Η οικογένεια Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τη ΝΔ – Ώρα ευθύνης για τα στελέχη της

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στην 48ετή ιστορία της η ΝΔ διασύρθηκε δυο φορές σε θέματα ηθικής τάξης και δημοκρατικών παραβιάσεων: και τις δυο όταν πέρασε στα χέρια της οικογένειας Μητσοτάκη.

Στην περίοδο 1985-93 – όταν η παράταξη των Καραμανλήδων και του Ράλλη είχε επικεφαλής της τον Κώστα Μητσοτάκη – χρειάσθηκε να απολογηθεί για πολλά: μίζες, παρακολουθήσεις, αρχαιοκαπηλία, κοινωνική διάλυση, σήψη στο κράτους και πλήθος άλλων σκανδάλων.

Γι’ αυτό, ουδείς αναστατώθηκε στη ΝΔ, ως κόμμα με την, ανίερη, πράξη του Σαμαρά να ανατρέψει εκλεγμένο Πρωθυπουργό – τέτοιος που ήταν. Και λίγο αργότερα προτίμησαν τον ανατροπέα για την ηγεσία της, αντί για την κόρη του ανατραπέντος.

Η εγκατάσταση του υιού Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, με τη συνδρομή του …Σαμαρά, ήταν από τα παράδοξα της πολιτικής. Ήδη, η ανάδειξή του και στην πρωθυπουργία- με τη χορηγία των «διαπλεκομένων συμφερόντων», όπως έλεγε ο πατέρας του ή των «νταβατζήδων» όπως το διατύπωσε με κυριολεξία ο Καραμανλής- εξελίσσεται σε δράμα.

Θα μετασχηματιζόταν σε τραγωδία – του κόμματος και της χώρας- αν η οικογένεια Μητσοτάκη κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία και μετά τις επόμενες εκλογές.

Εμφανώς πλέον αυτός ο κίνδυνος εξέλιπε. Ο συνδυασμός βουλιμίας , ανεπάρκειας , πολιτικής αδεξιότητας και αδίστακτων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, έβγαλε στον αφρό- εσχάτως με το σκάνδαλο Πάτση και το σκάνδαλο των υποκλοπών – το πραγματικό μοντέλο διακυβέρνησης που είχε εγκαταστήσει ο καταρρέων πλέον «κυβερνήτης».

Ευλόγως. Οι πολίτες δεν θέλουν στη Βουλή και στην κυβέρνηση όσους ψεύδονται και κλέβουν και δεν τους ψηφίζουν, όσο και αν τους παραπλανήσουν.

Τα κομματικά στελέχη και οι οπαδοί, δεν θέλουν ως ηγεσία τους, όσους συνδέονται με την παρακολούθηση τηλεφώνων, για να καλύψουν την ανασφάλειά τους και να εξασφαλίσουν την αναπαραγωγής της ισχύος τους.

Η κοινωνία δια του εκλογικού σώματος θα μιλήσει στην κάλπη για όσα βαρύνουν τη διακυβέρνησή Μητσοτάκη από το 2019:

-Σκάνδαλα, διαφθορά, αλαζονεία, αντιλαϊκή πολιτική, εκποίηση του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση των θεσμών και του κράτους πρόνοιας, νόθευση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, παλινόρθωση της διαπλοκής στο δημόσιο βίο, εθνικές υποχωρήσεις, τον εναγκαλισμός με την ακροδεξιά…

Αλλά για τη ΝΔ πρέπει να μιλήσει η ίδια ως κόμμα. Αν το στελεχιακό δυναμικό της αυθεντικής ΝΔ και οι πραγματικοί οπαδοί της δεν κινήσουν τη διαδικασία της αυτοκάθαρσης, θα έχουν την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Δεν αντέδρασε στη σήψη της περιόδου Σημίτη και την ιδεολογική εκτροπή Παπανδρέου και διαλύθηκε.

Σ αυτή, την πραγματική, ΝΔ δεν περιλαμβάνονται ο οικογενειακός μηχανισμός του Μητσοτακέικου με τους «Πικραμένους» φίλους του, οι «μουσαφιραίοι», που λέει ο Αντώναρος, τα «ορφανά» του Σημίτη που προσκύνησαν και τα τυχοδιωκτικά στοιχεία που εξαγοράσθηκαν,

Ο γνήσιος πολιτικός φορέας της συντηρητικής Παράταξης με τον τίτλο ΝΔ, συσπειρώνει τους πολίτες όλων των στρωμάτων και τους μετέχοντες στο δημόσιο βίο, με οποιαδήποτε ιδιότητα, που κινούνται στο ιδρυτικό πλαίσιο και τους κανόνες συμπεριφοράς που έθεσε ο παλιός Καραμανλής και επικαιροποίησε ο νεότερος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ως κόμμα της Δεξιάς, έκαναν λάθη, άσκησαν πολιτικές σε βάρος κοινωνικών ομάδων, ανέδειξαν πρόσωπα με προβληματικές λειτουργίες, έκαναν επιλογές που δεν ωφέλησαν και απέτυχαν ακόμη και σε δικούς του στόχους.

Αλλά οι ηγεσίες τους και στελέχη τους έδρασαν ως πολιτικοί, όχι ως μπιζναδόροι. Δεν επιδόθηκαν στη λεηλασία του δημοσίου πλούτου, στάθηκαν όρθιες σε ότι αφορά τα εθνικά συμφέροντα, δεν συναγελάσθηκαν με την ακροδεξιά, δεν υπέκυπταν στις υποδείξεις, «συμμάχων», δεν έπαιρναν οδηγίες από τους ισχυρούς των ΜΜΕ και του χρήματος, δεν διολίσθησαν σε ακρότητες -, πλην του ιντριγκαδόρου Σαμαρά, που πήρε άλλωστε τα χαμηλότερα ποσοστά στη ιστορία του κόμματος.

Η αληθινή ΝΔ αποτελείται από πολίτες και πολιτικούς που έχουν την ιδεολογία και τις απόψεις τους, για την οικονομία, την κοινωνία και το έθνος, αλλά δεν έχουν ως επιδίωξη να πλουτίσουν από τη διακυβέρνηση, δεν προσχωρούν σε συμπεριφορές βούρκου, δεν υπονομεύουν την πολιτική ομαλότητα.

Εχουν να απολογηθούν σε πολλά για την πολιτική τους, αλλά δεν έχουν να ντρέπονται σε τίποτε για τις πράξεις τους. Καμία σχέση με τη σημερινή ΝΔ.

Αυτή τη ΝΔ εξέφρασε από τα Ανώγεια ο Κώστας Καραμανλής όταν τα είπε όλα, για το σύστημα Μητσοτάκη, σε 60 λέξεις:

– «Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνον εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα».

Όχι μόνο δεν πήρε απάντηση, αλλά από τότε η επιβάρυνση της ΝΔ με τις πράξεις του συστήματος Μητσοτάκη διευρύνθηκε. Οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις ακόμη και των στελεχών της και υπουργών- κατά το προηγούμενο του πατρός Μητσοτάκη- δημιουργούν εικόνα για την οποία κανείς Νεοδημοκράτης δεν μπορεί να είναι υπερήφανος.

Σ’ αυτό το σκηνικό όσοι έχουν ρόλο και λόγο στη ΝΔ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προτού η επιμόλυνση από το “σύστημα Μητσοτάκη” επιφέρει ανήκεστο βλάβη.

Με δυο πρώην Πρωθυπουργούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του αυτό το κόμμα, δεν νοείται να σύρεται στους υπονόμους της πολιτικής πρακτικής, με όσα καταλογίζονται στην οικογένεια Μητσοτάκη από καιρό σε πολλά πεδία.

Οι παρακολουθήσεις ξεχειλίζουν το ποτήρι και η βάση της δεν αντέχει άλλο Νεομητσοτακισμό. Το δρόμο τον έδειξε εναργώς ο Νικήτας Κακλαμάνης: «αν επιβεβαιωθεί ότι παρακολουθείτο υπουργός από την ΕΥΠ, αφήστε μας να το τακτοποιήσουμε εμείς ως παράταξη και ως κόμμα».

Το «αν» δεν χρειάζεται πλέον και ο υπουργός δεν ήταν μόνο ένας… Ιδού η Ρόδος, ιδού και η εξυγίανση για όσους θέλουν να παραμείνει η ΝΔ πυλώνας του πολιτικού συστήματος…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR