Η εγκληματική κυβερνητική ανικανότητα οδηγεί σε lockdown

Του Στέλιου Κούλογλου

 Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το Σύστημα Υγείας να πιέζεται ήδη και τον ΕΟΔΥ να παραδίδει καθημερινά μαθήματα ανεπάρκειας, η υγειονομική εικόνα της χώρας επιδεινώνεται συνεχώς. Παρατηρητές στο χώρο της υγείας θεωρούν ότι τα συνεχή κυβερνητικά σφάλματα, οδηγούν πιθανότατα σε lockdown στην Αττική.

Κοινός παρονομαστής της κυβερνητικής πολιτικής είναι η έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και η παροιμιώδης ανικανότητα των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων. Η κυβέρνηση δείχνει να απαντά σπασμωδικά στην έξαρση της πανδημίας και την έλλειψη θωράκισης του ΕΣΥ, όπως έγινε τις προάλλες στο νοσοκομείο Σωτηρία, με τη μετατροπή μίας πνευμονολογικής κλινικής σε μονάδα covid. «Το αποτέλεσμα είναι ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους καρκινοπαθείς πνεύμονος καθώς και με τις υπόλοιπες πνευμονικές παθήσεις », λέει ένας γιατρός. «Γιατί εκτός από τον covid-19 υπάρχει και ο καρκίνος».

Ελλείψει στρατηγικής και  σαφών οδηγιών, άλλα νοσοκομεία αντιδρούν ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής. Στον Ερυθρό, το βασικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό που εφημέρευε χθες Σάββατο, αρνήθηκαν να παραλάβουν ασθενή- πιθανό κρούσμα με υποκείμενα νοσήματα. Άρχισε ήδη δηλαδή,  ανεπίσημη  διαλογή αυτών που εκτιμάται ότι  θα πρέπει να νοσηλευθούν και εκείνων που θα αφεθούν να πεθάνουν.

Οι αντιφατικές, αλληλοσυγκρουόμενες  οδηγίες κυβέρνησης και επιστημόνων επιτείνουν το πρόβλημα. Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους, αλλά όχι οι θεατρικές παραστάσεις. Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, την ίδια στιγμή που οι επιβάτες στριμώχνονται σαν σαρδέλες στο μετρό και τα λεωφορεία, χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για περισσότερα δρομολόγια.

Η  έλλειψη κανόνων στις εκκλησίες, από τον φόβο του πολιτικού κόστους, αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα. Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι αγιασμοί ήταν ίσως το μοναδικό ζήτημα που είχε απασχολήσει την υπουργό Παιδείας.  Αλλά τους αγιασμούς που έγιναν αυτή την εβδομάδα στα σχολεία,  ιερείς έδωσαν τα κακό παράδειγμα λειτουργώντας χωρίς μάσκα, ενώ τουλάχιστον ένας από αυτούς αποδεικνύεται ότι είχε προσβληθεί από κοροναϊό. Παρόμοια ήταν,  μου είπε αξιόπιστος συνομιλητής, η πηγή του θανατικού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.

Κερασάκι στην τούρτα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης κ. Κουμουτσάκος, που τόσους μήνες έβλεπε τις ωρολογιακές βόμβες στους προσφυγικούς καταυλισμούς να περνούν από μπροστά του πριν σκάσουν τελικά στη Μόρια και όχι μόνο, γιόρτασε τα γενέθλια του στην εκκλησία! Κοινωνώντας χωρίς προφυλάξεις και χωρίς τη μάσκα, που η κυβέρνηση επιβάλλει,  επί ποινή προστίμου, στους κοινούς θνητούς.

Η ανικανότητα του ΕΟΔΥ να ιχνηλατήσει τα κρούσματα σε γηροκομεία όπως στο Ασβεστοχώρι καθώς  και να διεξάγει εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό επιβαρύνει σοβαρότατα την κατάσταση. Μπορεί στη Βουλή να γίνονται  κάθε τόσο τεστ στους βουλευτές και όλο το προσωπικό και στο Μέγαρο Μαξίμου 2 φορές την εβδομάδα, αλλά χωρίς τεστ έχουν μείνει οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, όπου σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα λίγο αφότου άνοιξαν, καθώς και το προσωπικό των νοσοκομείων.

Γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς περιμένουν μέρες να μάθουν τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία είχαν επιβληθεί, ενώ στο μεταξύ συνεχίζουν να εξετάζουν ασθενείς, να χειρουργούν κλπ.  Οσοι υγειονομικοί επιστρέφουν από διακοπές, πιάνουν επίσης αμέσως δουλειά.  Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η φυσιολογική κόπωση γιατρών-προσωπικού, σχεδόν 7 μήνες από την έναρξη της πανδημίας. Τα παραμύθια με την αύξηση των ΜΕΘ και η  πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι γιατροί, συνιστούν εγκληματικές πράξεις οι οποίες- όπως και η παρόμοια άρνηση να ληφθούν μέτρα για την οικονομία- θα άξιζαν τη μομφή της αντιπολίτευσης.

 Όπως ουσιαστικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν με τα αποτελέσματα των τεστ του ΕΟΔΥ κυριολεκτικά «στο περίπου», η κυβέρνηση που άγεται και φέρεται δέχεται εισηγήσεις για πλήρες lockdown στην Αττική. Θα μπορούσε να το αποφύγει μόνο με μια επεξεργασμένη, γενναιόδωρη πολιτική αλλά τα αντιφατικά ημίμετρα που παίρνει την οδηγούν υποχρεωτικά προς τα εκεί, με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS