Η δημοκρατική εκτροπή και η απαξίωση των θεσμών: Αν το κοινοβουλευτικό σύστημα κινδυνεύει, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αρκεί να ζητάνε απλώς εξηγήσεις

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών συνεδριάζει η κυβέρνηση έχει κλείσει ήδη το θέμα και ετοιμάζει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου για να σχηματίσει και π΄άλι κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή έστω συνεργασίας με άλλο κόμμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -που είναι έτοιμοι από καιρό.

Η διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου της ΕΥΠ για την υπόθεση Ανδρουλάκη σκοντάφτει στο απόρρητο και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει στην Εξεταστική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει τόσο αστείο, όσο το να απαντήσει η κυβέρνηση ποιους άλλους παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρει, ούτε έχει δικαίωμα να ξέρει -όπως είπε ο ίδιος, παρότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, φέρεται να δήλωσε πως είναι απολύτως ενημερωμένος από τον ίδιο για τις νόμιμες αποσυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη. Δεν κινδυνεύει μόνο η δημοκρατία, αλλ΄α και η λογική.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισήμανε πως η επίκληση του απορρήτου πρέπει να υποταχθεί στην ανάγκη της κάθαρσης του δημόσιου βίου, αλλά η παραβίαση του απόρρητου είναι… κακο΄ύργημα -όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η Εξεταστική Επιτροπή δηλαδή θα βρεθεί μπροστά στην άρνηση των εξεταζομένων να απαντήσουν σε κρίσιμες ερωτήσεις σε μια παράλογη διαδικασία όπου η ΕΥΠ δεν ελέγχεται από κανένα -και είναι πάνω από την ίδια την Βουλή.

Η δημοκρατία απειλείται

Σ΄ύμφωνα με τον βουλευτή Κ. Τζαβάρα “η πρωτοφανής αυτή άρνηση διασαλεύει την συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη του δημοκρατικού πολιτεύματος και δημιουργεί ένα απαράδεκτο προηγούμενο που περιορίζει – και στην εξεταζόμενη περίπτωση αχρηστεύει – την ελεγκτική λειτουργία της Βουλής προς την Κυβέρνηση, η οποία αποτελεί θεμέλιο του κοινοβουλευτικού συστήματος’.

Η απαράδεκτη ματαίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με τον τρόπο που συνέβη προκάλεσε ισχυρό πλήγμα απαξίωσης των κοινοβουλευτικών θεσμών της Χώρας” αναφέρει σε άρθρο του ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. “Αν παρ’ όλα αυτά δεν υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση αποτελεσματική θεσμική αντίδραση η κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας απειλείται με θεσμικές αλλοιώσεις και διαδικαστικούς εκφυλισμούς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλει σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση ξαναφέρει στη συζήτηση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο να ξανακερδίσει τις εκλογές. Αν η νέα Βουλή ελέγχεται κατά πλειοψηφία από ένα νέο κυβερνητικό σχηματισμό υπό τον Μητσοτάκη ο σημερινός πρωθυπουργός θα πρέπει να καυχιέται πως κατήργησε την ελληνική δημοκρατία με νυχτερινές τροπολογίες και απόρρητες πρωθυπουργικές αποφάσεις.

Όχι στην απαξίωση της Βουλής

«Η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, επί θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, όμως, σαν ΠΑΣΟΚ εγγυόμαστε ότι όλες οι υποθέσεις επί κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη θα διαλευκανθούν και ότι θα χυθεί άπλετο φως» θα πει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.

Πώς το εγγυάται; H αντιπολίτευση επιδιώκοντας να τιμωρήσει τον Μητσοτάκη μέσω των εκλογών μεταθέτει στο μέλλον την κάθαρση και παίζει το παιχνίδι του. Αλλά αν και η Εξεταστική Επιτροπή μετά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αχρηστεύσει την ελεγκτική λειτουργία της Βουλής, η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει σε διαδικασίες απαξίωσης της Βουλής.

Η αντιπολίτευση θα έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει από τη Βουλή και να αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο του να νομοθετεί, να δικάζει και να εκτελεί τις αποφάσεις του -χωρίς την συναίνεσή της σε αυτό που ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε “απαξίωση των θεσμών”.

Τι είπε και έδειξε ο Καραμανλής

«Παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν” ε΄ίπε ενώ χαρακτήρισε τα γεγονότα «πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας».

“Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!».  

Στην παρέμβασή του στα Ανώγεια έθεσε το ζήτημα όχι μόνο της παρακολούθησης του Ν΄΄ίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Κουκάκη και απλών πολιτών και μίλησε για διακομματική συνεργασία”.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να δουν πέρα από τα εκ΄λογικά τους ποσοστά τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες και πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμ΄ές. Και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αν το κοινοβουλευτικό σύστημα κινδυνεύει, δεν αρκεί μόνο να ζητάνε απλώς εξηγήσεις.