Δυο ανοιχτές επιστολές για την ΑΟΖ

Του Θεόδωρου Καρυώτη

Κύριε Δένδια,

Το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προβλέπει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ συμπίπτει με αυτή της υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει 6 οριοθετήσεις ΑΟΖ διότι έχει σύνορα με 6 παράκτια κράτη.

Η Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα με αυτή της Ιταλίας το 1978. Έχουν περάσει από τότε 41 χρόνια και έπρεπε να ζητήσετε από τον Ιταλό ομόλογό σας να οριοθετήσετε τώρα την ΑΟΖ των δύο κρατών. Είστε νέος στην θέση σας αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας διπλωμάτης να σας ενημερώσει;

Θα ήταν μια τεράστια διπλωματική επιτυχία για εσάς προσωπικά και για την νέα ελληνική κυβέρνηση, που συνεχώς δοκιμάζεται από τον Ερντογάν, μια και ο Σουλτάνος πιστεύει ότι θα παγιδεύσει τον νεαρό αλλά άπειρο πρωθυπουργό όπως έκανε με τον Σημίτη το 1996.

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας σας κυβέρνησης δεν είναι η ΔΕΗ, οι κάποιες τεράστιες συντάξεις, και οι 120 δόσεις. Το κρισιμότερο πρόβλημά σας είναι η Τουρκία. Σήμερα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αγνόησαν την κρίση με την Τουρκία και την Κύπρο αλλά ασχολήθηκαν με τα μπάνια του λαού.

Κοιτάξτε πως ασχολούνται και τιμούν οι Βιετναμέζοι την UNCLOS, την ώρα που έχουν χάσει την μισή ΑΟΖ τους από τους Κινέζους.

Είμαι σίγουρος ότι το μισό σας υπουργικό συμβούλιο δεν γνωρίζει τι είναι η UNCLOS. Μη καθυστερήσετε άλλο και ασχοληθείτε με την UNCLOS. Οι Τούρκοι παραμονεύουν και θα βρεθείτε ξαφνικά προ εκπλήξεων.  

Θ. Καρυώτης