Η ΕΡΤ και η δημοσιογραφία

Του Τάκη Ψαρίδη

Μνημείο ανικανότητας το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ακόμα και στον ΑΝΤΕΝΑ η πρώτη είδηση απόψε ήταν η έρευνα του FBI στην οποία αναφέρονται ονόματα ελλήνων πολιτικών που υπάρχουν και στην δικογραφία που κατατέθηκε στη βουλή. Το ίδιο και στον ΑΛΦΑ σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσίασε η έγκυρη δικαστική συντάκτης Γιάννα Παπαδάκου.

Αντιθέτως η ΕΡΤ, αντί για την είδηση της ημέρας, παρουσίασε ως πρώτη είδηση την «κόντρα»(!) κυβέρνησης αντιπολίτευσης με ένα ρεπορτάζ γεμάτο σύγχυση και φόβο μην τυχόν και κατηγορηθεί για μεροληψία, παρότι, στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρθηκαν τα «επιχειρήματα» των εμπλεκομένων ότι δήθεν στην έρευνα του FBI δεν υπάρχουν ονόματα πολιτικών και επομένως πρόκειται για σκευωρία του Τσίπρα με την ελληνική δικαιοσύνη..

Η παράθεση με τη μεζούρα δηλώσεων των εμπλεκομένων, της κυβέρνησης και των κομμάτων, αγνοώντας ή αποσιωπώντας την είδηση, δεν λέγεται δημοσιογραφία. Άλλο η αμεροληψία που οφείλει να έχει η δημόσια τηλεόραση και άλλο το πνίξιμο της ενημέρωσης, δηλαδή το πνίξιμο της είδησης και του ρεπορτάζ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Δεν ξέρω αν η αιτία είναι η κραυγαλέα ανικανότητα ορισμένων υπευθύνων, ή ο φόβος μιας λυσσώδους αντιπολίτευσης. Η γενική αντίληψη όμως ότι αντικειμενική ενημέρωση σημαίνει κομματικές ισορροπίες μετρημένες με το ζύγι χωρίς δημοσιογραφική αξιολόγηση, είναι εμφανέστατη και προκλητική. Κρίμα και ντροπή για τους υπευθύνους της δημόσιας τηλεόρασης. Κανείς δεν τους ζήτησε να κάνουν αντιπολίτευση ή συμπολίτευση. Το μόνο που οφείλουν να κάνουν είναι δημοσιογραφία. Τίποτα άλλο.