Ενημέρωση χωρίς δημοσιογράφους: Μας φτύνουν και νομίζουμε πως… ψιχαλίζει!

Του Βασίλη Σκουρή

Μονόλογοι του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, αν και υπήρξε δημοσιογράφος, έχει διακόψει την ενημέρωση!

Εξακολουθεί η κυβέρνηση να αποφεύγει τη δημοσιογραφική βάσανο, καθώς ο μεν Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνει κάθε βράδυ μονολόγους που τους βαπτίζει ενημέρωση, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δεν επαναφέρει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε μια εποχή που καίγεται η μισή Ελλάδα!

Θα επαναλάβουμε, όμως, πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο της κυβέρνησης, όσο είναι εμάς των δημοσιογράφων και των θεσμικών μας οργάνων. Αφού δεν ντρεπόμαστε εμείς, που έχουμε ως αποστολή την ολόπλευρη ενημέρωση των πολιτών και τον έλεγχο της εξουσίας, γιατί να ντραπεί η κυβέρνηση;

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έχουν αναδείξει από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα, ελπίζοντας πως η καθυστέρηση στην αντίδραση του κλάδου μας οφείλονταν στον αιφνιδιασμό και στη χαλάρωση του καλοκαιριού-τώρα δεν έχουμε …αυταπάτες: Μας φτύνουν και εμείς δικαιολογούμαστε πιστεύοντας ότι …ψιχαλίζει!

Συγκεκριμένα και υπό τον τίτλο «Ενημέρωση Χαρδαλιά χωρίς δημοσιογράφους», την περασμένη Πέμπτη 5 Αυγούστου, η στήλη έγραφε:

«Για δεύτερη φορά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε «ενημέρωση» από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων!

Ο Νίκος Χαρδαλιάς και τις δυο φορές που έκανε «ενημέρωση» – την πρώτη παρίστατο και ο προϊστάμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – προέβη σε έναν μονόλογο, θριαμβολογώντας ουσιαστικά για την κυβερνητική επιτυχία αντιμετώπισης των πυρκαγιών έστω και αν αυτές κατέκαψαν την Ελλάδα! Ταυτόχρονα έχει διακοπεί λόγω των θερινών διακοπών η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, είναι όμως σαφές πως θα έπρεπε να επανέλθει λόγω των εκτάκτων καταστάσεων!

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιλέγει τους μονολόγους του Νίκου Χαρδαλιά (προφανώς η απόφαση για τον τρόπο της ενημέρωσης δεν είναι δικός του, αλλά του Μαξίμου), ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες και ενοχλητικές απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν το σύνολο των πολιτών, ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, δεν είναι η κυβερνητική μεθόδευση – οι εξουσίες πάντα κάνουν τη δουλειά τους. Το θλιβερό είναι πως στις μεθοδεύσεις αυτές , έως τη στιγμή τουλάχιστον που γράφεται το ρεπορτάζ αυτό, δεν υπάρχουν αντιδράσεις από το δημοσιογραφικό κόσμο. Η επίσημη έκφρασή του, με κύρια δύναμη αιχμής την ΕΣΗΕΑ, δεν δείχνει να διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά, για να πάρουμε την καλύτερη των εκδοχών, καθώς στην κυβερνητική μεθόδευση των μονολόγων και της στέρησης της ενημέρωσης, δεν αντιδρούν ούτε καν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αριστερά. Και δεν αντιδρούν ούτε καν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ.

Μήπως, ως κλάδο, θα πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο το θέμα των μειωμένων αντανακλαστικών για το ρόλο και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο επάγγελμά μας και απέναντι στην κοινωνία;

Το επόμενο διάστημα θα δείξει…».

Και …έδειξε!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR