Ευκλείδης Τσακαλώτος: Σοδειά

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει την υπογραφή του και μπορεί να παίζει με τα νεύρα των κυβερνητικών, που μαζεύουν τη δική του σοδειά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε με φωτοστέφανο Πρωθυπουργού που έκλεισε κάποιον «δωδεκαετή κύκλο πόνου».

Ο επί των Οικονομικών του, Χρ. Σταικούρας τον ακολούθησε, ως υπουργός που «δρομολόγησε την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία».

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον κύκλο εξαπάτησης- στον οποίο μπήκε και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη: «υπεύθυνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009».

Κουτοπονηριά, για να βγουν από την εικόνα και ο Γιώργος Παπανδρέου, που οδήγησε την χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και ο Μητσοτάκης που πρώτα τα καταψήφισε, στα «Ζάππεια», το Μνημόνιο και μετά το υλοποιούσε με φανατισμό.

Έτσι χάνεται η ιστορική ουσία: ποιος άνοιξε την οδυνηρή Μνημονιακή περίοδο και ποιος την έκλεισε.

Αποσιωπάται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση δεν διανοήθηκε ούτε καν να υπαινιχθεί ότι «παρέλαβε καμένη γη» από την προηγουμένη.

Το 2019 ο Μητσοτάκης παρέλαβε από τον Τσίπρα γεμάτα ταμεία, με 37 δισ. καβάτζα, ρυθμισμένο χρέος και διαχειρίσιμη οικονομία.

Έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν παραδώσει το 2015 τη χώρα σε χαροκόπια με Μνημόνιο, άδεια ταμεία, και την κοινωνία όπως λέει ο Σαββόπουλος στους Αχαρνείς : «με το κεφάλι στον πάγκο του χασάπη».

Η γενναιοψυχία δεν είναι ίδιον του Κυριάκου για να θυμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 κυβερνούσε με τον προϋπολογισμό που του άφησε ο Τσακαλώτος.

Με το φλεγματικό τρόπο ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε: «Δεν μπορεί να βγει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία αν δεν έχει βγει πρώτα από το Μνημόνιο: μας αφήσατε με 21 δις αποπληρωμές για το 2015, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές».

Δεν παρέλειψε και τον μιντιακό αυτοχειριασμό: «Μπράβο στα ΜΜΕ που τότε μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο και τώρα μιλάνε για έξοδο. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα…».

Και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Σταϊκούρα που «δρομολόγησε, τη δρομολογημένη από το 2018 έξοδο».

Ο Τσακαλώτος δεν είναι σήμερα ο «τσάρος» του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και δεν ξέρουμε αν θα ξαναγίνει -παρότι η Κουμουνδούρου δεν έχει άλλο βιογραφικό σαν το δικό του.

Πλήρωσε περισσότερο από κάθε άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ τα σπασμένα για τη βαριά φορολογία, ως αποκλειστική μέθοδο της τρόικας για δημοσιονομική εξυγίανση.

Δέχθηκε ακόμη και από το κόμμα του επίθεση για επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη, που είχαν όμως προαποφασιστεί ως μνημονιακός καταναγκασμός.

Αλλά τουλάχιστον η έξοδος από το Μνημόνιο έχει την υπογραφή του και μπορεί να παίζει με τα νεύρα των κυβερνητικών, που μαζεύουν τη δική του σοδειά.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR