Η “δημοσιογραφία” των πολιτών…

Του Γιάννη Παντελάκη

Οι μάσκες που τελικά θα προσφερθούν δωρεάν στα σχολεία, επιβεβαιώνουν μια νέα πραγματικότητα που οι άνθρωποι των μίντια συχνά δεν βλέπουμε.

Απέναντι στην αρχική κυβερνητική θέση να μην δοθούν δωρεάν, τα περισσότερα παραδοσιακά μίντια στάθηκαν είτε επικουρικά υπέρ της κυβέρνησης, είτε αντέδρασαν με την γνωστή σιωπή (των 20 εκ. ευρώ).

Όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάστηκαν οι αντιδράσεις, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχει προηγηθεί η ιστορία των σκοιλ ελικίκου (τις περισσότερες πληροφορίες τις έδιναν στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης επιστήμονες, που τα παρακολουθούσαν), ενός βίντεο που θεωρήθηκε σεξιστικό και αρκετά ακόμα.

Τα παραδοσιακά μίντια δυστυχώς και κυρίως με δική τους ευθύνη έχουν χάσει (ή μειώσει δραματικά) την επιρροή τους, ένας νέος κόσμος της λεγόμενης “δημοσιογραφίας των πολιτών” έχει πάρει τη θέση τους.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα θετικό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν γίνεται ακριβώς δημοσιογραφία, οι πληροφορίες δεν διασταυρώνονται, δεν επαληθεύονται, δεν διαψεύδονται όταν πρέπει και συχνά μέσα από αυτήν διακινούνται τα περισσότερα fake news.

Ωστόσο, παραχωρήθηκε χώρος σε αυτή την “δημοσιογραφία” και οι τελευταίοι που έχουν ευθύνη είναι οι πολίτες που την ασκούν…

AΠΟ ΤΟ FACEBOOK