Συμβολικοί εμβολιασμοί: το γελοίον του πράγματος. Η Πρόεδρος, η Μαρέβα, οι ανταγωνισμοί για τα πρωτεία και η… μεταβίβαση επιρροής

Toυ Γ. Λακόπουλου

 Η επικοινωνιακή επιχείρηση Μητσοτάκη να συνδεθεί προσωπικά με το εμβόλιο έχει επισημανθεί εγκαίρως, ως μια ακόμη ιδιοτελής πρακτική, πολιτικής εκμετάλλευσης. Αλλά η τροπή που παίρνει η υπόθεση αποκτά στοιχεία γελοιότητας.

 Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ενώπιόν της δήλωσε ότι ο ίδιος σκοπεύει να εμβολιαστεί στις 27 Δεκεμβρίου.

Η Πρόεδρος δεν αντέδρασε εκείνη τη στιγμή. Δεν είπε το παραμικρό, αλλά  κάποιοι διέκριναν ενόχληση.

Την επομένη εκδόθηκε μακροσκελές μήνυμα της στο οποίο αναφέρει ότι και η ίδια θα εμβολιαστεί την ίδια μέρα.

Είναι προφανές ότι προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση και να πάρει την πρωτοκαθεδρία, ως πρώτη πολίτης της χώρας.

Μάλιστα λέει κάτι περίεργο: ευχαριστεί τους  αρχηγούς των κομμάτων “που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου να τονίσουμε από κοινού τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα”

Από πού και ως πού ο εμβολιασμός από προσωπική υπόθεση του καθ’ ενός μετατρέπεται σε καθ’ υπόδειξη πράξη; Πότε η κυρία Σακελλαροπούλου  απηύθυνε πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς και πότε την αποδέχθηκαν; Πλην ενός μάλιστα- τον οποίο εξαιρεί από τον παραδειγματισμό της εθνικής ομοψυχίας, όπως λέει σε άλλο σημείο.  Πρωτοφανή πράγματα.

Πότε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ή άλλος προκάτοχός της, έκανε τον … γυμνασιάρχη στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς;

Αν, όπως φαίνεται, πρόκειται για την πρώτη δημόσια κόντρα  της Προέδρου με τον Πρωθυπουργό, είναι  κόντρα γοήτρου. Θα ήταν μια γελοία αναμέτρηση, αν δεν επρόκειτο για τόσο σοβαρό θέμα για το οποίο οι δυο ανώτεροι πολιτειακοί παράγοντες ανταγωνίζονται για τα πρωτεία.

Το γελοίον του πράγματος όμως έχει και συνέχεια. Εκεί που ξέραμε ότι ο Πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί – για λόγους που ο ίδιος θεωρεί παραδειγματικούς  προς την κοινωνία- τα νεότερα από το Μέγαρο Μαξίμου  προσθέτουν ότι δεν θα το κάνει μόνος, αλλά μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη.

 Άλλο πάλι αυτό. Αν στην πρωθυπουργική πρωτοβουλία υπάρχει συμβολισμός, αυτό ισχύει λόγω του αξιώματος του- και καλώς υπάρχει.

Αλλά αυτό το αξίωμα είναι μονοπρόσωπο. Πώς νοείται να μοιράζεται τον συμβολισμό που διεκδικεί, με κάποιον άλλον-  ακόμη και είναι η σύζυγος του; 

Δεν συμπρωθυπουργεύουν για να εμφανιστούν μαζί στην τελετή  του πρώτου εμβολιασμού.

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να ισχυριστεί ότι ασκεί με το παράδειγμα του επιρροή στους πολίτες. Ότι διαθέτει τέτοια επιρροή με τεκμήριο ότι τον εμπιστεύθηκαν στην κάλπη. Εύλογο.

Ποια ακριβώς είναι η επιρροή της συζύγου του, ώστε να μπει και η ίδια στο κάδρο του συμβολισμού;

 Από πού προκύπτει ότι και η κυρία Μητσοτάκη είναι υπόδειγμα για τους πολίτες και θα τη μιμηθούν; Κάποιοι να εξηγήσουν στους ενοίκους των δυο μεγάρων της Ηρώδου του Αττικού ότι η χώρα δεν είναι τριτοκοσμική. Οι ρόλοι στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία είναι επακριβώς καθορισμένοι. Τα αξιώματά της δεν είναι συλλογικά. Και η επιρροή τους δεν μεταβιβάζεται.