Η Βόρεια Ιρλανδία καθορίζει το Brexit

Του Σωκράτη Αργύρη*
«Είναι πλήρως κατανοητό ανάμεσα στον Λόρδο Palmerston […] και το καθολικό ιερατείο ότι αν ο Λόρδος Palmerston παραδώσει την Ιρλανδία στους ιερείς, οι ιερείς θα εκλέξουν σε αντάλλαγμα βουλευτές που θα παραδώσουν την Αγγλία στο Λόρδο Palmerston**».
– Karl Marx, στο άρθρο του «Η Εκδίκηση της Ιρλανδίας» στη Neue Oder-Zeitung, 1855.

Όταν ξεκίνησε το θέμα του Brexit από τους πλέον συντηρητικούς κύκλους της Βρετανικής πολιτικής σκηνής στη βάση μιας απλουστευτικής βάσης ότι εφαρμόζοντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας η γηραιά Αλβιώνα θα ζούσε ξανά το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας, όπως την αντιλαμβάνονται φυσικά με την έννοια της Αποικιοκρατίας, ποτέ δεν περίμεναν ότι μετά το περίφημο δημοψήφισμα, το Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων τους, θα ζούσε αυτό που εφάρμοσαν στην ιστορική τους διαδρομή στα άλλα πλάτη και μήκη της υφηλίου δηλαδή, το διαίρει και βασίλευε.
Γιατί σε λίγο πρόκειται να αναβιώσουν τον χειρότερο εφιάλτη τους: το Ιρλανδικό ζήτημα.
Η ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία στηρίζεται στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και το σημαντικότερο ίσως σημείο της είναι η αναγνώριση από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου της δυνατότητας ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αν στο μέλλον η πλειοψηφία του πληθυσμού και στις δύο περιοχές το επιθυμεί.

Γι αυτό τον λόγο το 56% των Βορειοϊρλανδών ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. Στις μεθοριακές ζώνες, το ποσοστό έφτασε το 65%. Αλλά το μεγαλύτερο κόμμα, το DUP, που είναι βαθιά συντηρητικό, ψήφισε μαζικά υπέρ του Brexit.
Στις βρετανικές εκλογές οι συντηρητικοί της Τερέζα Μέι επειδή ως γνωστόν, έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στηρίζονται στους 10 βουλευτές του DUP για να κυβερνήσουν, όταν όλη η μεθοριακή ζώνη ψήφισε το Σιν Φέιν (το πολιτικό σκέλος του IRA), όπου ο πρόεδρος του Ιρλανδικού κόμματος «Σιν Φειν» Ντέκλαν Κέρνι το εξήγησε ως εξής:
«η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο για μια ιρλανδική επανένωση, να μεταμορφώσουμε και να ευθυγραμμίσουμε τις πολιτικές μας. Η παλαιά τάξη πραγμάτων έχει αποτύχει» αν και δεν καταλαμβάνει καν τις επτά έδρες του στο κοινοβούλιο επειδή το Σιν Φέιν δεν αναγνωρίζει την εξουσία του κοινοβουλίου του Λονδίνου, και γι’ αυτό αφήνει κενές τις έδρες του.

Και όπως σχολιάστηκε «θα μπορούσε ο κόσμος αυτός, όπως άλλες φορές, να ψηφίσει ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις έδρες τους. Προτίμησε όμως το Σιν Φέιν. Αυτό σημαίνει ότι το νότιο μισό της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα εκπροσωπείται στο Λονδίνο. Κι αυτό δεν είναι καλό για το μέλλον».
Από την άλλη το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (αγγλ. Democratic Unionist Party , DUP) είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας ενώ, μαζί με το Ενωτικό Κόμμα του Άλστερ, είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το αγκάθι στο Brexit είναι ουσιαστικά το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες στον διακανονισμό, θέλουν να εφαρμόσουν έναν «μηχανισμό ασφαλείας» με βάση τον οποίο η Βόρεια Ιρλανδία θα ακολουθεί ουσιαστικά τους κανόνες της ΕΕ, για να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» στο νησί.

Όμως το DUP αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε πρόταση υπονοεί ότι η επαρχία θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.Και λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, στο οποίο στηρίζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, επιβεβαίωσε πως θα την καταψηφίσει.«Η αποψινή βραδιά θα είναι ιστορική, αλλά για τους λάθος λόγους» ανέφερε η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ σε ανάρτησή της στο Twitter. «Θα αντιταχθούμε στο τοξικό «backstop» και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία».
Γιατί στο θέμα του Brexit το Σιν Φέιν θέλει ένα δημοψήφισμα για την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ενώ για τους Ενωτικούς του DUP το ιδανικό σενάριο θα ήταν η απομάκρυνση από το μοντέλο της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης και η επιστροφή στην άμεση εξουσίαση του Λονδίνου.

«Οι Τόρις «έσκισαν» τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έθεσε τέλος το 1998 σε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, κατήγγειλε χθες ένας βουλευτής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, ο Ιαν Μπλάκφορντ, αντιδρώντας στη βούληση της Τερίζα Μέι να αφαιρέσει το backstop από τη συμφωνία για το Brexit. Η ιρλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αρκέστηκε να επαναλάβει τη θέση της ΕΕ: η συμφωνία για το Brexit, συμπεριλαμβανομένου του backstop, δεν είναι αναδιαπραγματεύσιμη.

Το θέμα είναι ότι το Brexit έφερε ξανά στην επιφάνεια το Ιρλανδικό που δύσκολα θα κλείσει…

** Ο Πάλμερστον ως ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς της Μεγάλης Βρετανίας ήταν από τους φανατικότερους θιασώτες της ιδέας της αγγλικής υπερηγεμονίας του κόσμου. Παράδειγμα είναι η υπόθεση Πατσίφικο εδώ στην Ελλάδα.
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Υπόθεση_Πατσίφικο


*Ο Σωκράτης Αργύρης έχει κάνει σπουδές Ιστορίας και Οικονομίας στη Γαλλία και Αγγλία.