Η δομική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αρκετές δημοσκοπήσεις όσον αφορά την οικονομική κρίση,τις επιχειρήσεις, τα μέτρα στήριξης, τα ελληνοτουρκικά, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. 

Όλα τα συμπεράσματα, έχουν ένα κοινό παρανομαστή και δείχνουν αφενός την ξεκάθαρη υπεροχή της κυβέρνησης, τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και την αποδοχή των επιμέρους θεματικών που εξετάζονται από τους πολίτες.

Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται καθηλωμένη δημοσκοπικά, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει από το 20% και μάλιστα με πτωτικές τάσεις κάποιες φορές, όταν η κυβέρνηση ξεπερνά με άνεση συνήθως το 33 με 35%.

Η επεξήγηση της εκλογικής διαφοράς, δεν είναι μόνο η όποια διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης, ή τα μέτρα τα οποία έχει λάβει για να στηρίξει τους πολίτες.

Η παραπάνω τάση, έχει να κάνει κυρίως με την ιδεολογική προσέγγιση της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να βάζει πάντα σε πρώτο πλάνο την αριστερή αντίληψη και όχι τα επιχειρήματα που έχουν ανάγκη οι πολίτες, για να δώσουν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα.

Αντί να δοθεί έμφαση λοιπόν σε μία γόνιμη κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να προκύψουν βιώσιμες λύσεις μέσα από την αντιπαράθεση, τον διάλογο και την διαλεκτική προσέγγιση με στόχο την σύνθεση των απόψεων για το καλό του Έλληνα πολίτη, η βασική στρατηγική, είναι είτε η σκανδαλολογία, είτε η φθηνή επιχειρηματολογία και μάλιστα με τάση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, την στιγμή που τα φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας, συνεχίζουν να είναι η εξέλιξη της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Δεν έχουμε δει δυστυχώς μέχρι τώρα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, είτε μία εναλλακτική διαχείρισης της πανδημίας, παρά μόνο βλέπουμε διαπιστώσεις και συμπεράσματα, με βάση το θυμικό ακραίων μειοψηφιών της κοινής γνώμης, που θέλουν την χώρα περισσότερο καθηλωμένη στο παρελθόν, παρά στο να επενδύσει σε μία νέα εποχή διατηρήσιμης ανάπτυξης, μέσα από διακομματική συναίνεση στα βασικά ζητήματα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως είναι λυπηρό να μην αντιλαμβάνεται ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που μέχρι ενάμιση χρόνο πριν κυβερνούσε την χώρα, ποια είναι τα λάθη του, τί πρέπει να αλλάξει στην πολιτική του, ποια στελέχη πρέπει να εμπιστευθεί στο να αρθρώσουν ένα σοβαρό πολιτικό λόγο και εν τέλει ποιο είναι το αφήγημα που υποστηρίζει για την επόμενη μέρα για την χώρα.

Όταν λυθούν τα παραπάνω κομβικά και ταυτοτικά ζητήματα, τότε ενδεχομένως να δούμε και μία πιο παραγωγική αντιπολίτευση, αλλά και μία μεγαλύτερη δημοσκοπική απήχηση σε σχέση με την σημερινή απογοητευτική εικόνα σε όλα τα επίπεδα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός