Η ενότητα του ΚΙΝΑΛ δεν είναι δεδομένη-Τι δείχνουν οι καταγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου

Toυ Βασίλη Σκουρή

Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι χειρισμοί στις πρώτες κάλπες θα κρίνουν το μέλλον-Η συμμετοχή της Κυριακής.

Η μετωπική σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Νίκο Ανδρουλάκη δείχνει πως το στοίχημα για το νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι απλώς η νίκη την Κυριακή, αλλά η διαχείριση του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε με τη μεγάλη συμμετοχή την επόμενη μέρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και πολλά από τα στελέχη του (και με βασική ευθύνη και του πρώην πρωθυπουργού) αισθάνονται ήδη «ξένο σώμα» σε ένα Κίνημα Αλλαγής υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ το ψυχικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί οδηγεί δύσκολα θα γεφυρωθεί το επόμενο διάστημα.

Η πλευρά Ανδρουλάκη, άλλωστε, «φωτογραφίζει» ήδη ως «ανεπιθύμητα» στελέχη της πλευράς Παπανδρέου που θεωρεί ότι πρωτοστάτησαν στις αρχικές καταγγελίες περί «νοθείας» στο αποτέλεσμα, όπως πχ τον Μιχάλη Καρχιμάκη και τον εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Πιστοποίησης που έχει την ευθύνη των εσωκομματικών εκλογών Σ. Ζώτο. Οργή υπάρχει βεβαίως και για τον ίδιο πρώην πρωθυπουργό, καθώς θεωρείται πως η ανακίνηση θέματος νοθείας και παρατυπιών στις κάλπες της Κυριακής, αποτελεί καίριο πλήγμα στο ΚΙΝΑΛ, ιδίως μετά το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τη μεγάλη συμμετοχή της πρώτης Κυριακής.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν σημαίνουν πως το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διάσπασης. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν «κουλτούρα» να διαχειρίζονται το κλίμα την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, όπως συνέβη μετά την αντιπαράθεση «σημιτικών»-«τσοχατζοπουλικών» στην αναμέτρηση πχ του 1996. Έχουν, βεβαίως, και αντίθετες περιπτώσεις, όπως συνέβη με την αποχώρηση του Ποταμιού κάποιο διάστημα μετά την κάλπη του 2017, που έφερε την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να μην εισέρχεται καν στον δεύτερο γύρο.

Ο κίνδυνος για τη συνοχή, την ενότητα και την προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής (ή όπως αλλιώς ονομαστεί στο προσεχές Συνέδριό του) θα εμφανιστεί ή δεν θα εμφανιστεί στις κάλπες. Το ποσοστό που θα λάβει το Κίνημα Αλλαγής και ο τρόπος που θα χειριστεί το αποτέλεσμα της κάλπης με απλή αναλογική, ιδίως εάν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, θα κρίνει τη δυναμική του νέου ηγέτη. Αν πάει καλά στις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας ένα ποσοστό πάνω από το 12%, πολύ περισσότερο κοντά στο 15%, ο νέος αρχηγός θα καταστεί αδιαμφισβήτητος και «μακράς πνοής. Αν λάβει ένα ποσοστό 10-12% το μέλλον θα είναι μάλλον δυσοίωνο, αν και εφόσον εκλεγεί την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα έχει και δεύτερη ευκαιρία.

ΥΓ: Ενδιαφέρον εμφανίζει το πώς θα επιδράσει η μετωπική Παπανδρέου-Ανδρουλάκη τη συμμετοχή στη δεύτερη Κυριακή.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR