Η “βόμβα” Ανδρουλάκη απαιτεί απαντήσεις από την κυβέρνηση

Η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία ΑΠ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για προσπάθεια παραβίασης προσωπικών δεδομένων ανοίγει ένα μεγάλο θέμα που αφορά -όπως ο ίδιος είπε- το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βάρος πολιτικού αρχηγού. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την δραστηριότητα; Eπιχειρήθηκε και σε άλλους αρχηγούς;

Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή).

Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

O κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.

Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα  μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Predator καθώς μόλις πριν από μερικούς μήνες άλλες καταγγελίες ακουμπούσαν ΕΥΠ και κυβέρνηση. Πρόκειται για το ίδιο λογισμικό που είχε παγιδευτεί και το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η κυβέρνηση τότε έδειξε πως ιδιώτες κρύβονταν πίσω από τη παρακολούθηση του Κουκάκη και πως το ελληνικό κράτος δεν έχει σχέσεις με εταιρείες παρακολούθησης. Ώσπου ήρθε η δημοσίευση της έκθεσης της Google’s Threat Analysis Group (TAG) που αποκάλυψε πως η Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα κράτη έχει αγοράσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator της ισραηλινής εταιρείας Cytrox.

Παρόλα αυτά o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε τα δημοσιεύματα δηλώνοντας πως «οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά».

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην μηνυτήρια αναφορά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν μια δήλωση Πόντιου Πιλάτου: «Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη -σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης- επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

»Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ενημερώσει με επιστολές μεταξύ των άλλων και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.