Η απλή αναλογική, η συνταγματική αναθεώρηση και η επόμενη τετραετία

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Του Νίκου Γαλάτη

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για το «αντι-νεοφιλελεύθερο μέτωπο» τα επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,  ένας από τους “αρχιστράτηγους” του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένα σφυροκόπημα στη «Νέα Δημοκρατία» κι άνοιγμα ευθέως στο ΠΑΣΟΚ, το «Ποτάμι» -που πρέπει να αποφασίσει- και άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις».

Οι ΑΝΕΛ, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, ανήκει στις δυνάμεις που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό. Αλλά μάλλον η συμμαχία δεν αρκεί για μια κυβέρνηση όχι μόνο μιας τετραετίας. «Η κυβέρνηση αυτή θα είναι κυβέρνηση τετραετίας, αλλά δεν ξέρουμε για πόσες μέρες» λέει στο ΑΠ το καρτούν του Ρεπόρτερ Λάμδα. Η επόμενη Βουλή- θα είναι αναθεωρητική, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά πότε θα είναι η επόμενη Βουλή;

Το νέο καθεστώς

Ο πρωθυπουργός με το ύφος και τις ανακοινώσεις του έκανε σαφές πως δεν σκοπεύει σε μια νέα κυβέρνηση –πλατειάς στήριξης- αλλά για ένα νέο πολιτικό καθεστώς. Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση αφορούν την σταθερότητα όχι μόνο της Οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης. Το καθεστώς που αφορά τα μέσα ενημέρωσης δεν απασχολεί πριν από όλα τη νέα κυβέρνηση τυχαία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποβάλλει την ανασφάλεια της “παρένθεσης” και μιλά σα να είναι “εθνάρχης”, υπεράνω των κομμάτων, που θα μείνει πολύ καιρό στο προσκήνιο, χωρίς αντίπαλο.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣΈνα νέο εκλογικό σύστημα –με απλή αναλογική και κατάργηση του 3% ως όριο να μπει κάποιο κόμμα στην Βουλή- θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι συμμαχικές κυβερνήσεις. Η κατάργηση του ορίου θα επιτρέψει και σε άλλα κόμματα να μπουν στην Βουλή, αλλά και την δημιουργία νέων κομμάτων. Η νέα Βουλή- αν δεν έχει λιγότερες έδρες, όπως συζητείται- θα έχει 25-30 βουλευτές από μικρά κόμματα χρήσιμα για την δημιουργία κυβέρνησης. Το πρώτο κόμμα όχι μόνο δεν θα είναι απαραίτητο να είναι σε μια κυβέρνηση, αλλά αν είναι η «Νέα Δημοκρατία» δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αν δεν βρει κάποιον «συνεταίρο», όπως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα η «αντι-νεοφιλελεύθερη παράταξη», που θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό «αντιδεξιό» μέτωπο των «δημοκρατικών δυνάμεων» με όποια επιμέρους κατανομή των εδρών ανά κόμμα θα έχει πάντα ποσοστά που θα ξεπερνούν το 50% χωρίς να υπολογίσουμε σ΄αυτές το Κομμουνιστικό Κόμμα –που δεν σκοπεύει να μπει μάλλον σε καμιά κυβέρνηση. Το ερώτημα θα είναι στο μέλλον αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί και με ποιόν. Οι σημειώσεις του αρχιτέκτονα –και αρχιτέκτονα της εκλογικής πολιτικής- Αλέκου Φλαμπουράρη που αποκάλυψε ο φωτογραφικός φακός στην Βουλή έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στηρίζεται στους ΑΝΕΛ δεν έχει αντίρρηση να στηρίζεται ακόμα και στον δύσκολο, αλλά πρόθυμο Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων, αν χρειαστεί.

Οι νέες συμμαχίες

Το βασικό συνοικέσιο αφορά το ΠΑΣΟΚ, που συμπτωματικά- δια στόματος Φώφης Γεννηματά- θέτει ως όρους συνεργασίας, τα ίδια σημεία που θέτει κι ο ΣΥΡΙΖΑ γι΄αυτό: κόκκινα δάνεια, συντάξεις, εργασιακά κ.α. Το φλερτ που άρχισε πριν τις εκλογές- για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μικρότερο ποσοστό από αυτό που πήρε- εξελίσσεται σε αρραβώνα. Η απλή και άδολη αναλογική με την κατάργηση του μπόνους των 50- στην πράξη περίπου 35 εδρών- όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα οδηγήσει τον αρραβώνα σε γάμο. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη επιλογή, αν θέλει να υπάρξει. Οι βασικοί σύμμαχοι στην Ευρώπη του Αλέξη Τσίπρα, δεν τον προτείνουν απλώς, αλλά το απαιτούν.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΕΛΑπό την άλλη πλευρά οι ΑΝΕΛ είναι ένα εύθραυστο σχήμα όπου οι Νικολόπουλος και Δημήτρης Καμμένος δεν είναι οι μόνοι «ομοφοβικοί» ή τουλάχιστον αμετανόητοι δεξιοί, εθνικιστές- όπως η κ. Ξουλίδου που ο Πάνος Καμμένος ήθελε να υπουργοποιήσει. Μια ματιά στην σελίδα της και την δράση της βουλευτίνας θα δείξει πως η νέα κυβέρνηση δεν στηρίζεται στα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, όπως η προηγούμενη, αλλά και την Παναγία την ίδια – η οποία ως τώρα δεν έχει δείξει διάθεση να στηρίξει μια κυβέρνηση αθέων!

Η συμμαχία αυτή, αν δεν διαλυθούν οι ΑΝΕΛ ως κόμμα διαμαρτυρίας, μετά την αναδιάρθρωση της Νέας Δημοκρατίας θα «σπάσει» στα πρώτα δύσκολα νομοσχέδια για να τα ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του κ. Καμμένου. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται σε πέντε έδρες που οι βουλευτές που τις κατέχουν παίρνουν γραμμή από την συνείδησή τους και τον …Θεό.

Δημοψηφίσματα από πολίτες

Η απλή αναλογική μπαίνει στο τραπέζι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με την προϋπόθεση όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην Βουλή ότι θα είναι πάγιο εκλογικό σύστημα. Το όριο του 3% θα καταργηθεί για να μπει ένα κόμμα στην Βουλή. Η ιδέα να γίνονται δημοψηφίσματα από τους πολίτες- με την συλλογή 60.000 υπογραφών- δεν ανακοινώθηκε ως δέσμευση τυχαία με τις προγραμματικές δηλώσεις. Αλλά πότε θα γίνουν και τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται την συναίνεση και της “Νέας Δημοκρατίας”, που άλλωστε έχει μιλήσει για συνταγματική αναθεώρηση με ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

“  Θέλω από το βήμα αυτό να δεσμευτώ ότι σε αυτή την 4ετία θα ανοίξουμε τα μεγάλα ζητήματα για την ενίσχυση των δημοκρατικών δομών, για θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών” είπε ο κ. Τσίπρας. Δεσμεύομαι σήμερα ότι άμεσα θα ανοίξει πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος. Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή”.