Η Novartis, o Φρουζής και τα γραμμάτια: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τι δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο καιρός πέρασε γρήγορα από την Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία με τους εταίρους για το τέλος του μνημονίου με την απίστευτη διένεξη με τον επίτροπο Πιερ Μοσχοβισί να συγχαίρει την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του ζητάει να είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του: η Ελλάδα δεν βγαίνει από το μνημόνιο!

Η κυβέρνηση τελικά δεν έπεσε, αλλά είναι υπο προθεσμία -κατά τη Νέα Δημοκρατία.«Στύψατε τη μεσαία τάξη για να εξασφαλίσετε τα συμφέροντα των δανειστών. Αυτό πράξατε. Η κυβέρνηση συνεχίζει να φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό με τα μέτρα και τις πολιτικές της”.

 Η εικόνα της Βουλής στην τελευταία συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του δικού της κόμματος -και της Νέας Δημοκρατίας- ήταν τουλάχιστο κωμική καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωρυόταν προς τον Αλέξη Τσίπρα: “Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης”.

Tελικά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επαφές  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κ. Φρουζή της  Novartis που “τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου σε μια περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Novartis γιατί είχε φύγει. Σε μια περίοδο που εγώ δεν είχα εκδηλώσει καν τη πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ». είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ατυχώς ο Κ. Φρουζής τον διέψευσε όταν αποκάλυψε την “κοινωνική επαφή μου με τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή ένα δείπνο, που παρέθεσα στην οικία μου τον Σεπτέμβριο του έτους 2015″. Όταν ήταν δηλαδή υποψήφιος.

Tα γραμμάτια του Κυριάκου

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επανέφερε το θέμα ρωτώντας με ποια ανταλλάγματα ο κ. Φρουζής, της Novartis, του οργάνωσε προεκλογικές συναντήσεις στήριξης με επιφανείς επιχειρηματίες και ποια “γραμμάτια” του ξεπληρώνει σήμερα “καλύπτοντας” το σκάνδαλο και μιλώντας για “σκευωρία”.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί θυμήθηκαν αυτές τις μέρες- όπως ο κ. Μοσχοβισί- τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεν είναι μόνο πως έβαλε πλάτη, το καλοκαίρι του 2015 σε μια σπάνια συμπόρευση με τον αντίπαλο -πράγμα που δεν κάνει σε τίποτα ο Μητσοτάκης.  Ούτε είναι πως ο Κυριάκος ανατρέπει όλη την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας του Καραμανλή και οδηγεί το κόμμα στο ακροδεξιό περιθώριο -πληρώνοντας μάλλον γραμμάτια στον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη -που από αουτσάιντερ τον έβγαλαν νικητή απέναντι στο φαβορί, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα πτυχή στην οποία επιμένει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η σχέση του με τον κ. Φρουζή της Novartis υπήρξε απολύτως τυπική και στο πλαίσιο των κοινωνικών του συναναστροφών. Στα emails του κ. Φρουζή, όμως, προς τον κ. Μητσοτάκη, που αποκάλυψε η εφημερίδα Documento, ο ισχυρός άνδρας της Novartis διοργανώνει προεκλογικές συναντήσεις με σημαντικούς επιχειρηματίες, προφανώς προκειμένου οι τελευταίοι να ενισχύσουν τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη”.

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ανοιχτά πως ο Μητσοτάκης ψεύδεται και καθαρά πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας “ξεπληρώνει σήμερα γραμμάτια προς τον «εντιμότατο» φίλο του, καλύπτοντας το σκάνδαλο και μιλώντας για σκευωρία”.

“Προς στιγμής είχαμε πιστέψει πως η μεγάλη πρωτοτυπία του σκανδάλου Novartis ήταν πως αποτελούσε το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης από το οποίο απουσίαζε το όνομα Μητσοτάκης. Δυστυχώς διαψευστήκαμε».

Η μυστηριώδης οφ σορ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε ένα ακόμα θέμα στον πρωθυπουργό που αφορά οφ σορ εταιρεία που χρηματοδοτεί τόσο το Πρώτο θέμα όσο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Η offshore εταιρεία Velvet Success SA -θα γράψει το Documento- εμφανίζεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μ. Μητσοτάκη όσο και την εν λόγω εφημερίδα.

«Είστε σοβαρός; Αναπαράγετε ρεπορτάζ της Εφ.Συν. ως αληθινό;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι τόσο έγκριτη που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα με τον κ. Ζεεχόφερ και δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτέ με την κ. Μέρκελ σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής».

Δεν απάντησε όμως αν συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Και δεν είπε τίποτε για τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων- θα τα πει άλλη φορά, έχοντας ανακαλύψει -όπως είπε- δάνεια συγγενούς του πρωθυπουργού. Kαι δεν απάντησε για την χρηματοδότηση από την offshore εταιρεία -της συζύγου του, άρα του ίδιου όπως θα πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Έρχονται διώξεις

«Προσπαθούν πάση θυσία να ρίξουν την κυβέρνηση, πριν ολοκληρώσει το έργο της, για να γλιτώσουν τη φυλακή τα λαμόγια της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και των θαλασσοδανείων» θα πει το πρόσωπο των ημερών, ο Πάνος Καμμένος. Το ζήτημα -για την offshore συγκεκριμένου επιχειρηματία, η οποία χρηματοδότησε και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»- «συνιστά πολιτικό ζήτημα» και δεν ανάγεται στην ιδιωτική, αλλά στη δημόσια ζωή” θα πει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο μεταξύ οι πρώτες ποινικές διώξεις έρχονται, σύμφωνα με τη «Νέα Σελίδα» καθώς ο Κωνσταντίνος Φρουζής άλλαξε άρδην μετά τον εντοπισμό του «αμαρτωλού» λογαριασμού του στην Ελβετία. “Αρχικά πιστοποιήθηκε ο ρόλος των… παρένθετων προσώπων, μιας γυναίκας κι ενός άνδρα, έκαστος εκ των οποίων ήταν για μεγάλο διάστημα πολύ κοντά σε δύο πρώην υπουργούς Υγείας. 

Η γυναίκα, στενή συνεργάτιδα του ενός, αντάλλασσε προσωπικά μηνύματα μαζί του, από την «ακτινογραφία» των οποίων αποδεικνύεται απεριόριστη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, με τα στοιχεία να οδηγούν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω γυναίκα λειτουργούσε ως ταμίας του υπουργού. Με βάση όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές Αρχές, πιθανολογείται, μάλιστα, ότι – πλην απροόπτου – με τον συγκεκριμένο πολιτικό θα ανοίξει ο «χορός» των ενταλμάτων σύλληψης…”

Υπάρχουν -σύμφωνα με το δημοσίευμα της Νέας Σελίδας- δυο ακόμα πρόσωπα. Ένας άνδρας που έχει παλιά και στενή προσωπική σχέση με τον άλλο πρώην υπουργό, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, και σε υποθέσεις αγοραπωλησίας ακινήτων. Κι ένας συγγενής πολιτικού προσώπου οι λογαριασμοί του οποίου επίσης έχουν ανοιχτεί και αποτελεί το “βαθύ λαρύγγι” για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που εισέπραττε ο συγκεκριμένος πολιτικός.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται 46 πρόσωπα που έχουν σχέση με τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς και εντοπίζονται υψηλές αμοιβές σε δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία, εκ των οποίων το ένα «φιγουράρει» στη λίστα των Panama Papers, ενώ εκπροσωπεί και τη Siemens! Το άλλο γραφείο είχε επίσης εμπλοκή με τη γερμανική εταιρεία, με «ειδικότητα» στη συγκάλυψη μεγάλων σκανδάλων, καθώς οι πελάτες του είναι γνωστοί για την ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών και το σβήσιμο στοιχείων από φοροδιαφυγή και ξέπλυμα…

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από όσα ειπώθηκαν στην Βουλή, αλλά κυρίως όσα λένε ο Δημήτρης και ο Τζανακόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η αρχική εντύπωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στη στάση του στην υπόθεση Novartis καλύπτει στελέχη της  Νέας Δημοκρατίας, όπως κάνει και η Φώφη Γεννηματά για το ΠΑΣΟΚ είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Η σχέση των δύο ανδρών δεν ήταν απλώς κοινωνική. Αλλά όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ο ισχυρός άνδρας της Novartis με σημαντικούς επιχειρηματίες οργάνωσε δείπνα ώστε οι τελευταίοι να ενισχύσουν τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη!

Προφανώς η συζήτηση μόλις άνοιξε. Ο Κ. Φρουζής δεν είπε τυχαία πως συναντήθηκε με τον Κυριάκο, όταν είχε ήδη ανακοινώσει ότι θάναι υποψήφιος -τον Σεπτέμβριο του 2015- ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ μάλλον λέει ψέμματα όταν λέει “τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου σε μια περίοδο που εγώ δεν είχα εκδηλώσει καν τη πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ».

Μένει να πει ο Κ. Φρουζής πότε ήταν η …δεύτερη.