Η «γνώση» του κου Δανίκα

Του Τάκη Ψαρίδη

Σε λίγο θα βάλει υποψηφιότητα και η καθαρίστρια του Πασόκ, είπε απαξιωτικά ο κος Δανίκας αναφερόμενος στις εκλογές για πρόεδρο του Κινάλ και φυσικά ξεσήκωσε δικαίως όλα τα σωματεία στο χώρο της καθαριότητας που απαιτούν να ζητήσει συγνώμη.

Ο κος Δανίκας δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που ξεκίνησε την καριέρα του από την αριστερά και αυλίζεται στην νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Εδώ κοτζάμ υπουργός ήταν πρώην γραμματέας της ΚΝΕ, ενώ η μισή κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη προέρχεται από το Πασόκ. Είναι πάρα πολλοί οι μεταλλαγμένοι αριστεροί και κεντροαριστεροί που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν και εκδηλώθηκαν προστρέχοντας στην βασιλική αυλή του Κυριάκου.

Ίσως διότι εκεί βρήκαν την «γη της επαγγελίας» στην οποία τους οδηγεί ο σύγχρονος «Μωυσής». Ίσως λόγω της εμπάθειας τους στο πρώην κόμμα τους και στην αριστερά όπου είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς καριέρα. Ίσως και λόγω του αντισύριζα μίσους τους που έσμιξε με τα «άριστα» οράματα τους. Το βέβαιο είναι ο κοινός παρονομαστής τους. Ο βαθύς σνομπισμός και ελιτισμός, ενίοτε και ναρκισσισμός τους, που τελικά τους οδηγεί στον γενιτσαρισμό και μάλιστα στην πιο βάρβαρη μορφή του.

Στην πραγματικότητα τα άτομα αυτά, παρά τα «κεντρώα» και «φιλελεύθερα» κοστούμια τους, είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικά. Δεν μπορούν να ανεχτούν ότι μία καθαρίστρια μπορεί να πολιτευτεί και πολύ περισσότερο να γίνει αρχηγός κόμματος. Κατ’ αυτούς στην Βουλή πρέπει να μπαίνουν μόνο αυτοί που κατέχουν την «γνώση» και η «γνώση» μετριέται με τα πτυχία, τα διδακτορικά και τα Χάρβαρντ. Επομένως η εργατική τάξη, η μεγάλη μάζα των απλών εργαζομένων και οι φτωχοί που δεν έχουν πτυχία, δεν πρέπει να εκπροσωπούνται. Άραγε υπάρχει πιο αντιδημοκρατική και ολιγαρχική αντίληψη από αυτήν;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους «νεο-άριστους» στις εκλογές του Κινάλ υποστηρίζουν ενθέρμως τον επίσημο υποψήφιο της Ν Δημοκρατίας και των καναλιών τον κο Λοβέρδο. Δεν έχει σημασία το ηθικό, η ποιότητα του ατόμου δηλαδή και το γεγονός ότι διώκεται ποινικά για δωροληψία. Σημασία έχει ο μελλοντικός αρχηγός να κατέχει την «γνώση». Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η «γνώση» δεν είναι κάποιο πλατωνικό αγαθό. Είναι απλώς η στήριξη και αγαστή συνεργασία με την νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κου Μητσοτάκη.-