Η εισαγγελέας τόλμησε να καταγγείλει τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις από το σύστημα εξουσίας

Toυ Απόστολου Λουλουδάκη

Ο Ελληνικός νεοσυντηρητισμός κρύβει πολλές αντιφάσεις. Ενώ ο παραδοσιακός Συντηρητισμός αντιπροσωπεύει ένα αυστηρό ηθικό κώδικα με μπόλικο θρησκευτικό στοιχείο ως θεωρία, στην νεοφιλελεύθερη του έκδοση έχει εισέλθει σε ένα εντελώς διαφορετικό αξιακό σύστημα.

Το έθεσε καθαρά με κυνισμό, ο υπουργός εσωτερικών πρώην γραμματέας της ΚΝΕ Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στην οικονομική εξαθλίωση που οδηγείται μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικής τάξης στην χώρα. Στο ίδιο μοτίβο με το ΚΚΕ αλλά από διαφορετική ταξική οπτική. Μας προτείνει να κατανοήσουμε την βαρβαρότητα του καπιταλισμού και να φροντίσουν να προσαρμοστούν οι εξαθλιωμένοι στους κανόνες του παιγνιδιού.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας παραξενεύουν.
Είναι ο καθρέφτης της νεοφιλελεύθερης ηθικής που καθορίζεται από τους θεμελιώδεις νόμους της εξέλιξης του μοντέλου που αυτορρυθμίζουν οι αγορές και της διαδικασίας εμπορευματοποίησης των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των κοινωνικών κατακτήσεων των προηγούμενων αιώνων απειλείται και το κράτος δικαίου. Όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα εξαθλιώνονται και οι οικονομικά αδύναμοι πολλαπλασιάζονται.

Η εισαγγελέας που τόλμησε να καταγγείλει τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις από το σύστημα εξουσίας και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, τάραξε τα ήρεμα νερά μιας κοινωνίας που ακόμη δεν έχει κατανοήσει το βάθος της ηθικής και ιδεολογικής συγκρότησης του νεοφιλελεύθερου μεσαίωνα που μας απειλεί.

Στο πρόσωπο της αδικοχαμένης Ελένης προβάλλεται το απεχθές σεξιστικό περιβάλλον που βιώνουν οι γυναίκες στις μεταμοντέρνες κοινωνίες, το παγκόσμιο δουλεμπόριο, οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς, στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, την βία και την τρομοκρατία στα θεοκρατικά καθεστώτα.

Η αγόρευση της δικαστικής λειτουργού ήταν μια καλή στιγμή που έδωσε χαρά σε πολλούς ανθρώπους, που δεν σταμάτησαν να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον κόσμο….