Δώσε θάρρος στον χωριάτη….

Tου Ιωάννη Δαμίγου

Ζωή δεν το λες! Επιβίωση, σίγουρα το περιγράφεις, για να δικαιολογήσεις τον δωροδοκούντα ΜΜΕ, πως όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει! Καθώς προσαρμογή σημαίνει επιβίωση. Φαίνεται πως ο συγκεκριμένος, προσαρμόστηκε εύκολα στο κλίμα εξαιρετικής ζωής και καλοπέρασης. Έξυπνα και άκοπα, πήρε θέση στην σωστή πλευρά της ιστορίας, υπηρετώντας το πονηρό και κερδοφόρο επάγγελμα του κόλακα. Ενίοτε χρησιμοποιεί και αγοραίες εκφράσεις, παραδοχή στη έλλειψη παιδείας και θρασύδειλες παράνομες πράξεις, καλυπτόμενες από την εκβιαστική τακτική του καθεστώτος, στο δίκαιο.

Ένα χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής, των ασήμαντων και τυχαίων, ελλειμματικών προσωπικοτήτων, είναι η αλαζονεία που εκφράζουν, σε προσπάθεια να καλύψουν την εσωτερική γύμνια τους. Αγνοώντας πως το απόλυτο κενό τους, εξακολουθεί να παραμένει κενό, Όποιο ύφος έχουν, όποιο ρούχο φορέσουν, όποια θέση και αν τους κληρωθεί, η αμηχανία της ύπαρξης αυτής της συμπιεσμένης κενότητας, προδίδει το εφήμερο, το πρόσκαιρο, το ευκαιριακό, της ύπαρξής των. Οι αναγκαίοι ηλίθιοι κομπάρσοι, για ολοκλήρωση μιας παράστασης που απευθύνεται σε κοινό ανόητων, με τις εισπράξεις να καταλήγουν στους επιτήδειους σκηνοθέτες, συγγραφείς. Σε καιρούς σφοδρής παρακμής, μόνο κάτι τέτοιοι τύποι χυδαίας χοντροκοπιάς παίρνουν τον λόγο και τον κακοποιούν, ευτελίζουν τις αξίες και τα ήθη, συνοδεία αυτάρεσκης ικανοποίησης παράφρονα ακροδεξιού. “Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι”.

Η αδιάφορη και κενή κοινωνία μας, έδωσε θάρρος στο άξεστο κυβερνητικό συνονθύλευμα και αυτό μας έβγαλε όχι μόνο από το κρεβάτι, αλλά και από το σπίτι! Ο κυβερνητικός ντελάλης θα ανακοινώνει από τηλεοράσεως καθημερινές “ανασκευασμένες” ανακοινώσεις. Ακούσατε, ακούσατε, ο κυβερνήτης σήμερα διέταξε: Προσαρμογή ή θάνατος! Ακούσατε, ακούσατε, ο κυβερνήτης σήμερα ανακαλεί την χρήση αερίου, που τόσο εξύμνησε και διέταξε την καύση πετρελαίου, που τόσο κατέκρινε! Ακούσατε, ακούσατε, αύριο αναμείνατε νέα διαταγή του κυβερνήτη!

Μετά την … προσφορά 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στους παρόχους ενέργειας και τα δάνεια 500 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάπτυξης, με επιτόκιο 0,7 %, σε 13 μεγάλες εταιρείες, ο κυβερνήτης αποφασίζει και διατάσσει, άμεση προσαρμογή των υπολοίπων σε καθημερινό αγώνα επιβίωσης, λόγο οικονομικής  … στενότητας! Την διαταγή αυτή μετέφερε παπαγαλίζοντας από τηλεοράσεως ανα(πληρωτής) υπουργός, που έγινε γνωστός από την … απόρρητη λίστα που κατήρτισε, μισθώνοντας με ποσά εξυπηρέτησης, όλον τον τύπο και τα ΜΜΕ, που έκτοτε ονομάζονται και “πετσομένα”. Αυτός, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο “χωριάτης” που ανέβηκε στο κρεβάτι σου και όχι μόνο, καθώς σε απειλεί και με αφανισμό!

“Θα σας εξαφανίσωμεν” που αναφωνούσε και ο Μαυρογιαλούρος! Ο κυβερνήτης σε ακούει και σε βλέπει, χωρίς να το …  ξέρει και εσύ τους ακούς, τους βλέπεις και τους νοιώθεις στο … πετσί σου, περιέργως αδρανώντας, προσαρμοζόμενος στην φτώχια. Ο άρρωστος καπιταλισμός καταφεύγει εκ νέου στο δεκανίκι του φασισμού. Προσαρμογή.