«Διώχνοντας τους Νέγρους από την Τάλσα – γιατί ο ρατσισμός έχει ονοματεπώνυμο»

Tης Μαριάνθης Γκίμτσα 

Η 1η Ιουνίου είναι μια σημαδιακή και κατάμαυρη επέτειος στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Σπανίως όμως συζητιούνται στα σχολεία τα γεγονότα αυτής της τραγικής ημέρας. 

Το 1865, 2μιση χρόνια μετά τη Διακήρυξη Χειραφέτησης από τον Αβραάμ Λίνκολν και ενώ ο εμφύλιος πόλεμος είχε τελειώσει σε μεγάλο βαθμό με την ήττα των Συνομοσπονδιακών Κρατών, το Τέξας παρέμενε μία από τις τελευταίες πολιτείες που η Διακήρυξη δεν είχε εφαρμοστεί. Η παρουσία των στρατευμάτων της Ένωσης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και για αυτό άργησε η επιβολή της. Αυτό άλλαξε στις 19 Ιουνίου του 1865, όταν ο στρατηγός Γκόρντον Γκρείντζερ έφτασε στο Γκάλβεστον του Τέξας διάβασε τη Διακήρυξη και ξεκίνησε να την εφαρμόζει εκ μέρους της Ένωσης. Η ημέρα της 19ης Ιουνίου θεωρείται ανεπίσημη αργία και για πολλούς η ημέρα της απελευθέρωσης όλων των σκλάβων. 

Οι εορτασμοί χρονολογούνται από το 1866, αρχικά μέσα σε εκκλησιαστικές συγκεντρώσεις οι οποίες εξαπλώθηκαν σε όλο το νότο και έγιναν πιο οργανωμένες κατα το 1920 με 1930. 

Και ερχόμαστε στο 1921. 

1η Ιουνίου, 1921 – Γκρίνγουντ στην Τάλσα της Οκλαχόμα. 

Το Γκρινγουντ ήταν μία από τις πιο δυνατές οικονομίες που διαχειρίζονταν Αφρικανοαμερικανοι πολίτες. Είχε το όνομα “Η Γουόλ Στριτ των Μαύρων” (Black Wall Street) και είναι το σημείο μηδέν για μία από τις μεγαλύτερες σφαγές με φυλετικά κίνητρα που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία. 

Στις 31η Μαΐου, ο νεαρός Ντικ Ρόουλαντ, Αφρικανοαμερικάνος χρησιμοποίησε το ασανσέρ μαζί με μία λευκή γυναίκα. Ακριβείς λεπτομέρειες του τι συνέβη δεν υπάρχουν, μονο στοιχεία που έχουν περάσει από στόμα σε στόμα. Η αστυνομία συνέλαβε τον Ντικ και άρχισαν να εμφανίζονται άρθρα στις τοπικές εφημερίδες. Τα αβάσιμα, συκοφαντικά άρθρα ήταν αρκετά για να μαζευτούν στην περιοχή ρατσιστικές ομάδες λευκών έξω από το κτήριο όπου ο Ντικ ήταν κρατούμενος. Στην περιοχή, μαζεύτηκαν και ομάδες οπλισμένων μαύρων, έτοιμων να προστατεύσουν τον Ντικ. Το λιντσάρισμα ήταν ο μεγαλύτερος φόβος τους. 

Η ένταση μεταξύ των ομάδων οδήγησε στο θάνατο 12 ατόμων – 10 λευκοί και 2 μαύροι. Το φυτίλι είχε ήδη ανάψει και η έκρηξη της φυλετικής βίας κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το Γκρίνγουντ. Μέσα σε ένα βράδυ, οι λευκοί έκαψαν μαγαζιά, επιχειρήσεις και σπιτια. Και δεν ήταν αρκετό. Υπάρχουν αναφορές λευκών που πέταξαν τα αεροπλάνα τους πάνω από το Γκρινγουντ και έριξαν βόμβες κηροζίνης στην περιοχή. Την επόμενη μέρα, μπήκε σε ισχύ στρατιωτικός νόμος και στην περιοχή έφτασε η Εθνική Φρουρά. 

Το αποτέλεσμα:

300 νεκροί μαύροι, περίπου 10.000 μαύροι άστεγοι και υλικές ζημίες αξίας 2.250.000 εκατομμυρίων δολαρίων ( 32.25 εκατομμύρια σήμερα) οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ.

Τάλσα, Οκλαχόμα, Ιούνιος  2020

Ο Πρόεδρος Τραμπ διάλεξε για κομματική-προεκλογική συγκέντρωση την 19η Ιουνίου, επετειακή ημέρα της απελευθέρωσης των Νέγρων για να «γιορτάσει μαζί με την Αφροαμερικανική κοινότητα». Οργάνωσε μια εκλογική φιέστα που θα γινόταν αποκλειστικά μπροστά σε λευκούς για να στείλει από την καρδιά της Τάλσα ένα διακριτικό μήνυμα προς όλους τους λευκούς ότι «όλα βαίνουν καλώς». Υπολόγιζε στη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου οπαδών, σε ένα επικό προεκλογικό πανηγύρι. Όμως εισέπραξε το «μήνυμα και την κρυάδα». Ο χώρος της εκδήλωσης μισοάδειος παρολες τις υπερφίαλες προσδοκίας του. 

Λέγεται ότι το κίνημα των εφήβων που οργανώθηκε μέσα από το TikTok και από αλλά social media, δέσμευσε χιλιάδες εισιτήρια με ψεύτικους λογαριασμούς και έτσι ο Τραμπ έμεινε στην μοναξιά της μισοαδειας αρένας. 

Ο Τραμπ αφελώς διαδίδει πως «οι αριστεροί βαυκαλίζονται πως είναι έξυπνοι». 

Δεν βαυκαλίζονται, κύριε Τραμπ, απλώς είναι.