Διαφθορά στην ΕΕ, Κράτος και Παρακράτος

Του Κώστα Αρβανίτη

Το διαβρωτικό ρόλο της διαφθοράς στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και την ανάγκη για ένα «συμπαγέστερο πλέγμα ελέγχων και λογοδοσίας» επεσήμανε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ:

Κ. Πρόεδρε, κ. Επίτροπε,

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εισήγησή σας, αλλά υπάρχει ένα απλό ερώτημα.

Έχουμε κράτη που κάνουν τη δουλειά τους και μια ΕΕ που δεν την κάνει; Ή ανάποδα; Ή και τα δύο μαζί; Χάνουμε χρήματα ή χάνουμε την ψυχή μας με τη διαφθορά;

Και τι ορίζεται ως διαφθορά; Να το ορίσουμε σήμερα: η κατάχρηση ανατεθείσας εξουσίας προς ίδιον όφελος, του ατόμου ή του συστήματος.

Δηλαδή κατάχρηση από κρατικούς λειτουργούς ή ολόκληρους μηχανισμούς, όπου εμπλέκεται κατά περίπτωση το κράτος, το βαθύ κράτος, αλλά και το παρακράτος.

Από μικρής κλίμακας παραβατικότητα για μια πολεοδομική υπόθεση, μέχρι τη συμμετοχή αστυνομικών στη νύχτα ή τη συμμετοχή της νύχτας στην ιεραρχία της αστυνομίας. Τα ακούσαμε σε πανελλαδικό δίκτυο στην Ελλάδα.

Από μία ιστορία όπου ένας κομματάρχης προσλαμβάνει έναν σταθμάρχη και χάνουμε 57 ανθρώπους ή από τους εμπειρογνώμονες που έστελνε η Ευρώπη και η χώρα, δεν ήθελε να τους ακούσει, ήθελε τους δικούς της ή από τις διαδικασίες της διερεύνησης.

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες βλέπουν μεγάλη διαφθορά στα Μέσα Ενημέρωσης, την Πολιτική, τον Δημόσιο Τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δικαιοσύνη και την Υγεία

Να έρθω τώρα για να γίνω χρήσιμος:

Πού είναι ο μηχανισμός επιβολής κ. Σμιτ; Συμφωνώ με την εισήγηση σας, αλλά νομίζω ότι λείπει αυτό: Χρειαζόμαστε νέους κανόνες, και χρειαζόμαστε ελεγκτικούς μηχανισμούς και ανεξάρτητες αρχές για να τελειώσει αυτό το μαγείρεμα κατά της δημοκρατίας.

Συμπαγέστερο πλέγμα ελέγχων και λογοδοσίας.

Για μας για την Αριστερά, είναι θέμα δημοκρατίας.