Στέλιος Πέτσας: Θηλιά

Του Γ. Λακόπουλου

Το βιογραφικό του Στέλιου Πέτσα μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: ένας δημόσιος υπάλληλος που έμπλεξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι έγινε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός.

Ήγουν, που έλεγαν οι παλιοί καθαρευουσιάνοι, πολιτική εμπειρία μηδέν.

Έτσι δεν ξέρει ότι στην πολιτική ισχύει ό,τι και στο ποδόσφαιρο: όταν στραβώσει κάτι στην ομάδα, σταυρώνουν τον προπονητή και όχι τον πρόεδρο.

Εδώ και μήνες ο Πέτσας προπονεί πάσης φύσεως ΜΜΕ  για να παίζουν με πάθος υπέρ της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. 

Αλλά καθώς κανείς δεν παίζει δωρεάν η επιδημία του Μαρτίου ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή να σιτιστούν οι προπονούμενοι- με 20 εκατομμυριάκια ζεστό χρήμα.

Δεν θα συνέβαινε τίποτε τρομακτικό, αν ως προπονητής ο Πέτσας δεν έκανε δυο τραγικές γκάφες: Πρώτον, έσπρωξε λεφτά σε ανύπαρκτα μέσα, αλλά έκοψε και μια υπαρκτή εφημερίδα.

Στην ερώτηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του Κ. Βαξεβάνη έχει τον ερασιτεχνισμό του και όλοι κατάλαβαν: η εφημερίδα Documento κόπηκε για τους ίδιους λόγους που δεν της έδωσε ερώτηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έγραφε κακά πράγματα για την πρωθυπουργική οικογένεια.

Έτσι άναψε η φωτιά του σκανδάλου. Αλλά ο άπειρος υφυπουργός άρχισε να τη βρέχει με βενζίνη: έκρυψε από τη «Διαύγεια» τον καταμερισμό των 20 εκατομμυρίων που κόστισε η καμπάνια και όταν τον πίεσαν λιγάκι στη Βουλή έριξε και λίγη κηροζίνη:  δημοσιεύοντας ότι έσπρωξε χρήμα σε 1250 «δικαιούχους, χωρίς να λέει τα πόσα για τον καθένα. Αυτογκόλ.

Απλώς ο νεόκοπος πολιτικός δεν είδε τη θηλιά που άρχισε να τυλίγεται στο λαιμό του; Ή έχουν δίκιο όσοι λένε πως νομίζει ότι προστατεύει την αλήθεια: δεν είναι ο ίδιος ο πραγματικός συντάκτης της λίστας;

Ενδεχομένως. Αλλά είναι ο πραγματικός υπεύθυνος έναντι του νόμου για να τη δημοσιεύσει. Πήρε φωτιά το Κορδελιό, αλλά αυτός ακόμη δεν το κάνει -και ας υποχρεούται.

Ο ευφυής Τσακαλώτος του προσέθεσε έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας, απευθυνόμενος στον…Σταϊκούρα: ενδεχομένη αλλοίωση της λίστας θα έχει άγριες συνέπειες για τον… Πέτσα. Θα πάει σούμπιτος για Εξεταστική.

Η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι προσπαθούν εκ των υστέρων να  ξαναγράψουν τη λίστα με άλλα ποσά κατά δικαιούχο. Αλλά παραβλέπουν το νόμο του Μέρφι:  προσπαθώντας να ξεμπλέξεις, τα κάνεις χειρότερα.

Φοβάται η κυβέρνηση τον έλεγχο από την αντιπολίτευση; Καθόλου – γραμμένη την έχει, ως συνήθως. Φοβάται ότι θα τη σκίσουν οι αποδέκτες όταν δουν τι πήρε ο κανένας και ότι κάποιοι παραπήραν.

Ασυγκίνητος στο δράμα που περνάει ο Πέτσας, ο Αλέξης Τσίπρας  έβαλε ένα πυροκροτητή στην τούρτα: κάλεσε ευθέως τον Μητσοτάκη στη Βουλή για εξηγήσεις.

Καθόλου άσχετο.  Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα η λίστα είναι δουλειά των ανθρώπων του στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά ο έρμος ο Πέτσας, αν απλώς την υπέγραψε, τι θα απογίνει;

Μπορεί να πιάστηκε κορόιδο, αλλά δεν πρόκειται να πληρώσει ο Μητσοτάκης τα σπασμένα. Η θηλιά γύρω από τον λαιμό του ατυχούς πορτ παρόλ του σφίγγει.