Είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας;  Έχει δυο ευκαιρίες να το αποδείξει

Του Γ. Λακόπουλου

Η επικαιρότητα φέρεται πολύ καλά στον Αλέξη Τσίπρα. Δημιουργεί ευκαιρίες που θα του επιτρέψουν να αποδείξει ότι είναι Πρωθυπουργός. Με την  έννοια πως όταν παίρνει μια απόφαση  ή όταν διατυπώνει μια θέση, η κυβέρνησή του συντονίζεται μαζί του.

Η πρώτη ευκαιρία προέρχεται από το Ελληνικό. Στο χώρο παλαιού αεροδρομίου θα αναπτυχθεί η μεγαλύτερη  επένδυση της εποχής Τσίπρα- και η μοναδική, εδώ που τα λέμε. Ο ίδιος, από ό,τι γνωρίζουμε, συνέβαλε στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που δημιουργούσαν οι μηχανισμοί του δικού του κόμματος. Παρόλα αυτά η επένδυση δεν λέει να ξεκινήσει.

Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Η ουσία είναι ότι παρότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία γι’ αυτή την επένδυση, στην πράξη επένδυση δεν υπάρχει. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Πότε κάποιες υπηρεσίες ανακαλύπτουν ότι υπάρχει …δάσος στο παλιό αεροδρόμιο, πότε  θεωρούν ότι τα κτίρια του παλαιού αεροδρομίου πρέπει να διατηρηθούν και πότε οι δήμαρχοι της περιοχής θέλουν …περισσότερους  χώρους αναψυχής.

Ένας πρωθυπουργός που σέβεται τον εαυτό του και αντιλαμβάνεται την αξία μιας τέτοιας επένδυσης, θα έκανε κάτι απλό. Θα ξήλωνε αμέσως τους εμπλεκόμενους υπουργούς και θα έβαζε στη θέση τους κάποιους άλλους με σαφές χρονοδιάγραμμα. Ή μπορούν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα ή δεν κάνουν για το αξίωμα που κατέχουν.

Αν σηκώσει το τηλέφωνο και ζητήσει εξηγήσεις, αν επιβάλει κυρώσεις και ορίσει ημερομηνίες, το πρόγραμμα θα ξεκολλήσει. Όσο δεν το κάνει χρεώνεται προσωπικά την καθυστέρηση.

Η δεύτερη ευκαιρία διαμορφώνεται από το περιστατικό της βιαιοπραγίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αν ο Τσίπρας θέλει να αποδέιξει ότι είναι Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.  Όχι μόνο γι’ αυτό που συνέβη στον καθηγητή Συρίγο. Αλλά γι’ αυτό που συμβαίνει καθημερινά σχεδόν στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Διαπράττονται αδικήματα και η αστυνομία αδρανεί, ενώ ο νόμος επιβάλλει την παρέμβασή της. Η ηγεσία της ισχυρίζεται ότι την αποτρέπουν οι υπουργοί. Αν είναι έτσι ο σημερινός υπουργος πρέπει να χάσει τη θέση του και να αναλάβει κάποιος που θα εφαρμόζει το νόμο. Οι πρυτάνεις διατείνονται ότι έχουν καλέσει την αστυνομία. Όποιος την αποτρέπει δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.

Κακά τα ψέματα. Η δουλειά ενός Πρωθυπουργού δεν είναι να  κρύβεται πίσω από τις ιδεοληψίες του κόμματός του. Είναι να μανατζάρει την κυβέρνησή του. Να βάζει στόχους και να ελέγχει αν οι υπουργοί του κάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Για να κολλάει η επένδυση στο Ελληνικό, παρότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να γίνει, και για να μπορεί οποιοδήποτε να κάνει το πανεπιστήμιο άνδρο εγκληματικότητας σημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ο μόνος που έχει δικαίωμα να τους ελέγξει είναι ο Πρωθυπουργός. Όσο ο Αλέξης Τσίιπρας δεν το κάνει, είναι ο ίδιος υπεύθυνος.

Στην ουσία δεν είναι καν πρωθυπουργός. Αυτά τα δυο θέματα του δίνουν την ευκαιρία να αποδείξει  ότι έχει συναίσθηση του ρόλου του. Ιδού η Ρόδος…