Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορονοϊού ο Μόσιαλος

Eκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό ο Ηλίας Μόσιαλος – Νωρίτερα είχε εκφράσει σοβαρές προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι θα χρειαστούν 55.000 αναπνευστήρες και έχουμε 1.000

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ορίζεται εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

«Με χαρά δέχθηκα σήμερα την πρόταση του Πρωθυπουργού να εκπροσωπώ τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του Covid-19. Νωρίτερα σήμερα δέχθηκα και την πρόταση του Διευθυντή του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη να συμμετάσχω σε δεκαμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Μόσιαλου σε ανάρτησή του στο facebook.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ1, εξέφρασε σοβαρές προειδοποιήσεις αναλύοντας τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα χρειαστούν 55.000 αναπνευστήρες και έχουμε 1.000.

Για την εκτίμηση που έκανε σε ότι αφορά στην έλλειψη αναπνευστήρων στη χώρα μας:

«Έκανα την εκτίμηση ότι αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ΄ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο – στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% – χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες»

«Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσέξει αυτό που κατάφερε η Γερμανία»

«Στην Ισπανία, φαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Ιταλία. Έχει γίνει διασπορά πέρα από την Μαδρίτη σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Γερμανία έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά έχουν προστατεύσει με κάποιο τρόπο τους ηλικιωμένους. Ένα ποσοστό περίπου 2% των κρουσμάτων είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Σε αντίθεση με την Ιταλία όπου πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι άνω των 80 χρόνων και αυτό αντιστοιχεί και στη θνητότητα. Το 67% των θανάτων στην Ιταλία ήταν άνω των 80 ετών και το 14% άνω των 90 χρόνων. Όταν ένα τόσο καλό σύστημα Υγείας όπως της Λομβαρδίας, από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν αντέχει όταν υπάρχει μεγάλη επίπτωση, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει σ ένα σύστημα σαν της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή το δικό μας ή στη Νότια Ιταλία που είναι λιγότερα εξελιγμένα.

Πρέπει να δούμε αυτό που έγινε στη Γερμανία. Αν έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία που δεν είναι βαριές περιπτώσεις και με υποκείμενα νοσήματα, διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση, νοσήματα που προκαλούν μείωση της άμυνας του οργανισμού , το Ελληνικό Σύστημα Υγείας θ αντέξει. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Να κρατάμε την απόσταση και μέσα στο σπίτι αν έχουμε άτομα που υποφέρουν από τέτοια νοσήματα

Οι ηλικιωμένοι, στη Γερμανία, απλά άκουσαν τις οδηγίες. δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Είναι πειθαρχημένος λαός, το ίδιο ισχύει και στην Αυστρία. Χωρίς να έχει επιβάλλει πολύ αυστηρά μέτρα, πάει πολύ καλά».

Η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης επάρκειας κλινών. Είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 1000 κατοίκους στον κόσμο, Έχει τετραπλάσιες δυνατότητες από την Αγγλία».