Είσαι ό,τι ψηφίζεις

Του Χρόνη Πολυχρονίου        

Ο φίλος μου επανήλθε όταν διάβασε στο προηγούμενο άρθρο μου την υπόδειξη που του έκανα ‘’διάβασε το Συμβόλαιο Αλλαγής του Τσίπρα. Σε ενδιαφέρει. Θα βρεις κάπου εκεί μέσα τον εαυτό σου’’. Αναγνώρισε λοιπόν ότι κάπου εκεί υπάρχει το συμφέρον του και συνεπής με αυτό, με ρώτησε που θα  βρει το Συμβόλαιο να το μελετήσει και γιατί δεν είπαν τίποτα στην …Τηλεόραση. Αφού του εξήγησα τι συμβαίνει με τους δημοσιογράφους και την Τηλεόραση, τον ρώτησα.

Είσαι Εργαζόμενος? Τότε κάθε χρόνο θα αυξάνεται ο μισθός σου κατά το ύψος τουλάχιστον του ετήσιου πληθωρισμού. Εάν παίρνεις τον ‘κατώτατο’, αυτός αυξάνεται από 1 Ιουλίου 2023 στα 880 Ευρώ. Ξεπαγώνουν οι 3-ετίες ώστε να επιτευχθεί γενναία αύξηση του μέσου μισθού. Μειώνεται το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10 Ευρώ. Καταργούνται όλοι οι αντεργατικοί νόμοι Χατζηδάκη. (απλήρωτες υπερωρίες κλπ.). Επανέρχονται οι Συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση την ετήσια ΑΤΑ και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Είσαι Συνταξιούχος? Αυξάνεται άμεσα η σύνταξή σου κατά 7.5% για το 2023 ανεξαρτήτως προσωπικής διαφοράς. Επανέρχεται η 13η σύνταξη και σε βάθος 4-ετίας θα εισπράξεις τα χρωστούμε να αναδρομικά σου.

Είσαι Δημόσιος Υπάλληλος? Τότε αυξάνεται ο μισθός σου από 1 Ιουλίου 2023 κατά 10%.

Είσαι Επαγγελματίας? Καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος. Δημιουργείται δημόσιος πυλώνας-Τράπεζα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας

Είσαι Αγρότης? Καταργείται η απόδοση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό-κτηνοτροφικό πετρέλαιο. Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου.

Είσαι γενικώς Φορολογούμενος? Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο στα 10.000 Ευρώ για εισοδήματα από εργασία.

Είσαι γενικώς Καταναλωτής? Μειώνεται το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και στα ζωτικής σημασίας (Γάλα, Ψωμί κλπ) καταργείται τελείως, στο 0%. Θεσπίζεται δημόσιος έλεγχος στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Η ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6% και στην αποχέτευση από 24% στο 13%.

Είσαι οδηγός? Μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης βενζίνης-πετρελαίου και αερίου στο κατώτατο επίπεδο της ΕΕ.

Είσαι Νησιώτης? Αποκαθίσταται το Μεταφορικό Ισοδύναμο για όλους τους νησιώτες.

Είσαι Δανειολήπτης? Ρυθμίζεται το Ιδιωτικό χρέος σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορείες με διαγραφή μέρους αυτού και 120 δόσεις. Αναστολή πλειστηριασμών  πρώτης κατοικίας έως 300.000 Ευρώ. Αντικαθίσταστε ο Πτωχευτικός Κώδικας και εισάγεται πλαίσιο κανόνων λειτουργείας για τα κόκκινα δάνεια και τα Funds.

Είσαι Γιατρός? Πρώτος μισθός 2.000 Ευρώ. Μονιμοποιούνται όλοι οι επικουρικοί Γιατροί. Ενισχύεται το ΕΣΥ. Αυξάνονται οι δαπάνες για την Υγεία στο 7% του ΑΕΠ.

Είσαι Νοσηλευτής? Εντάσσεσαι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Λειτουργούν 380 Κέντρα Υγείας.

Είσαι Μαθητής? Καταργείται αμέσως η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. Τέλος οι Αναπληρωτές καθηγητές. Όλοι όσοι υπηρετούν θα είναι μόνιμοι. Αυξάνονται οι δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Είσαι Φοιτητής? Καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Διπλασιάζονται οι καθηγητές ΑΕΙ και η χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Είσαι Μητέρα? Θεσπίζεται επίδομα Μητέρας από την γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 χρόνια του. Αυξάνεται το επίδομα Μητέρας για το 2ο παιδί από 70 στα 105 Ευρώ τον μήνα. Το επίδομα μητρότητας  όπως και η άδεια μητρότητας επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Ουσιαστικά εξισώνονται οι εργαζόμενες στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα. Όλα τα παιδιά εντάσσονται δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Είσαι νέο ζευγάρι? Διπλασιάζεται το επίδομα ενοικίου σε νέους 25-44 ετών. Δημιουργείται Τράπεζα Στέγης για χορήγηση κατοικίας.

Είσαι Καλλιτέχνης? Αυτομάτως εντάσσεσαι επαγγελματικά τουλάχιστον στην βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ιδρύεται Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών.

Είσαι ΑΜΕΑ? Αυξάνεται το επίδομα αναπηρίας κατά 20%. Αλλάζει το σύστημα διάγνωσης-πιστοποίησης ΑΜΕΑ. Εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα καθώς και προσωπικό βοηθού ή φροντιστή ακόμη και σε 24-ωρη βάση.

Είσαι απλός πολίτης? Καταργείται το ‘επιτελικό’ παρά-κράτος, ενισχύεται ο ΑΣΕΠ, επεκτείνεται η Διαύγεια, μεταρρυθμίζεται η Ελληνική Αστυνομία, εκσυγχρονίζεται το Οικογενειακό δίκαιο και άλλα πολλά.

Και έκλεισα την κουβέντα με τον φίλο μου λέγοντάς του. Εάν δεν βλέπεις τον εαυτό σου συνδυαστικά σε όλα αυτά και δεν σε αγγίζουν, τότε να ψηφίσεις τον Μητσοτάκη. Εγώ όμως τι σου χρωστάω?