Ελλάδα και κοτζαμπάσηδες 1821-2021

Του Ανδρέα Πιλάλη

Λένε ότι κάθε επανάσταση τρώει τα παιδιά της, σύμφωνα και με τον αρχαίο μύθο του Κρόνου που κατάπιε τα παιδιά του για να αναρριχηθεί στην εξουσία του κόσμου..

Σκέψεις που έρχονται στο νού τούτες τις μέρες που η Ελλάδα γιορτάζει τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό, για την επανάσταση που χάθηκε και δεν ολοκληρώθηκε. Για τα οράματα, τους αγώνες και τις θυσίες που δεν ευοδώθηκαν.

Για το ρόλο των κοτζαμπάσηδων, των Φαναριωτών, των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, των καπεταναίων και των λαϊκών αγωνιστών.

Αγωνιστές και ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα όπως ο Ανδρούτσος, ο Πάνος Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης ίσως, αλλά και ο πρώτος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας που δολοφονήθηκαν από την τότε εξουσία, τους κοτζαμπάσηδες και τους φραγκοφορεμένους.

Άλλοι φυλακίστηκαν, λοιδωρήθηκαν, ατιμώθηκαν ή πέθαναν πάμπτωχοι.

Για τη δημοκρατική πολιτεία του οραματιστή Ρήγα Φεραίου που θα αντικαταστούσε την ”τυραννίαν του οθωμανικού βδελυρωτάτου δεσποτισμού”, για τα προτάγματα της ανεξιθρησκείας, της ισότητας και του σεβασμού κάθε λαού..

Διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 ιδανικά και αξίες που ενέπνευσαν τους σκλαβωμένους έλληνες, όπως  εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία,  δημοκρατία,  κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη είναι ακόμα ζητούμενα.

Ο απολογισμός λοιπόν των διακοσίων χρόνων πρέπει να γίνει όχι με  προγονολατρεία, ωραιοποιήσεις, εθνικιστικές εξάρσεις και απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας, αλλά με αυτογνωσία, δικαιοσύνη και ειλικρινή αποτίμηση της ιστορίας.

Ποιοί κυβέρνησαν τη χώρα μετά το ΄21, αυτοί που πολέμησαν για τη λευτεριά της ή οι ευγενείς και οι κοτζαμπάσηδες;

Τι ρόλο έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις, τα υπέρογκα δάνεια του αγώνα, τα πανωτόκια, η αστική τάξη και η εξυπηρέτηση συμφερόντων στην περιοχή;

Ποιοί καρπώθηκαν τα δάνεια και τις μίζες, ο λαός και η Ψωροκώσταινα ή οι άριστοι της εποχής Μαυροκορδάτοι και Κωλέττηδες;

Ποιοί ευθύνονται για τη Μεγάλη Ιδέα και τη Μικρασιατική καταστροφή εκατό χρόνια μετά την επανάσταση;

Βασιλιάδες, κοτζαμπάσηδες της εποχής, εθελόδουλη αστική τάξη, αντζέντηδες ξένων συμφερόντων.

Ποιοί ευθύνονται μέσα σε αυτά τα χρόνια για διχόνοιες, σκοτεινές περιόδους, δικτατορίες και την κατοχή της Κύπρου;

Φωτεινή εξαίρεση στα 200 χρόνια η Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, το δεύτερο ΄21, όταν η αστική τάξη και οι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων την “κοπάνησαν” για την Μέση Ανατολή.

Ο μικρός λαός δίχως σπαθιά και βόλια όπως λέει ο ποιητής ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του, με αντάρτες καπεταναίους σύγχρονους Κολοκοτρώνηδες, πολέμησε και έδιωξε τον κατακτητή, όταν μέρος της αστικής τάξης συνεργάστηκε συνειδητά μαζί του.

Ίδια αντιμετώπιση και ίδια τύχη με τους ήρωες του ΄21 είχαν και οι αγωνιστές της αντίστασης από τους σύγχρονους κοτζαμπάσηδες. Ξερονήσια, δολοφονίες, κυνηγητό και εξορίες…

Και να σου σήμερα αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ασέλγησαν πάνω στην ελληνική κοινωνία με Ολυμπιάδες, εξοπλιστικά μαμούθ, μίζες, σκάνδαλα, δημιουργική λογιστική, επίπλαστη ευημερία, δανεικά και αγύριστα για τα κόμματά τους εμφανίζονται εν όψει της επετείου ως παιδαγωγοί της εθνικής αλήθειας.

Διακόσια χρόνια μετά, εκπρόσωποι της αστικής τάξης και του εφοπλισμού με απούσα την κοινωνία, ανέλαβαν την πρωτοβουλία με εκδηλώσεις και τραγούδια λαϊκών τροβαδούρων να μας θυμίσουν ότι “άλλοι” έχουν και σήμερα το πάνω χέρι.

Η Εθνική ομοψυχία όμως στήνεται  πάνω στην αλήθεια, στη δημοκρατία που σήμερα πλήττεται βάναυσα, στη δικαιοσύνη και όχι σε επιδερμικά αφηγήματα ενδόξου παρελθόντος, σχεδιαζόμενες παρελάσεις εν μέσω πανδημίας  και πανηγυράκια.

Που βρίσκεται άραγε διακόσια χρόνια μετά η παιδεία μας, η δημόσια υγεία, ο πολιτισμός μας; Τα μάρμαρα του Μακρυγιάννη”που δι΄αυτά επολεμήσαμεν”, όπως έλεγε, που σήμερα  κινδυνεύουν με πολύχρονο ξενιτεμό, είτε με καταστροφή όπως η βυζαντινή Πομπηία της Θεσσαλονίκης.

Η εθνική μας ανεξαρτησία και η αμφισβήτιση της εδαφικής  μας κυριαρχίας από την Τουρκία;

Τι ρόλο παίζουν και σήμερα  οι μεγάλες δυνάμεις, φίλοι, σύμμαχοι και δανειστές;

Ποιό είναι το εθνικό μας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και της κοινωνίας στο  σύγχρονο κόσμο;

Καίρια ερωτήματα που πρέπει να αποτελέσουν βάση για διάλογο μέσα στην ελληνική κοινωνία, για το αύριο της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Το αν οι κοτζαμπάσηδες, οι άριστοι και σημερινοί Μαυροκορδάτοι θα συνεχίσουν  να νέμονται την εξουσία σε αυτή τη χώρα, είναι θέμα αυτογνωσίας, ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας και πάλης για τη δικαίωση των ιδανικών της επανάστασης του 1821!

Ανδρέας Πιλάλης