Ευρωεκλογές 2019: Να ξεκινήσει η «μεταρρύθμιση» των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γράφει ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος *

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο φαίνεται πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απέχουν από τις Ευρωεκλογές, [1]!

Η σύκριση του μισθολογικού κόστους μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αμερικανικής Διοίκησης είναι απογοητευτική για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους: οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 κέρδιζαν κατά μέσο όρο 4.86 περισσότερα χρήματα από τους αντίστοιχους αμερικανούς ή σε ποσοστό 386% περισσότερα (Εικόνα 1). Εάν και εφόσον το όνειρο της Ευρώπης είναι η Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, τέτοιου είδους συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Είναι αυτονόητο το γεγονός ότι το μισθολογικό κόστος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υπερβολικά υψηλό. Όσο φιλοευρωπαίος και να είναι κάποιος αυτά δεν μπορεί να τα ανεχθεί.

Ειδικά, τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ορισμένοι εκ των Βρυξελλών ομιλούν για μειώσεις μισθών, για μεταρρυθμίσεις και για αποδοτικότητα.

Οι μισθοί των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προκύπτουν από κάποια μαύρη τρύπα από το υπερπέραν. Τους μισθούς αυτούς τους πληρώνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι-πολίτες. Η ΕΕ ουσιαστικά είναι ένας μεγάλος κρατικοδίαιτος γραφειοκρατικός οργανισμός. Μία σοβιετία των Βρυξελλών.

Με αφορμή τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ας ξεκινήσει λοιπόν η «μεταρρύθμιση» των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ας μπει στην ατζέντα των επερχόμενων Ευρωεκλογών μία τέτοια συζήτηση.

Ας δώσει το καλό παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζοντας με τον εαυτό της, [3]. Δεν θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως αρκετές εκ των υπηρεσιών-γραφείων-Γενικών Διευθύνσεων ή ακόμη και οι θέσεις των Επιτρόπων; Δεν θα μπορούσε να δοθεί η διοίκηση ολόκληρη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οριζοντίως και καθέτως, σε ιδιωτικές εταιρείες; Δεν θα μπορούσε να μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Φυσικά και θα μπορούσε. Αυτό θα ήταν δημοκρατικό και πολιτικά σεβαστό για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες.

Όμως το υποκείμενο διακύβευμα δεν είναι αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήθηκε για τον πλουτισμό των μετόχων διάφορων Ευρωπαϊκών εταιρειών-κολοσών, ούτε για την επιβολή των ιδεών του Friedman ή του Marx, αλλά για να αποφευχθεί ακόμη ένας αιμοσταγής παγκόσμιος πόλεμος με όχημα/φορέα την ασφαλή και διαρκή προμήθεια (ορυκτών) πρώτων υλών. Η ΕΕ δεν δημιουργήθηκε με διακύβευμα τις τράπεζες. Η ΕΕ δημιουργήθηκε με διακύβευμα την ειρήνη εξαιτίας των συγκρούσεων για τις πρώτες ύλες.

Ας αυτορρυθμιστεί λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη της που τόσο βάναυσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Μετά, εδώ είμαστε όλοι μας να στηρίξουμε με νύχια και με δόντια τις πραγματικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Θα τολμήσουν τα ευρωπαϊκά κόμματα να στηρίξουν μία τέτοια ατζέντα ή άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε;

Εάν όχι, πολύ φοβούμαι, ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές και η απληστία ορισμένων αξιωματούχων της ΕΕ θα συμβάλλουν στην περαιτέρω άνοδο της ακροδεξιάς, και θα αποτελέσουν τη γεννεσιουργό αιτία διάλυσης της ΕΕ.

Οι διάφορες αλαζονικές ελίτ (αριστερές και δεξιές) οι οποίες επωφελούνταν επί τόσες δεκαετίες από την ΕΕ ας μη ξεχνούν τα εξής: υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα οι οποίες από το 1981 και εντεύθεν δεν έχουν εισπράξει άμεσα ή έμμεσα ούτε ένα σεντ, ούτε μία δραχμούλα από την ΕΕ-ΕΟΚ. Αυτές οι οικογένειες βρίσκονται στην οικονομική απομόνωση της ΕΕ εδώ πολλές δεκαετίες. Τα μέλη όλων αυτών των οικογενειών, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και παραγκωνισμού είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι ακραίων κομμάτων.

Για να κλείσει το άρθρο με τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: το αν συμμετάσχουν ή απέχουν από τις Ευρωεκλογές δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Αυτό που ενδιαφέρει όμως, είναι οι υψηλότατοι μισθοί τους οι οποίοι πρέπει να «μεταρρυθμιστούν».

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.anoixtoparathyro.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82/

[2] https://www.huffingtonpost.gr/entry/seykrise-misthon-eeropaikes-epitropes-vs-amerikanikes_gr_5b9f311ce4b086ac5a9e084d

[3] https://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/-_2375_b_8508350.html

[4] https://www.defence-point.gr/news/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5-%CE%BE%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4

*PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης