μέσα τρομοκρατίας για να επιβάλλουν την “δικαιοσύνη” τους.

Οι σχέσεις Φρουζή – Μητσοτάκη

«Ζούμε σε μια δυστοπία και δεν χρειάζονται αυταπάτες” γράφει ο διωκόμενος Κώστας Βαξεβάνης.” Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Novartis, πήρε θέση πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Λίγο αργότερα, το Documento αποκάλυψε πως η θέση του αυτή δεν ήταν άσχετη με τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος του διοργάνωνε προεκλογικά δείπνα και τον βοηθούσε να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας του οδήγησε τον Αντρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αυτός επιχειρεί να οδηγήσει όχι μόνο το σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε ανεξάρτητη φωνή».

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το θέμα δεν αφορά καθόλου τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που σιωπο΄ύν μπροστά στη δίωξη δημοσιογρ΄άφων και την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης που δεν διστάζει να διώξει και την εισαγγε΄λέα που αποκάλυψε την υπόθεση.

Η απάντηση στο ερώτημα της Νέας Δημοκρατίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ αν θεωρεί πως η ανώτατη δικαστική εξουσία στη χώρα ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών είναι πως η κυβέρνηση ναι ελέγχει την Δικαιοσύνη και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και κατάφερε αντί να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Novartis να δι΄ώκονται όσοι το αποκάλυψαν.

Και στην κυβέρνηση είναι πρωθυπουργός αυτός που παρουσίασε σε επιχειρηματικό δείπνο ως μελλοντικό πρωθυπουργό ο πρωταγωνιστής του Σκανδάλου Νοβάρτις Kωνσταντίνος Φρουζής.

Αυτό το πρωτοφανές ωστόσο αντί να διώκονται όσοι αναμίχθηκαν στο σκάνδαλο -και προφανώς τα πήραν, να διώκονται όσοι το αποκάλυψαν μπορεί να είναι και το λάθος του Μητσοτάκη. Και ΄όπως έχει προφητέψει ο Δημήτρης Τσοβόλας “η υπόθεση Novartis θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ”.