Η Γερμανία μπορεί να αφήσει τους μετανάστες στο δρόμο για το πουθενά

Tου Ντέρεκ Σκάλι*

Η αμφισβήτηση του Βερολίνου στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη θα έχει τεράστιες επιπτώσεις. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, όπως προειδοποίησε η Άγγελα Μέρκελ αυτή την εβδομάδα, μπορεί να αποδειχθεί το ζήτημα που θα ενισχύσει ή θα διαλύσει την ΕΕ. Η στροφή της Γερμανίας δείχνει ότι ακόμη και η καγκελάριος, που διακρίθηκε το 2015 για τη φιλελεύθερη, ανθρωπιστική της πολιτική στο θέμα των προσφύγων, δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί στην πίεση για εθνικές λύσεις.

Οι Βαυαροί αναγκάστηκαν να φέρουν ξανά το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, μετά από τρία χρόνια υποστήριξης της προσέγγισης της καγκελαρίου για τους πρόσφυγες, η οποία ξεκίνησε ως φιλελεύθερη, αλλά, ανταποκρινόμενη σε μια αρνητική δημόσια διάθεση, έγινε ολοένα και πιο περιοριστική. Εν ολίγοις, το CSU της Βαυαρίας – για να αναχαιτίσει ένα λαϊκίστικο κόμμα στο χώρο του – απαίτησε δράση σε ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε, και συμφώνησε με μια λύση που μπορεί να μην λειτουργήσει. Το νέο σχέδιο ασύλου του Βερολίνου αντικατοπτρίζει την επιφυλακτικότητα της Μέρκελ για μονομερή δράση και επιτρέπει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ μόνο βάσει διμερών συμφωνιών – οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν ακόμη.

Από τη Δευτέρα, η Βιέννη θα επιβάλει ένα καθεστώς ελέγχου πέντε ημερών στα σύνορα με τη Γερμανία ενώ η Ιταλία υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να επιβάλει το ίδιο. Εν μέσω αυτής της εθνικής στάσης και πολιτικής, δικηγόροι για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη προειδοποιούν για τις συνέπειες. Οι μετριοπαθείς κυβερνήσεις αισθάνονται συμπιεσμένες ανάμεσα σε ένα κύμα νέων λαϊκιστικών κυβερνήσεων, ενθουσιώδεις εθνικιστές και ηγέτες εκτός Ευρώπης, οι οποίοι αμφισβητούν τους μεταπολεμικούς κανόνες όπως η πολυμέρεια, το ελεύθερο εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Δρ Χέντριξ Κρέμερ του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βερολίνου υποστηρίζει ότι “ο πραγματικός κίνδυνος τώρα είναι ότι το Δουβλίνο θα καταρρεύσει και ότι οι άνθρωποι θα σπρώχνονται εμπρός και πίσω μέσα στην ΕΕ, αυτό που το Δουβλίνο υποτίθεται ότι ήθελε να αποτρέψει».

*Ο Ντέρεκ Σκάλι είναι δημοσιογράφος των Irish Times

AΠΕ ΜΠΕ