Η «Ελλάδα 2.0» και οι πολιτικές εξελίξεις…

Toυ Πέτρου Μηλιαράκη


Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε, σύμφωνα με τα συμφέροντα που υπηρετεί, να αυξήσει τον ήδη υπέρογκο δανεισμό της χώρας κατά 12,7 δισ. ευρώ! Εξ αιτίας δε αυτού, προδήλως βέβαιον είναι ότι επέρχεται «ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»! 

Παραλλήλως, η κυβέρνηση της Ν.Δ. «επιτυγχάνει» να καθίσταται ο Έλληνας πολίτης ο κύριος και μόνιμος αχθοφόρος και αυτού του βάρους προς όφελος της εγχώριας και αλλοδαπής «οικονομικής ολιγαρχίας». Έτσι σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό χρήμα της «Ελλάδας 2.0» είναι μόνο για τους ισχυρούς και τους bankables, όπως θα διαπιστωθεί παρακάτω. 

Πρώτα όμως, ας δούμε κάποιους «επικοινωνιακούς όρους», γιατί το «σύστημα Μητσοτάκη» δεν παράγει πολιτική, αλλά «πολιτεύεται» με βάση την επικοινωνία. Το πρώτο δε ερώτημα που τίθεται για τον απλό πολίτη είναι: τι σημαίνει άραγε ο όρος «Ελλάδα 2.0». 

Ο όρος: «Ελλάδα 2.0»

Το πρόσημο ή ο όρος «Ελλάδα 2.0», προέρχεται από τον όρο «Web 2.0» («Ιστός 2.0»), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη νέα γενιά του «Παγκόσμιου Ιστού». Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Αφορά δε μια νέα γενιά διαδικτυακής πλατφόρμας με εφαρμογές στα κοινωνικά μέσα (social media) και τα blogs. Είναι δε ήδη κατακτήσεις της κοινής πείρας το facebook και το youtube. 

Έτσι, το «σύστημα Μητσοτάκη» εισάγοντας τον όρο «Ελλάδα 2.0» επιχειρεί να εμφανιστεί δημοσίως ως μια σύγχρονη και «πρωτοποριακή διακυβέρνηση». Αυτή όμως-για τις επικοινωνιακές και μόνο επιδιώξεις- ψευδεπίγραφη «πρωτοπορία» , επουδενί συνδέεται με το κοινωνικό κράτος δικαίου ,με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά αντιθέτως συνδέεται και εξ αυτού του λόγου συμπολιτεύεται με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων . Και τούτο διότι για τα 17,8 δις ευρώ που αφορούν άμεσες επιδοτήσεις, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήδη μας εχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της, μέσω της δημοσιοποίησης του προαναφερόμενου σχεδίου της, που αφορά στην «Ελλαδα 2.0». 

Τα πρώτα χρήματα έρχονται…

Ήδη τα πρώτα τέσσερα (4) δις ευρώ καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες, λίαν συντόμως μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, ίσως μέχρι την προσεχή Παρασκευή. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατανέμει αυτούς τους πόρους, αποκλείει κατ΄ ουσίαν τους μικρομεσαίους που είναι και η ραχοκοκαλιά της εγχώριας οικονομίας και προσφοράς εργασίας. Στο «σύστημα Μητσοτάκη» όσοι προτιμούνται είναι οικονομικά ισχυροί! 

Toύτου δοθέντος, είναι πολύ ευχερής η πρόβλεψη, πως αυτή ακριβώς η «οικονομική ολιγαρχία», που θα έχει το προνόμιο των προαναφερόμενων χορηγήσεων, της προτίμησης στη χρηματοδότηση, πως αυτοί ακριβώς εν συνόλω θα είναι και οι «κύριοι κράχτες», οι influencers, που για ίδιον όφελος θα παρακινούν τον κόσμο με τα μέσα που (θα) διαθέτουν, προκειμένου «να πείθουν» για το καλό όλων μας, πως ό,τι πράττει το «σύστημα Μητσοτάκη», αυτό είναι το μόνο σωστό!.. Θα είναι οι κήρυκες του να θεωρηθεί ως ο μόνος ορθός πολιτικός λόγος, εκείνος της Ν.Δ. 

Μόνο για τους έχοντες …τους ισχυρούς

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με βάση το σχέδιο που υπέβαλε, κατευθύνει το σύνολο της δανειακής στήριξης στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων των μεγάλων μόνο επιχειρήσεων της χώρας με τρόπο που αποκλείει τελείως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ: απαράβατος όρος είναι η χορήγηση αυτών των δανείων να λαμβάνει χώρα αμιγώς με όρους αγοράς. 

ΔΗΛΑΔΗ: όποιος λαμβάνει δάνειο για να προβεί σε μια παραγωγική επένδυση, πρέπει απαραιτήτως να μπορεί να δανειοδοτηθεί και (!) από μια εμπορική τράπεζα, να είναι δηλαδή bankable. Ως γνωστόν όμως, με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 800.000) δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν το λεγόμενο «τραπεζικό προφίλ». Παραλλήλως θα δοκιμάζεται ως ενεστώσα κατάσταση η εκ νέου μονιμοποιημένη λιτότητα και μάλιστα με εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,7%!..

Ιδού, συνεπώς, πόσο επικίνδυνο είναι το δόγμα πως: αν θέλεις να διαλύσεις μία κοινωνία, τότε καθιστάς τους πλούσιους πλουσιότερους.

Το νέο Μνημόνιο και οι πολιτικές εξελίξεις

Πρόδηλο είναι ότι λίαν συντόμως, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν πρωτίστως την ελληνική κοινωνία και οικονομία θα είναι: α) η αύξηση των πτωχεύσεων των επιχειρήσεων, β) η «νέα» ανεργία γ) η διαδικασία αναγκαστικών εκτελέσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, δ) η διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων με άμεση επίδραση στην κοινωνική συνοχή, ενώ ε) η όλη πολιτική κατάσταση θα σχετίζεται αιτιωδώς και με τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα! 

Τούτων δοθέντων τίποτα δεν αποκλείει και την αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες, με μία επικοινωνιακή «διαχείριση» που θα δικαιολογεί ότι οι -στον επίμαχο χρόνο- «συγκεκριμένες υγειονομικές συνθήκες» είναι «κατάλληλες» για την διεξαγωγή εκλογών …ή μήπως θα είναι διαφορετικές οι υγειονομικές συνθήκες στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο, για τη διεξαγωγή των εκεί γενικών-ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών… 

Τούτων όλων δοθέντων και με βάση την κοινή πολιτική λογική, βέβαιον είναι ότι σε χρόνο που δεν θα βραδύνει οι πολιτικές εξελίξεις (θα) είναι αναπόφευκτες!..

Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).