Ευρωεκλογές: Η Ακροδεξιά διεκδικεί το 25% των εδρών στην Ευρωβουλή

email sharing button

«Οι δημοσκοπήσει δείχνουν ένα κύμα της ακροδεξιάς και των εθνικιστών, με τις χειρότερες των προβλέψεων να θέλουν αυτά τα κόμματα να κερδίζουν το 1/4 των εδρών της Ευρωβουλής. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα, για πρώτη φορά, η ακροδεξιά να επηρεάζει άμεσα την ευρωπαϊκή ατζέντα, γεγονός που θα της επιτρέψει να απειλήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, μπλοκάροντας επίσης νόμους κατά της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει το Politico για το ενδεχόμενο ραγδαίας ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Σάιμον Χικς, προειδοποίησε για «μία πραγματική στροφή προς τα δεξιά». Συγκεκριμένα, προβλέπει στο Politico ότι η ακροδεξιά ομάδα ID μπορεί να κερδίσει έως και 40 έδρες στις εκλογές του Ιουνίου, φτάνοντας σχεδόν τριψήφιο αριθμό εκπροσώπων, μέχρι την τρίτη θέση που προς το παρόν καταλαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι. Πρόκειται για την ευρωομάδα στην οποία ανήκει το γερμανικό AfD αλλά και το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η πέμπτη τη τάξει μεγαλύτερη ευρωομάδα, αυτή των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών (που ανήκει το ιταλικό Fratelli d’ Italia) δύναται να αυξήσει τη δυναμική του κατά 18 έδρες και να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα, αφήνοντας πίσω της τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Politico, ελπίδες για την ανακοπή του κύματος προς την άκρα δεξιά αποτελεί η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, η Μαρίν Λεπέν επέκρινε τους Γερμανούς για «υπερβολικά ακραία σχέδια» και διερωτήθηκε μάλιστα εάν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια ευρωομάδα.

Το Politico σημειώνει ότι η επιρροή ιδεών που κινούνται στα άκρα δεξιά παρατηρείται και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ήδη η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο σύμμαχός του, Ρόμπερτ Φίτσο. «Εντύπωσή μας είναι ότι κάτι καινούργιο αρχίζει να δημιουργείται», ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico.

«Θα δούμε μια πραγματικά σημαντική στροφή προς τα δεξιά», δήλωσε ο Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στο Politico, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου, όταν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δικαίωμα ψήφου για να στείλουν 720 εκπροσώπους στις Βρυξέλλες.