Η “ιστορική” ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Του Κυρίου δεηθώμεν – Όταν η Ιστορία γίνεται ατάκες σε προσπέκτους της πολεμικής βιομηχανίας

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταχειροκροτείται στο Κογκρέσο με μια ομιλία καλοφτιαγμένη ώστε να αρέσει στους ακροατές -παρά τις μικρές και μεγάλες ιστορικές ανακρίβειες- ο λογογράφος του έχει κάθε ΄λόγο να είναι ευχαριστημένος:

«Ο Πρωθυπουργός έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας» θα πει εκστασιασμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Βαθυστόχαστος!

Άλλοι βέβαια είδαν έναν ημιμαθή δουλοπρεπή και ανιστόρητο που κάνει την Ιστορία αλοιφή όταν λέει πως «.οι δικοί μας προπάτορες -το 1821- κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς (τις ΗΠΑ). Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας».

Τελικά φαίνεται πως η Ελληνική Επανάσταση έγινε για να φανούν οι Έλληνες αντάξιοι των προσδοκιών των ΗΠΑ και ο Κυριάκος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την υπερδύναμη με την οποία η μικρή Ελλάδα έχει διανύσει μαζί μονοπάτια και κάνει μια δέηση:

¨”Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή, η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων».

Και αμέσως μετά: «Οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν στην Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις».

Μάλλον η Ελλάδα απελευθερώθηκε χάρη στις ΗΠΑ και οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις δεκαετιών -ΝΑΤΟ -ΣΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΄ήταν ένα σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν ακατανόητες όσο και η συγγνώμη που ζήτησε ο Κλίντον για την Χούντα.

Πιθανότατα και η Επανάσταση του ’21 να έγινε για τα F 35, το Σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε στοιχεία ιμπεριαλισμού και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ από έναν μάλλον όχι τόσο “βαθυστόχαστο” πολιτικό ήταν λάθος -΄όσο και τα συνθήματα “Έξω οι βάσεις του θανάτου”.

Χρειαζόμαστε περισσότερες βάσεις, περισσότερη υποτέλεια με αντάλλαγμα να ρίξει την ματιά της η υπερδύναμη και οι αμερικάνικες εταιρείες σ’ αυτ΄ή τη χώρα που μεταξύ των άλλων θα πει ο υπουργός Ανάπτυξης έχει και φτηνά εργατικά χέρια.

Η ομιλία ήταν μοντέλο για το πώς πρέπει να μιλάει και να αρέσει ιθαγενής αρχηγός που θέλει να αγορ΄άσει ΄όπλα από την Υπερδύναμη που έφερε την δημοκρατία στον κόσμο -αν και ευθύνεται για μερικές εκατοντάδες δικτατορίες στον πλανήτη -μαζί με την ελληνική Χούντα.

Έλληνας στις ΗΠΑ ή “αμερικανόδουλος” στην Ελλάδα;

Καθώς η εκδήλωση τέλειωσε δεν πρόσεξαν πολλοί ήταν για μια εκδήλωση για την Ελληνική και όχι για την Αμερικανική Επανάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο ύμνησε τις ΗΠΑ και όχι την Ελλάδα -παρουσιάζοντας στη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ την οικογένεια του.

Η σύζυγός μου, οι κόρες μου, κι εγώ είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε» είπε μάλλον ξεχνώντας τη χώρα που εκπροσωπούσε και το λόγο της επίσκεψης.

Δεν πήγε εκεί για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και την λύπη του που είνα Έλληνας και όχι …Αμερικάνος: από τη πρώτη στιγμή που ο πρόθυμος πρωθυπουργός εμφανίσθηκε στην πολιτική σκηνή παίρνοντας θέσεις βασιλικότερες του βασιλέως και κατέστρεψε μια εξωτερική πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας με αποτελέσματα που δεν έχουν φανεί ακόμα.

Με το ερώτημα ποιος και γιατί τον κάλεσε να μιλήσει στο Κογκρέσο -ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που είχε τέτοια τιμή- να πλανάται η αποθέωσή του στο Κογκρέσο έδειξε πως δεν εκπροσώπησε τα ελληνικά συμφέροντα στις ΗΠΑ, αλλά τα αμερικάνικα συμφέροντα στην ΅Ελλάδα.

«Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα».

«Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα” ψέλισε κάποια στιγμή ενώ όχι μόνο τις ανέχεται, αλλά συναντά τον ΅Ερντογάν ΄άτυπα για να συζητ΄ήσει ¨”όσα μας ενώνουν”.

Η αξία των “συμμάχων” που μας απελευθέρωσαν

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως γράφτηκε αρχικά στα ελληνικά και μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Αμερικάνο επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίνμπεργκ που την μ΄όνταρε για τα αυτιά των βουλευτών και Γερουσιαστών με όρους μάρκετιγκ και διαφήμισης.

Μια σωστ΄ή διαφήμιση κρίνεται τελικά απ΄ο τις πωλήσεις που φέρνει και η ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο φέρνει πωλήσεις των F 35 στην Ελλάδα!

Μαζί με την λέξη Τουρκία από την ομιλία έλειπε η λέξη Ευρώπη, αφού ήταν “οι ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας” που έφεραν την σύγχρονη δημοκρατία -που κινδυνεύει από τον Πούτιν και τον λαϊκισμό.

“Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα». Ποια Ευρώπη και ποια Γαλλική Επανάσταση;

Για όσους δεν κατάλαβαν “αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας, ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον χωρίς να καταλαβαίνει τι διαβάζει.

“Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια” είπε ξεχνώντας όμως πώς απελευθερώθηκε, τον ρόλο των ΗΠΑ στην νεοαποικία, τη Χούντα, την Κύπρο και την συγγνώμη του Κλίντον που ο Μητσοτάκης αντικατέστησε με ευχαριστίες για την “ηγέτιδᨔ δύναμη.

Του Κυρίου δεηθώμεν!

Μέσα στην όλη παραχάραξη της Ιστορίας η φράση “οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου κατανοούν την αξία των συμμάχων» δείχνει μετέωρη όταν ο λογογράφος φτάνει στην ουσία της ομιλίας:

«Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν».

«Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, η Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί, επιδοκίμασαν όρθιοι, κατ επανάληψη, τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» θα σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πιο…ουσιαστική η Έλενα Ακρίτα δίνει μια άλλη διάσταση στο γεγονός:

“Κόντρα στο ρεύμα, θεωρώ τις δυο συζύγους εξαιρετικά κομψές εδώ – καθεμία με τον δικό της τρόπο. Το φόρεμα της Τζιλ Μπάιντεν είναι η τελευταία λέξη της μόδας, μιας μόδας πολύχρωμης, ανοιξιάτικης και λουλουδένιας. Λατρεύω τα φλοράλ και πολύ θα το ήθελα στη γκαρνταρόμπα μου.

Όσο για το ογκώδες Βυζαντινού τύπου κόσμημα της Μαρέβας Μητσοτάκη το βρίσκω εξαιρετικό ως fashion statement. Οι ελληνότροπες επιρροές το καθιστούν κατάλληλο για την περίσταση. Χαίρομαι που δεν το συνδύασε με ένα βαρετό μαύρο φόρεμα, αλλά με bleu royale μπλούζα και λευκό παντελόνι. Το σωστό να λέγεται”.