Η ελπίδα που έχω για την Υεμένη

Του Mark Lowcock

Τον Νοέμβριο, συνάντησα ένα καταπληκτικό αγοράκι, τον Fawaz, σε ένα νοσοκομείο στο Άντεν της Υεμένης. Στην ηλικία των 18 μηνών, ο Fawaz ζύγιζε λίγο περισσότερο από 4 κιλά. Σοβαρά υποσιτισμένος, ο Fawaz βρισκόταν στο νοσοκομείο για περισσότερο από ένα μήνα και έπινε με δυσκολία το θεραπευτικό γάλα που του έδιναν. Ωστόσο, παρέμενε αποφασισμένος να ζήσει. Η μητέρα του Fawaz, η Rokaya, βρισκόταν στο κρεβάτι του μέρα – νύχτα, σαν να είχε κάνει μια σιωπηρή συμφωνία με το γιο της για να σιγουρευτεί ότι αυτός θα κερδίσει.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, ο Fawaz δεν ανταποκρίθηκε καλά στα δύο είδη θεραπευτικού γάλακτος που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία τέτοιων παιδιών. Μετά από εβδομάδες ανεπιτυχής θεραπείας και αρκετές μεταγγίσεις αίματος, οι γιατροί άλλαξαν τη θεραπεία σε υποαλλεργικό γάλα, το οποίο είναι ακριβότερο και έπρεπε να πληρώνεται από την οικογένεια του Fawaz.

Χωρίς αυτό το γάλα, ο Fawaz δεν θα μπορούσε να αναρρώσει. Αλλά η ανάρρωσή του έχει τεράστιο κόστος για την οικογένειά του. Κάθε κουτάκι γάλατος κοστίζει περίπου 30 δολάρια. Για τις οικογένειες που επιβιώνουν με λίγα δολάρια την ημέρα, αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες. Η ιατρική φροντίδα για ένα παιδί σημαίνει λιγότερη τροφή για την οικογένεια και ένα λιγότερο γεύμα την ημέρα σημαίνει αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού για τα υπόλοιπα παιδιά του νοικοκυριού.

Η ιστορία αυτή έχει καλό τέλος. Ο Fawaz κέρδισε. Έφυγε από το νοσοκομείο στις 20 Δεκεμβρίου και συνεχίζει να αναρρώνει. Ωστόσο, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι από την Υεμένη αντιμετωπίζουν παρόμοιες κακές συνθήκες. Μια υπηρεσία βοήθειας εκτιμά ότι 85.000 παιδιά στην Υεμένη ίσως έχουν χάσει τον αγώνα ενάντια στην πείνα από το 2015.

Από τα 20 εκατομμύρια ανθρώπων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια, σχεδόν 10 εκατομμύρια είναι μόνο ένα βήμα πριν από την πείνα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 240.000 άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με ολέθρια επίπεδα πείνας και επιβιώνουν με δυσκολία.

Μόνον οι μισές εγκαταστάσεις υγείας στη χώρα λειτουργούν πλήρως. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ασθένησαν το προηγούμενο έτος εξαιτίας της κακής υγιεινής και των υδατογενών ασθενειών. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σε όλους τους τομείς. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη είναι πιο πεινασμένοι, πιο άρρωστοι και πιο ευάλωτοι σήμερα από ότι πριν από ένα χρόνο.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους στην ανθρωπιστική βοήθεια καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουν σε παιδιά όπως ο Fawaz την ελπίδα να κερδίσουν τη μάχη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, παρά το ότι η Υεμένη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και πολύπλοκα επιχειρησιακά περιβάλλοντα, περίπου 254 διεθνείς και εθνικοί εταίροι συνεργάστηκαν ενεργά για να προσφέρουν σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην Υεμένη σωτήρια βοήθεια. Μαζί, παρέχουμε βοήθεια σε περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα σε ολόκληρη τη χώρα – τη μεγαλύτερη επιχείρηση βοήθειας στον κόσμο. Μόνο τον Δεκέμβριο, αγγίξαμε το ρεκόρ 10 εκατομμυρίων ανθρώπων που λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια.

Αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια περισσότερες ζωές φέτος. Αλλά δεν έχουμε χρόνο. Και ξεμένουμε από χρήματα.

Γι ‘αυτό, στις 26 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν μια υψηλού επιπέδου διάσκεψη για την ανάληψη δεσμεύσεων στη Γενεύη, με τη συνδιοργάνωση των κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Ελβετίας. Για την ανθρωπιστική αντίδραση στην Υεμένη χρειάζονται λίγο παραπάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύουν μία αύξηση 33% από πέρυσι για την παροχή όχι μόνο φαγητού αλλά και θεραπείας για τα υποσιτισμένα παιδιά όπως ο Fawaz, υγειονομική περίθαλψη, καθαρό νερό και πολλά άλλα.

Το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αλλά θα βοηθήσει 15 εκατομμύρια ανθρώπους της Υεμένης – περίπου το μισό του πληθυσμού – μέσω της μείωσης της χολέρας, της προστασίας των παιδιών από τις θανατηφόρες ασθένειες, της αντιμετώπισης του υποσιτισμού και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, αυτό απλά δεν θα γίνει.

Οι χώρες δωρητές συνέχισαν να προσφέρουν γενναιόδωρα στην Ανθρωπιστική Αντίδραση της Υεμένης και τους παροτρύνουμε να το κάνουν πάλι φέτος. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Υεμένη. Έχω κάθε ελπίδα, ότι η συλλογική δράση μας στη Γενεύη, θα σώσει περισσότερες ζωές και θα ενισχύσει την πολιτική διαδικασία προς μια ειρηνική λύση.

Το οφείλουμε στα παιδιά της Υεμένης και στις οικογένειές τους.

Το άρθρο του Mark Lowcock, Βοηθού Γενικού Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστή Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατ’ αποκλειστικότητα για την ελληνική γλώσσα.

ΑΠΕ ΜΠΕ