Η ανισορροπία του πολιτεύματος ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία και τη χώρα

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Τι φέρνει η παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Παντοκρατορία» του Κυριάκου Μητσοτάκη έφεραν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, κάτι που θα επιβεβαιώσουν σε μεγαλύτερο – το πιθανότερο- ή σε μικρότερο βαθμό οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ο αρχηγός της ΝΔ ζητάει –και από την πλευρά του πράττει το ωφέλιμο για τον ίδιο- ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στις νέες κάλπες, ακόμα και συνταγματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το πολίτευμα, όμως, όπως πρώτος επεσήμανε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κινδυνεύει με ανισορροπία και προφανώς και με αλλοίωση του χαρακτήρα του, όπως το ζήσαμε από το 1974 και μετά.

-Ήδη, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο δικομματισμός μετατρέπεται σε σύστημα «ενάμισι κόμματος», κατά τα πρότυπα του Όρμπαν στην Ουγγαρία. Ένα κυβερνών κόμμα, δηλαδή, με διπλάσια ποσοστά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να έχουν ως κύριο στόχο το δεύτερο κόμμα και όχι την κυβέρνηση! Κάποιοι, μάλιστα, ευελπιστούν πως –όσο και αν δεν φαίνεται στις μετρήσεις- το ΠΑΣΟΚ θα πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και αντί να έχουμε το σύστημα «ενάμισι» κόμμα, να έχουμε ένα πιο …ποδοσφαιρικό σύστημα, το 4-2-2!

-Ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά, θα ελέγχει απολύτως τους αρμούς της εξουσίας, όπως πχ η δικαιοσύνη ή ακόμα και ανεξάρτητες αρχές. Το ίδιο και τους μηχανισμούς του κράτους.

-Ο ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων θα συνεχιστεί με ακόμα πιο απόλυτους ρυθμούς.

-Η επιχειρηματική τάξη, με δεδομένη και τη μοιρασιά των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ταυτιστεί απόλυτα με την προοπτική της συνεχούς διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε είναι από τη λαϊκή ψήφο είναι τόσο παντοδύναμος που θα το σκεφτεί κάποιος επιχειρηματίας «να του κουνηθεί».

-Ο (η) Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μόνο, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις αν η αντιπολίτευση δεν είναι …βολική στις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Όλα δείχνουν πως εφόσον οι προσεχείς εκλογές επιβεβαιώσουν τις τάσεις που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει μια στρατηγική νίκη, που μπορεί να απειληθεί μόνο από δυο παράγοντες;

-Μια εθνική τραγωδία ή μια νέα τρομακτική παγκόσμια κρίση.

Από την αλαζονεία της εξουσίας, τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή.

Το πρώτο δεν δείχνει ικανό. Τα πρώτα σημάδια του δεύτερου, όμως, τα βλέπουμε ήδη!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR