Η αλήθεια για το ναυάγιο και η προσπάθεια να μείνει η έρευνα μυστική

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να στρέφουν την προσοχή τους στο έγκλημα στην Κω καθώς τα εκατοντάδες θύματα του ναυαγίου βρίσκονται στο βυθό οι ελληνικές αρχές δείχνουν να θέλουν να κρύψουν κάτι και η χώρα διασύρεται διεθνώς.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Λιμενικό παρακολουθούσε ένα υπερφορτωμένο πλοίο ως τη στιγμή που βυθίστηκε.

Οι πρώτες καταθέσεις όμως λένε πως καθώς το πλοίο ήταν σταματημένο και δεν λειτουργούσε η μηχανή του, το ελληνικό πλοίο έριξε σχοινί -πράγμα που αρχικά επιχείρησε να κρύψει το Λιμενικό.

“Το δέσαμε αλλά δεν πρόλαβε να μας μετακινήσει, όλος ο κόσμος έκανε φασαρία, κάποιοι ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι άλλοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία” θα καταθέσει ένας από τους επιζώντες. Το πλοίο βυθίστηκε λοιπόν όχι επειδή δεν επενέβη, αλλά επειδή επενέβη το Λιμενικό.

Το αρχικό επιχείρημα ότι οι επιβάτες “δεν ήθελαν να κάνουμε διάσωση” καταρρέει αφού έγινε προσπάθεια ίσως όμως για διάσωση, αλλά να σύρουν το πλοίο μακριά από τα ύδατα που είχε ευθύνη για διάσωση η Ελλάδα.

Σε ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρεται ότι οι άνδρες του Λιμενικού χρησιμοποίησαν σχοινί προκειμένου να προσδέσουν το αλιευτικό, αλλά οι ορισμένοι επιβάτες αντέδρασαν στην προοπτική της μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας κι έλυσαν το σχοινί.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού ωστόσο έχει πει ότι δεν έγινε προσπάθεια πρόσδεσης του σκάφους και παραδόξως -αν και υπάρχουν φωτό από βίντεο, δεν υπάρχει – ή δεν εμφανίζεται το βίντεο που θα έδειχνε τι ακριβώς συνέβη γιατί η κάμερα δεν ήταν ενεργοποιημένη -όπως θα έπρεπε να είναι.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά η είδηση ότι το βράδυ της Δευτέρας έλαβε χώρα μυστική σύσκεψη στον Άρειο Πάγο, στο γραφείο του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ενώ με εγκύκλιό του προς όλες τις εμπλεκόμενες εισαγγελικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες ζήτησε η έρευνα να είναι μυστική.

Η ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της επιτροπής Pega, Σόφι Ιν’τ Βελντ, θα σημειώνει σκωπτικά πως «είναι ο ίδιος Ντογιάκος που προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα για το Predator»!

Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην υπάρχουν καθαρές απαντήσεις και έρευνα με διαφάνεια για το μεγαλύτερο ναυάγιο της εποχής μας που στοίχισε τη ζωή σε εκαντοντάδες πρόσφυγες -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς, η ελληνική Δικαιοσύνη γίνεται αντικείμενο χλευασμού και η Τουρκία ζητάει την καταδίκη της για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να λογοδοτήσει και το πρόβλημα είναι πως ό,τι κι αν συνέβη κάποιος πρέπει πράγματι να λογοδοτήσει.

Μάλλον πρόκειται για ένα γεγονός που απασχολεί ήδη διεθνείς οργανισμούς και η έρευνα δεν μπορεί να είναι μυστική, ούτε θα μείνει στη δικαιοδοσία του κ. Ντογιάκου.

ΑΠΟ ΤΟ RADAR.GR