Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μήπως κρατάει το κλειδί των εκλογών;

Toυ Νίκου Γαλάτη

«Από εκεί και πέρα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρξει κίνημα για να προστατευτούν τα σπίτια των πολύ πλούσιων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε κοινωνικά ευαίσθητο. Θα το κοιτάξουμε όμως να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα με ορισμένους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε ειδικές περιπτώσεις». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Λάρισα είπε πως ισχύει ο νόμος Κατσέλη και Σταθάκη, σημειώνοντας πως ο νόμος καλύπτει ακόμα και τους ανθρώπους με ένα σπίτι έως 230.000 ευρώ και με εισόδημα 30.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως πρέπει να διορθωθεί το γεγονός ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται» και μίλησε για ‘μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει και την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που πληρώσανε πολύ ακριβά το τίμημα της ύφεσης τελευταία χρόνια στη χώρα μας».

Η ανακοίνωση πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. μείωση φόρων που θα αφορά στοχευμένα τους απασχολούμενους αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα πιθανόν να αποκάλυψε το χρόνο των εκλογών! Μιλώντας για το σχέδιο ανάπτυξης που θα κατατεθεί είπε πως το σχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πως “τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο”.

” Η κυβέρνηση θέλει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια χωρίς να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για σαράντα χρόνια» είπε και μίλησε για καθαρή έξοδο στις αγορές με “χτίσιμο αποθεματικών που μπορούν να μας δώσουν προστασία. Και αυτό το μαξιλάρι θα δώσει στις αγορές την αυτοπεποίθηση ότι και κάτι να μην πάει καλά στην παγκόσμια οικονομία, αυτό δεν θα επηρεάσει την δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει».

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές μόλις βγει η χώρα από το μνημόνιο, όπως θέλουν πολλοί. Θα διασφαλίσει πρώτον την ελάφρυνση του χρέους -που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί. Κάποιες μειώσεις των φόρων -που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός που έσπευσε να πει πως δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολόγητου. “Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που ισχύει είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup για αυτό το θέμα».

Η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές αν δεν δείξει πρώτα δείγματα γραφής στην “εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα”. Ούτε αν το σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο δεν μπει σε εφαρμογή. Η έξοδος στις αγορές θα τις επιτρέψει μαζί με την ελευθερία κινήσεων από την έξοδο από το μνημόνιο- έστω και με χαλαρή εποπτεία- να δώσει δείγματα φιλολαϊκής πολιτικής- που θα νιώσουν όχι μόνο οι ασθενέστεροι οικονομικά, αλλά και οι επιχειρήσεις από την μείωση φόρων- που έχει υποσχεθεί ο …Μητσοτάκης.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι το πελατειακό κράτος είναι εχθρός της ανάπτυξης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Σε μια ανακοίνωση σχετικά με τη Novartis ο Αλέξης Τσίπρας είπε τρία πράγματα πολύ σημαντικά. Οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν, οι αθώοι να φύγουν χωρίς κανένα στίγμα στο όνομα τους και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα. Αν δεν το κάνουμε αυτό οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι δεξιές, εθνικιστικές, λαϊκιστικές δυνάμεις όπως είναι η Χρυσή Αυγή που λένε ότι όλοι είναι το ίδιο».

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πέρα από την κάθαρση που θα πρέπει να προηγηθεί των εκλογών. “Το πως θα υπάρξει αύξηση στον κατώτερο μισθό, πως θα επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και πως θα δώσουμε δύναμη στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στο μέλλον».

Ας δούμε τώρα την διαδοχή των εξελίξεων. Η τελευταία αξιολόγηση των Θεσμών αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η Ευρώπη θέλει αυτή την εποχή «να δημιουργήσει θετικά σενάρια». Στην Κομισιόν επιθυμούν ένα από τα αυτά τα θετικά σενάρια εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019 να είναι και η Ελλάδα που βγαίνει από το Μνημονιακό «τούνελ». Ακολουθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η έξοδος στις αγορές και η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης -με μείωση φόρων, αύξηση κατώτατου μισθού, λεφτά και ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.

Μετά το κρίσιμο Euro Working Group της 12ης Απριλίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται και οι  συναντήσεις στην Ουάσιγκτον  στο περιθώριο της εαρινής Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο δρόμο προς την τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ταμείου θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο Πιερ Μοσχοβισί μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιτύχουν συμφωνία σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις. “Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου» είπε.

Από την πλευρά των ελληνικών αρχών πρέπει να ολοκληρωθούν η «στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που να προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα», η υιοθέτηση κάποιων προαπαιτούμενων τον Μάιο, και τέλος η συμφωνία για την «παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος». «Και βεβαίως, σε καμία περίπτωση, και στο Eurogroup και στο EWG δεν έχουμε ξεχάσει τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Θα πρέπει αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την επιστροφή της ανάπτυξης και βεβαίως το θέμα της παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τους άλλους θεσμούς για να προετοιμάσουμε την έξοδο – και φυσικά, η αξιολόγηση είναι κάτι καθοριστικό για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μας είπε ακριβώς την ημερομηνία των εκλογών. Περιέγραψε όμως τι θα πρέπει να έχει προηγηθεί από αυτές. Κι όσοι νομίζουν πώς οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο ή μέσα στο 2018 θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του και να χρονομετρήσουν πόσο απέχει από σήμερα η μείωση φόρων και η αύξηση των κατώτατων μισθών. Ή τι σημαίνει η βεβαιότητά του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση αφορολόγητου, ένα από τα μέτρα που υποτίθεται ότι θέλει να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας και γι΄αυτό θα τρέξει -λένε- για πρόωρες εκλογές. Όπως όμως δείχνουν τα πλάνα του Τσακαλώτου στην κυβέρνηση κανείς δεν βιάζεται να πάει σε εκλογές.